Ο κ. Τσίπρας, άσκησε κριτική προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Είναι διπλή η χαρά μου και είναι εξαιρετικά ουσιαστικό όταν ακούτε περισσότερο τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι ο λόγος που έχουμε ετοιμάσει στα κεντρικά γραφεία των Αθηνών. Αυτή είναι η ζωντανή διαδικασία, οι φορείς και οι κινήσεις των πολιτών όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν τον τόπο και έχουν όραμα να μετασχηματίσουν την περιφέρεια της Κρήτης σε μια περιφέρεια που πιλοτικά θα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της χώρας». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την ομιλία του στην αίθουσα του κινηματοθέατρου «Αστόρια», στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο ακροατήριο, που προηγουμένως με παρατεταμένα χειροκροτήματα είχε ζητήσει από τον περιφερειάρχη της Κρήτης, να περιορίσει χρονικά την ομιλία του.
«Το πέρασμα στην εποχή της ανάκαμψης πρέπει να μας βρει έτοιμους να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου μας», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στα περιφερειακά συνέδρια που έχουν προηγηθεί σημείωσε ότι «η ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες είναι ουσιαστικότατη και βοηθάει να γίνει συζήτηση σε βάθος, σε όλους τομείς».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Κρήτη «ιδιαίτερη περίπτωση» και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τις εργασίες του Συνεδρίου.
«Είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος, ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων, που καλύπτουν από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, έως τον τουρισμό και την επιστημονική έρευνα.
«Και από την άλλη μεριά», πρόσθεσε, «είναι ένας χώρος τόσο οριοθετημένος, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται από έναν σωστό σχεδιασμό, και τη δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει η διασύνδεση των παραγωγικών δραστηριοτήτων».
«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε ακόμα καλύτερα τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο νέο παραγωγικό μοντέλο» σημείωσε.
«Η ανασυγκρότηση», είπε ο κ. Τσίπρας είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης με στόχο την αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και την εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών.
«Αυτό, με μια κουβέντα περιγράφει αυτό που λέει το σύνθημα που βρίσκεται στην αίθουσα αυτή τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία, και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας, άσκησε κριτική προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, λέγοντάς μας ότι η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Δεν ξέρω που το βρήκαν αυτό γραμμένο», είπε και πρόσθεσε:
«Αυτό που εγώ ξέρω, είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού, πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο. "Αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό, επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα», τόνισε.
«Eίμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος το τροχό της ιστορίας, να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας μετατρέποντάς τα σε υπεραξία την οποία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη στη κοινωνία, δίνοντας ισότιμες ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή. Αυτό είναι το όραμα μας γιατί χωρίς όραμα δεν μπορείς να κάνεις αναπτυξιακό σχέδιο. Γιατί το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης δεν είναι μια θεωρία, είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής της Κρήτης «ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της τοπικής οικονομίας και βάση των εξαγωγών του νησιού» όπως είπε και πρόσθεσε.
«Στην Κρήτη υλοποιούνται συστηματικές παρεμβάσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εστιάζουν κυρίως σε δραστηριότητες βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας, στην στήριξη νέων αγροτών, στην προώθηση του αγροτουρισμού, αλλά και στην υλοποίηση σημαντικών αρδευτικών έργων », ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Ωστόσο, η δυναμική του πρωτογενούς τομέα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα στο νησί. Η διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, αν γινότανε πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και το ισοζύγιο να γίνει θετικό» τόνισε.
Σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και το θέμα της διαχείρισης των υδάτων σημειώνοντας ότι τα αρδευτικά έργα στην Κρήτη έχουν γίνει αποσπασματικά, με απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με λειτουργικά και, σε αρκετές περιπτώσεις, και με σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
«Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι αναγκαία έργα, είτε διασυνδέσεις είτε επισκευές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι απολύτως σαφές», συνέχισε, «ότι η ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αφορά κυρίως την βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση της παραγωγής" είπε και έφερε σαν παράδειγμα ότι το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 50% των εξαγωγών της Κρήτης, παρά την εξαιρετική του ποιότητα, εξάγεται κατά 70% χύμα, χωρίς τυποποίηση και χωρίς πιστοποίηση.
