«Πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις με τον κ. Τραμπ βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον, στη Βουλή.
«Κάποιος συνεπής αριστερός, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα χθες και όντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αισθάνεται τον εαυτό του σαν ένα νεκροταφείο αριστερών ιδεών, αλλά αυτό που σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι με τα χείλη του πρωθυπουργού της χώρας, η πτωχή, πλην τιμία Ελλάς, έγινε η αιτία να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο βασίλειο του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού. Κι αυτό, πράγματι, είναι κάτι πάρα πολύ, καταπληκτικά, απίστευτα, αδιανόητα, σημαντικό. Η Ελλάδα δέχεται τις ευχαριστίες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί με τα 2,4 δισ. που θα στοιχίσουν τα F-16, δημιουργεί και ενισχύει την απασχόληση στην Αμερική» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.
Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε και στην απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός για τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Επειδή δεν είμαι σε θέση να καταγράφω σε ποιες περιπτώσεις ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει διαβολικά την πραγματικότητα για καλό σκοπό, είμαι όμως βέβαιος -γιατί πράγματι φωτίστηκε η συνείδησή μου- για το γεγονός ότι μάλλον ο πρωθυπουργός περιέγραφε αυτό που του συμβαίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην Ελλάδα. Δηλαδή, ξεκίνησε από διαβολικό σκοπό να είναι πρωθυπουργός της χώρας και τελικά τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι το κάνει για καλό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι επαφές του πολιτικού ηγέτη της Ελλάδος, της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους ηγέτες των μεγάλων κρατών στον κόσμο, μόνο κέρδη μπορούν να αφήσουν στη δική μας χώρα, πολύ περισσότερο στον έβδομο ή όγδοο χρόνο από την κρίση, η οποία, εκτός από τον οικονομικό πόνο, την κοινωνική αναστάτωση, τον πολιτικό κλυδωνισμό, έχει φέρει και διπλωματική απαξίωση. Η χώρα ανακτά διπλωματικό κεφάλαιο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναντήσει σε δύο επίσημες συναντήσεις δύο φορές δύο διαφορετικούς Προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, δύο φορές Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επισκεφθεί την Κίνα σε επίσημη επίσκεψη, όπως και τη Ρωσία σε επίσημη επίσκεψη. Αναλογιστείτε τις περασμένες δεκαετίες, τα σαράντα χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας, ποια ήταν η διπλωματική δραστηριότητα των Ελλήνων πρωθυπουργών» σχολίασε ο κ. Ξυδάκης.
Μόνο η ιστορία μπορεί να δώσει τον ορισμό του συνεπούς αριστερού, πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε: «Εδώ, όμως, γράφουμε την παρούσα ιστορία ως χρονικογράφοι του παρόντος μας και εδώ θα πρέπει να είμαστε λιγότερο ηθικολόγοι, λιγότερο ατακαδόροι και πιο στοχαστικοί. Η Αριστερά είναι μια δυναμική έννοια που ορίζεται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα ως τέτοια και κάθε φορά ορίζεται και ανανοηματοδοτείται σε ένα νέο συμφραζόμενο, με τους στοχασμούς και τους αγώνες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι η θέση της ΔΗΣΥ είναι πως τέτοιες συναντήσεις αποτελούν θετικό γεγονός για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αναρωτήθηκε ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αναφέρθηκε σε θεωρητικές μόνο εξελίξεις στη χώρα μας, λέγοντας ότι καλά θα πάνε τα πράγματα σε σχέση με το χρέος, σε σχέση με τις επενδύσεις, αλλά αυτά χωρίς να δώσει καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση πίεσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οπουδήποτε αλλού».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις για την αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας πως ενώ ο κ. Τραμπ είπε πως θα χρειαστούν 2,4 δισ. και έδωσε μάλιστα και συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, γιατί έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα χρειαστούν 1,1 δισ. και ότι τα άλλα θα είναι αντισταθμιστικά. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για τα αντισταθμιστικά, διότι δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί η επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και να αποσαφηνιστεί «αν η ατζέντα Καμμένου είναι ουσιαστικά “ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ” πλέον στην κυβέρνηση».
