Οι κορώνες περί ανθελληνισμού δεν προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής
«Δεν είναι δυνατόν να μηδενίζουμε συνεχώς το ρολόι. Είναι αυτοκαταστροφικό για τον πολιτικό λόγο, των πολιτικών δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην oλομέλεια της Βουλής, υπεραμυνόμενος των νέων αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Είναι αυτονόητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου μετά και την περαιτέρω διευκρίνιση στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τους νέους 15 ετών, και την προσέγγιση με απόλυτη ακρίβεια του θέματος», επεσήμανε ο κ. Βούτσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «αν η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγει από τα μνημόνια δεν μπορεί να βγει με μια κοινωνία φοβισμένη και κλεισμένη σε στερεότυπα και δοξασίες μεταφυσικές».
Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ακόμα για «ψύχραιμες φωνές» που ακούστηκαν από τη ΝΔ απέναντι στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, όπως αυτή του Κώστα Καραμανλή και της Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας ότι δεν κρατήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις του πολιτικού συστήματος για να κάνει τη δική του δουλειά: «Δεν υπήρξε αυτή η ψυχραιμία στο μείζον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας-κράτους, ώστε το πολιτικό σύστημα να ορθώσει το δικό του λόγο απέναντι σε απόψεις που υπάρχουν, οι οποίες δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς το πολίτευμα. Αντίθετα, υπήρξε ένας διαγκωνισμός που δεν βοηθά τη χώρα να κάνει τα βήματα που πρέπει», ανέφερε.
Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης λόγο για «αυτονόητα πράγματα που έγιναν στη χώρα με καθυστέρηση», φέρνοντας ως παράδειγμα το «ζήτημα των λατρευτικών χώρων άλλων θρησκειών με άδειες σε παράτυπους λατρευτικούς χώρους, το σύμφωνο συμβίωσης, η μεγάλη μάχη των ταυτοτήτων αλλά και η αποτέφρωση».
«Γιατί η χώρα μας δεν έκανε πριν, αυτά τα απλούστατα βήματα για την εναρμόνιση της; Να θυμηθούμε τους ομηρικούς καυγάδες για την ιθαγένεια των παιδιών; Έχει υποστεί τίποτα η ιδεολογία, το σύστημα μας, επειδή κάποια παιδιά παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια; Σε τι εμπόδισαν αυτά την απρόσκοπτη λειτουργία των θρησκευτικών δοξασιών; Πού πήγε εκείνος ο αχός και ο διχασμός;» αναρωτήθηκε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει: «Υπάρχει εναντίον μου τόμος ολόκληρος από ορισμένες πλευρές για αυτά τα ίδια που έλεγα τότε και λέω και τώρα, για την Ελλάδα της προόδου».
Ακόμα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «πολιτικά ξεκούδουνη» την δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα φασιστών και ναζιστών, ενώ επέκρινε τις αιτιάσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη που μίλησε περί «ανθελλήνων», αφού όπως είπε, μίλησε με το Πατριαρχείο και την Ιερά Σύνοδο.
Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «οι κορώνες περί ανθελληνισμού δεν προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο αλλά είναι η εύκολη καινούργια ρητορεία για να μην αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα στη χώρα... Αυτός ο απαξιωτισμός δεν λαμβάνει υπόψη την ιστορική διαδρομή που αποδεικνύει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν από διανοητικές επεξεργασίες, αλλά ήρθαν μετά από πιέσεις και αγώνες -αιματηρούς πολλές φορές - κοινοτήτων που τους αφορούσαν, αλλά και από μικρές ομάδες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.