Και κατά συνέπεια, υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής αύξησης των εσόδων από τις εξαγωγές».
«Βρισκόμαστε μπροστά στο οξύμωρο, ελαιόλαδα που παράγονται εδώ να πηγαίνουν στο εξωτερικό να τυποποιούνται και μετά να επανεισάγονται στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να τελειώσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα σχετίζονται άμεσα με την μεταποίηση.
«Στόχος δεν είναι άλλος από το τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής που παράγονται να μεταποιούνται από ελληνικές μεταποιητικές μονάδες, εδώ στη Κρήτη, με βάση τις πιο σύγχρονες πρακτικές και να τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Δεν είναι δυνατόν ο τουριστικός κλάδος της χώρας να χρησιμοποιεί σε τόσο μεγάλο βαθμό εισαγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής τα οποία είναι πολλές φορές, και πιο ακριβά και κατώτερης ποιότητας από τα εγχώρια" είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον δευτερογενή τομέα είπε ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
«Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιούμε λοιπόν, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας.
Και η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές. Από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν στον νέο Νόμο τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, το 60% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.
Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα, ανέρχονται για την περιφέρεια Κρήτης στα 162 εκατ. ευρώ, και αποτελούν περίπου 10% των υποβολών της χώρας ενώ από αυτές, περίπου το 15% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.
Το Φόρουμ «αγροδιατροφής-βιομηχανίας-τουρισμού» στοχεύει να συνδέσει αγροκτηνοτροφικό τομέα-μεταποιητική βιομηχανία-και το τουριστικό σύμπλεγμα", σημείωσε και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της προσπάθειας αφορούν ιδιαίτερα την Κρήτη, καθώς αυτή η συνέργεια μπορεί να δημιουργήσει άμεσα & εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.
«Ήδη», είπε, «στα αντίμετρα που πετύχαμε στη συμφωνία της 15ης Ιουνίου με τους θεσμούς εξασφαλίσαμε 300 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών».
Για τον τομέα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι ο τομέας της Οικονομίας που φέτος έδωσε τόσο μεγάλη ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αναγκάζεται σήμερα ο ΟΟΣΑ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του και να μιλά για 3% ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.
«Τα ποσοστά αυτά συγκαταλέγονται στους τέσσερις υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη» τόνισε.
«Χωρίς να παραβλέπουμε την σημασία και την αξία στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Κρήτη έχει ανοίξει ήδη ένας δρόμος θα έλεγα εναλλακτικός, για την αναβάθμιση του ήπιου και αποκεντρωμένου τουριστικού μοντέλου, που είναι σε άμεση επικοινωνία με τον πολιτισμό του τόπου, με την κρητική κουζίνα, με το μοναδικό τοπίο του νησιού, με το αναπτυσσόμενο δίκτυο αγροτουρισμού.
Το μοντέλο αυτό θα στηριχτεί με συγκριμένο σχέδιο, καθώς η ανάπτυξή του παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία». Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και ειδικότερα της μαθητείας στις τουριστικές επιχειρήσεις.
«Επαναπροσδιορίζουμε την αναλογία εργαζόμενων - μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλάζοντας το καθεστώς που ισχύει από το 2010 ενώ επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα, ενώ μελετάμε, επίσης και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης, διότι για εμάς η δίκαιη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς και στα κέρδη των επιχειρήσεων χωρίς την αναβάθμιση της εργασίας», είπε χειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.
«Όλες μας οι προσπάθειες», τόνισε «στοχεύουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Γι αυτό και βάλαμε ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται, υποχρεούνται να διατηρήσουν ή να ενισχύουν τις θέσεις εργασίας.
Εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα αλλά με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον σέβεται τον τόπο και τους κανόνες.
Δεν είμαστε με τους κάθε λογής εκβιαστές και καουμπόιδες, ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη.
Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρέτησαν.
Εμείς στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της έρευνας και ειδικότερα στην επίσκεψή του το πρωί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Ηρακλείου.
«Ένα από τα ισχυρά, πλεονεκτήματα της Κρήτης είναι πέρα από το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερα ισχυρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα που φιλοξενεί, με σημαντική απήχηση και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο», είπε και πρόσθεσε.
«Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις ερευνητικές τους επιδόσεις και την προσέλκυση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Είχα, μάλιστα, σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα το ΙΤΕ. Και έμεινα έκπληκτος από το εύρος και το επιστημονικό επίπεδο των δραστηριοτήτων του και από το γεγονός ότι εξάγουμε γνώση και έρευνα στο εξωτερικό και πιάνουν τόπο οι προσπάθειες μας.
Συνομίλησα με νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν καλές θέσεις στην Ελβετία στην Ευρώπη και να έρθουν στην Ελλάδα.
Αυτός είναι ένας στόχος εθνικής σημασίας να κερδίσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μείνουν σε αυτόν τον τόπο. Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει Περιφέρεια -πρότυπο για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο δε μπορεί να βασίζεται στην ένταση εργασίας αλλά στην ένταση γνώσης.
Για την ενίσχυση αυτού του προσανατολισμού λειτουργεί ήδη το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημοσίου, και με στόχο την χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων.
«Επιπλέον, είπε ο πρωθυπουργός, «προκηρύξαμε ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ - το Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ, με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκ. ευρώ ενώ μόνο από την Κρήτη υποβλήθηκαν σχέδια ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2016 δημιουργήσαμε ένα ακόμη εργαλείο το Υπέρ-ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equi-Fund, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν το τέλος του 2017.
Συνδέουμε την έρευνα με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις στηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Είναι προφανές ότι η λειτουργία των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων, που στοχεύουν στην έρευνα και την καινοτομία, αφορούν ιδιαίτερα την Κρήτη, με το υψηλότατο επίπεδο της ερευνητικής δραστηριότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης ότι σήμερα, στο περιθώριο του Συνεδρίου, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης κα το ΙΤΕ, μια από κοινού ημερίδα, προκειμένου να καθοριστούν τα συγκεκριμένα διετή προγράμματα που θα ιδρυθούν στην Κρήτη για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, και θα δίνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων, ενώ συμφωνήθηκε επίσης η ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστήμιου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών των λυκείων της Κρήτης.
«Για πολλές δεκαετίες η Κρήτη ήταν αδικημένη και αυτό ήταν από τα πιο βασικά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση", είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των υποδομών.
Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησής μας.
Η στρατηγική μελέτη του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Ειδικότερα για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον 'Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018.
Εκτιμάμε λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019 και θα είμαστε εδώ με τον περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξή του αλλά και όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Παράλληλα, χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα οδικής ασφαλείας για τη σημερινή διαδρομή που θα δημοπρατηθεί επίσης τους επόμενους μήνες.
Σε ότι αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υποδομών.
Ενώ καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1000 τμ θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή Συνεδρίων και Εκθέσεων τοπικών προϊόντων.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και σε άλλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, το έργο ύδρευσης στο οροπέδιο Λασιθίου, και τα βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
«Σχεδιάζεται επίσης», είπε, «η υλοποίηση έργων που αφορούν τους κάθετους προς τον ΒΟΑΚ άξονες, και ακόμα η πραγματοποίηση βελτιωτικών εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων ενώ έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση της αντικατάστασης στο σύνολό του, του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου ύψους 25 εκ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, διεθνούς σημασίας, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πρώτη φάση διασύνδεσης, με μικρό καλώδιο που θα ενώσει τα Χανιά με την Πελοπόννησο, θα ολοκληρωθεί το 2020.
Το έργο αναμένεται να μειώσει κατά 20% τις δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τιμολόγια υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Παράλληλα προγραμματίζεται και η δεύτερη διασύνδεση, από το Ηράκλειο στην Αττική, η οποία υπολογίζεται να είναι έτοιμη εντός του 2023.