«Ο υπουργός, σαν Χανιώτης βουλευτής (σσ Γ. Σταθάκης), πρέπει να νιώθει αναβαθμισμένος μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, όχι γιατί ξέπλυνε ο πρωθυπουργός τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και έκανε συμφωνίες μαμούθ, μεγάλο δώρο στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία για τα F-16 και νέα αφαίμαξη για τον λαό, όπως και για τους ενεργειακούς αγωγούς που θα συμβάλλουν στις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά και για την αναβάθμιση της “βάσης του θανάτου”, της Σούδας, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που σκορπά καταστροφή, προσφυγιά, θάνατο σε λαούς και χώρες» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως όσα συμφώνησε η κυβέρνηση δείχνουν την πιο ενεργή εμπλοκή για τον λαό μας και τη χώρα στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που εξελίσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί για υποδομές και δρόμους της ενέργειας, με κινδύνους για επικίνδυνες εξελίξεις. «Έχετε βέβαια τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί την ίδια στρατηγική εξυπηρετείτε και ας στέκονται και κριτικά, κάτι πρέπει να πούνε κι αυτοί. Για τη Σούδα, όμως, νεκρική σιγή» είπε η Διαμάντω Μανωλάκου.
«Από μόνη της μια επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί ένα θετικό γεγονός» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και πρόσθεσε πως είναι θετική και η αποδόμηση της εικόνας του αντανακλαστικού μεταπολιτευτικού αντιαμερικανισμού στη χώρα.
«Είναι καλό να θυμόμαστε πως, όπως έλεγε ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα» είπε ο κ. Δανέλλης και υπογράμμισε πως τα ουσιαστικά αποτελέσματα της επίσκεψης θα τα δούμε στο προσεχές μέλλον, αν οι καλές κουβέντες μεταμορφωθούν σε έργα.
Στην κριτική που διατυπώνει η αντιπολίτευση σε βάρος του κ. Καμμένου, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Θέλω να θυμίσω, για όσους έχουν ασθενική μνήμη, ότι στο έδαφος της Τουρκίας υπάρχουν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες. Τρία εκατομμύρια! Ο Πάνος Καμμένος πρωτοστάτησε να υπάρχει και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Έχει αντίρρηση κανείς που η Frontex αυτή τη στιγμή περιπολεί; Έχει κανείς αντίρρηση που ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έστειλε δέκα εννέα υποθέσεις στον εισαγγελέα και περιμένει ακόμη; Έχει αντίρρηση κανείς που είναι αυτός που έδωσε μία λίστα με πάρα πολλούς δημοσιογράφους που εσιτίζοντο στο “πρυτανείο” του ΚΕΕΛΠΝΟ; Έχει αντίρρηση κανείς που είναι ο πολιτικός που σήκωσε το θέμα των CDS, την περίφημη χρεοκοπία της χώρας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Πιστεύω πως όχι. Το λέω αυτό, γιατί είναι εύκολο να κάνεις κριτική. Δύσκολο είναι να κάνεις πραγματική πολιτική» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
«Εγώ δεν διαφωνώ με αυτήν την επίσκεψη, όπως δεν με ενοχλεί ούτε με βρίσκει αντίθετο η συμφωνία που έκανε για την αναβάθμιση των αεροσκαφών μας. Είναι πολύ σημαντικό να εξελίξουμε τον εξοπλισμό μας, καθώς βλέπουμε τι κάνει η γειτονική μας χώρα και ποιες είναι οι εξελίξεις» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, που παρατήρησε όμως ότι δεν υπάρχει διπλωματικό σχέδιο, δεδομένων των δηλώσεων που είχε κάνει ο πρωθυπουργός πριν την εκλογή Τραμπ και τις δηλώσεις του χθες στις ΗΠΑ.
«Από το “Hasta la victoria siempre”, τους εναγκαλισμούς με τον σύντροφο Μαδούρο, τα δάκρυα στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, βρεθήκατε σε συνάντηση με τον “ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό”, που τυγχάνει να είναι και ο πλανητάρχης» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος.