Εκδήλωση για την άνοδο του φασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο
Την «πολιτική και κοινωνική» απομόνωση της Χρυσής Αυγής ζήτησαν ομόφωνα οι ομιλητές στην εκδήλωση της αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την άνοδο του φασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά την οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: προσωπική υπόθεση», παρουσία της σκηνοθέτιδας.
Για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μίλησαν ο πανεπιστημιακός Νίκος Αλιβιζάτος, ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη κατά της ΧΑ Θανάσης Καμπαγιάννης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τον κίνδυνο για την Ευρώπη και τη δημοκρατία από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος επίσης στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την είσοδο της γερμανικής ακροδεξιάς στο κοινοβούλιιο για πρώτη φορά μετά το 1945. Ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε επίσης της «ισχυρή, αντιφασιστική ενότητα» όλων των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων καθώς και την ανάγκη να αναδειχθεί ο «ιδιαίτερα ακραίος χαρακτήρας της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής».
Ο ευρωβουλευτής του ΣYΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη απομόνωσης της Χρυσής Αυγής από κάθε προσπάθεια να της δοθεί ισότιμος ρόλος ως κοινοβουλευτικού κόμματος, καθώς δεν υπηρετεί τη δημοκρατία. «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της ΧΑ αφορά όλον τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα», υπογράμμισε από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ο Δ. Ψαρράς μίλησε για το πως γεννήθηκε το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής αλλά και τις συνθήκες που συνέβαλαν στην άνοδό της και τελικά στην κινητοποίηση της δικαιοσύνης εναντίον της. «O πυρήνας των συνεργατών των ναζί επί της Κατοχής αποτέλεσε και τον βασικό πυρήνα της Χούντας των Συνταγματαρχών του 1967» ανέφερε ο Δ. Ψαράς, παραθέτοντας και παραδείγματα μελών της ΧΑ που είχαν συγγενικές σχέσεις με τους συνταγματάρχες της Χούντας. Ο ίδιος εξήγησε ότι η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος αλλά και η πολύπλευρη κρίση συνέβαλαν στο να ενδυναμωθεί η Χρυσή Αυγή και να εκλέξει αντιπροσώπους στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε πως το στοιχείο που τελικά κινητοποίησε τη δικαιοσύνη ήταν ότι η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε ανοιχτά εναντίον όλου του πολιτικού φάσματος, χρησιμοποιώντας τυφλή βία.
Ο καθηγητής Ν. Αλεβιζάτος επισήμανε πως η ΧΑ διαφέρει σημαντικά από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, καθώς η «βία είναι συστατικό στοιχείο της υπόστασής της», προσθέτοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο είναι η αναγνώρισή της ως εγκληματικής οργάνωσης, στερώντας τα πολιτικά δικαιώματας από τα μέλη της, δηλαδή η πολιτική και κοινωνική απομόνωση.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θ. Καμπαγιάννης αναφερόμενος στις τρεις κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες δικάζονται τα μέλη της ΧΑ, υπογράμμισε πως η ΧΑ χτύπησε μετανάστες στο πρόσωπο των Αιγύπτιων ψαράδων, ιδεολογικούς αντιπάλους στο πρόσωπο των συνδικαλιστών του ΚΚΕ κ αντιφασίστες στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα. «Η ΧΑ είναι μια οργάνωση της οποίας τα πολιτικά γραφεία λειτουργούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων» σημείωσε ο ίδιος, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «μια οργάνωση που απολάμβανε καθεστώς ασυλίας από το πολιτικό σύστημα» καθώς «μπορούσε να δρα χωρίς η αστυνομία να αντιδρά». «Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την οικογένεια των θυμάτων, αλλά το σύνολο» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ κάλεσε την πολιτεία να μην αφήσει «μόνα τους τα θύματα».
Τέλος, προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ της, η Α. Κουρούνη επισήμανε ότι όταν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας, δεν υπήρχε ακροδεξιό ή ναζιστικό κόμμα στα κοινοβούλια της Ευρώπης. «Τώρα υπάρχουν τέτοια κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που πρώτα ήταν εξαίρεση δηλαδή, έχει γίνει καθημερινότητα» είπε χαρακτηριστικά.