Ομιλία στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
«Η μακρά συζήτηση επί των διαδικασιών πρέπει να τελειώνει και να δώσουμε χώρο στην πολιτική» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Ας αξιοποιήσουμε στο μέλλον αυτές τις τεχνολογίες, αλλά ας ζητήσουμε και σήμερα από όσους θέλουν και μπορούν να κάνουν την εκλογή αυτή, αφετηρία μιας νέας, δημιουργικής συμμετοχικής και κοινής μας πορείας για την Ελλάδα και τον προοδευτικό χώρο» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ίδιος έθεσε σειρά ρητορικών ερωτημάτων, για να προσδιορίσει την πολιτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντροαριστερή παράταξη, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση:
* Θα πούμε ότι χρειάζεται ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και σχέδιο του οποίου η ιδιοκτησία να είναι ελληνική; Αλλά ούτε η δεξιά φαίνεται να έχει αλλάξει, ενώ η παραδοσιακή αριστερά αφομοιώνεται πλήρως σε ένα συντηρητικό πελατειακό σύστημα, ικανοποιημένη με την νομή της εξουσίας της.
* Θα πούμε ότι, συνεννόηση και συνεργασία, δεν σημαίνει απαραιτήτως και συγκυβέρνηση;
* Θα ξεκαθαρίσουμε εξ' αρχής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ότι, δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανέναν, αν δεν συμφωνήσει με όσα απορρέουν από τις αρχές, τις αξίες μας και τις δικές μας, μη διαπραγματεύσιμες επιλογές;
* Θα προσδιορίσουμε επομένως έγκαιρα τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, προτείνοντας το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που πριν από οτιδήποτε άλλο, έχουν ανάγκη οι Έλληνες και η χώρα;
* Θα διαμηνύσουμε παράλληλα προς πάσα κατεύθυνση, ότι αυτά είναι που έχουμε ανάγκη για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με ένα ισχυρό οπλοστάσιο με τους δανειστές- εταίρους και να οδηγηθεί με ασφάλεια στις αγορές;
Αυτά προέχουν, τα άλλα έπονται» παρατήρησε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, τόνισε ότι έχει αναλάβει την ευθύνη λαθών και παραλείψεων: Στο μεν κόμμα «γιατί οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν να τα αλλάξουμε όλα όπως θα έπρεπε» και στην κυβέρνηση, «γιατί δεν κάναμε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
Σήμερα, «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κίνημα που να έχει το εσωτερικό σθένος και τη συνοχή - έτοιμο και ικανό να συγκρουστεί και να παλέψει για τις μεγάλες αλλαγές», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Είμαι πάντα έτοιμος να δεχθώ κριτική, αλλά δεν θα δεχθώ κριτική για επιλογές που έκανα, βάζοντας μπροστά τη χώρα και όχι το κόμμα. Αυτή είναι η ιερή υποχρέωση του ηγέτη. Να βάζει πρώτα τη χώρα. Ως εκ τούτου, διαφωνώ με όσους θα έβαζαν μπροστά το κόμμα.
Με αυτήν την παραδοχή, θέλω να πω ευθέως: Έχω μια αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής, με την οποία μπορεί κάποιοι ή ακόμη και πολλοί, να διαφωνούν. Δεν με ενοχλεί. Διαφωνούμε. Αλλά έτσι είμαι, αυτό πιστεύω. Και δεν θέλω τον ηγέτη δυνάστη. Ηγέτης που δεν είναι ανθρώπινος, δημοκράτης στην πράξη, χάνει εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που τον καθιστούν χρήσιμο για τους ανθρώπους και τους λαούς.
Οι καιροί των ελιτισμών και των σωτήρων έχουν παρέλθει. Τώρα η ανάγκη προστάζει: διαβούλευση και συμμετοχή. Και ένας ακόμα λόγος που υιοθέτησα την πλατιά συμμετοχή όταν βρέθηκα στο τιμόνι της παράταξης, ήταν ώστε να μην μπορεί κανένας να με τραβά από το μανίκι για το δικό του συμφέρον. Είναι η ώρα όλοι - σε όποια θέση και αν βρίσκονται - να κατανοήσουν ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος, είτε διεθνώς, είτε στην Ελλάδα, απαιτούν συλλογικές διαδικασίες και υποκείμενα. Κανείς δεν μπορεί να λείψει, ούτε να αισθάνεται στο περιθώριο και αδικημένος. Η παράταξη μας, αυτό μπορεί και πρέπει να αναδείξει στην πορεία μας για μια Ελλάδα δυναμική, δημοκρατική, βιώσιμη ανταγωνιστική, και δίκαιη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.