Το επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τα επόμενα βήματα του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στρατηγικές «συμφωνίες»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση. Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθούν ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια ατζέντα με πολλαπλές επιδιώξεις και ζητήματα, το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο ερευνά τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα, με πρώτο και κύριο μια σαφή απάντηση από το ΔΝΤ για τη θέση που θα έχει σε αυτό (το πρόγραμμα). Τις επόμενες ώρες, στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός των Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, αλλά και ο πρωθυπουργός θα έχουν συναντήσεις με στελέχη αλλά και την κορυφή του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ είναι προγραμματισμένη για λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).
«Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη μιλώντας στο Elliott School of International Affairs του George Washington University, θέτοντας τις βασικές γραμμές των επιδιώξεων της Αθήνας.
Θετική ένδειξη πάντως θεωρείται η τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα μέτρα.
Δια Τόμσεν, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν κρίνει χρήσιμα άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος (και μπορεί να υπάρξει υπέρβαση). Επιμένει στην πίεση προς την ΕΕ όμως για μείωση του ελληνικού χρέους.
Μια συζήτηση που - όπως όλα δείχνουν- θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Σημαντικές είναι και οι προσδοκίες – πρωτίστως σε συμβολικό επίπεδο- και από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.