«Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις επενδύσεις θα είναι αποτελεσματική»
«Πρακτικές που ήθελαν τις επενδύσεις να υλοποιούνται ανάλογα με την πρόσβαση τους στην πολιτική εξουσία ή χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν έχουν θέση στη δική μας λογική». Αυτό υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ σημειώνει ότι με σταθερό στόχο την προσέλκυση αλλά και το ξεμπλοκάρισμα και την επιτάχυνση των επενδύσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, συνεργάζεται ενεργά με την ΕΕ για την αναμόρφωση κεντρικών στρατηγικών ενώ πραγματοποιούνται διαρκώς συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτσης, στόχος είναι οι επενδύσεις να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αναπτυξιακό αποτύπωμα και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης διατρέχεται από κανόνες που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων και την αρμονική συνύπαρξη των νέων επενδύσεων με υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες των τοπικών οικονομιών.
Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η επένδυση, με απαρέγκλιτο δεδομένο την τήρηση όλων των συνταγματικών και θεσμικών προβλέψεων.
«Αυτό που αξιολογούν οι επενδυτές είναι το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Ήδη το τελευταίο διάστημα ξεμπλοκάραμε επενδυτικά σχέδια ύψους 670 εκ. ευρώ και τώρα, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προχωρούν επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό και την ενέργεια, που λίμναζαν για χρόνια, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.
Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των θεσμικών παρεμβάσεων, όπως είπε ο ίδιος, αλλάζει το τοπίο για τις στρατηγικές επενδύσεις, με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ διευρύνονται και τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται και επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο από τον τουρισμό και την ενέργεια. Επίσης μέσω της «Task Force», για την προώθηση των επενδύσεων, εξετάζεται η θεσμική αντιμετώπιση αναβίωσης και επαναλειτουργίας κλειστών εργοστασίων ή επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται κοντά στο «λουκέτο», είτε μέσω της απευθείας πώλησής τους σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είτε σε κάποιες περιπτώσεις με την ανάληψη της λειτουργίας τους από συνεταιριστικά σχήματα εργαζομένων.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός «για την επίτευξη ενός βιώσιμου και δίκαιου αποτελέσματος ... όπου χρειαστεί θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση χρηματοδότησης. Βασικό μας μέλημα είναι να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασωθεί πολύτιμο παραγωγικό δυναμικό, ιδίως στους κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας και της μεταποίησης».