Την περασμένη άνοιξη, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΕΕ, υιοθετήθηκε πολιτική διακήρυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη-μέλη για την εκκίνηση της πρωτοβουλίας "Ενεργειακά νησιά".
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τη μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια.
Συμφωνήθηκε, επίσης, να δημιουργηθεί ένα σχετικό φόρουμ διαλόγου, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο, 22 Σεπτεμβρίου, στα Χανιά.
Πρόκειται για την επιτάχυνση της μετάβασης των περισσοτέρων από τα 2.700 νησιά της Ευρώπης, στη χρήση δικών τους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το σχέδιο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών αναδεικνύεται σε στρατηγικό, αλλά και περιβαλλοντικά σύνθετο ζήτημα.
«Για αυτό», είπε, το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευθεί σχετικά με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών μονάδων. Το νέο αυτό πλαίσιο θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ είναι έτοιμο να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στον ρόλο της Κρήτης ως ενδιάμεσου σταθμού στα ενεργειακά έργα, όπως για παράδειγμα το καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης και ο Αγωγός Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, και για την προώθηση του οποίου έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Αλλά και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιριών».
«Τα έργα αυτά, με την ωρίμανσή τους, αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία θέσεων εργασίας και η κατασκευή των οποίων θα προχωρήσει στο πλαίσιο των αυστηρότερων προτύπων της διεθνούς πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος».
«Έχει ήδη δρομολογηθεί το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε, ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες παραχώρησης χώρων και ακινήτων σε δήμους και κοινωνικούς φορείς για κοινωφελή χρήση».
«Η δική μας αντίληψη είναι ότι δεν προορίζονται τα πάντα για ιδιωτική αξιοποίηση και για κέρδος" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στα Χανιά, έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκόπουλου στο Δήμο, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.
Στον Δήμο Χερσονήσου, ένα ακόμα ακίνητο του Δημοσίου παραχωρείται για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του, ενώ στον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας, παραχωρείται η κυριότητα του δημόσιου, ακινήτου που χρησιμοποιεί ήδη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Στον τομέα της διαχείρισης αστικών αποβλήτων έχουμε θεσπίσει ένα φιλόδοξο Εθνικό σχεδιασμό, με αντίστοιχους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων.
Στην Κρήτη μέχρι σήμερα υλοποιούνται έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 70 εκ. ευρώ.
Ενώ σήμερα αποφασίστηκε η ένταξη έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συνολικού ύψους 9.1 εκ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις δημόσιες δαπάνες.
Για το χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει πραγματική μάχη, ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες "γιατί θεωρούμε ότι η στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτους είναι αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσει ένας τόπος να σταθεί στα πόδια του, να δουλέψει και να αναπτυχθεί".
Η αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων της Κρήτης για το 2016, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα και η συστηματική προσπάθεια για κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αντίστοιχη προσπάθεια με απτά αποτελέσματα, έχει καταβληθεί για την βελτίωση και αναβάθμιση του νοσοκομειακού εξοπλισμού την αύξηση του στόλου των ασθενοφόρων και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε όλη την Κρήτη, που ήδη προγραμματίζεται.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ορθή κατανόηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, την οποία χαρακτήρισε βασική για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η παρέμβαση, είπε, πρέπει να γίνεται σε 4 πυλώνες: Την οικονομία της γνώσης, την εξωστρέφεια, την αποκέντρωση και την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Μόνο από το ΕΣΠΑ, η σχετική χρηματοδότηση υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον και εδικά για την ενίσχυση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις:
Όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα προβλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Προχωρήσαμε στη Δημιουργία Ελληνικού Σήματος και ενιαίας ταυτότητας στα προϊόντα αγροδιατροφής που θα αναβαθμίσει τα ελληνικά προϊόντα στις τοπικές αγορές και θα τους επιτρέψει να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές.
Στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ και στα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου προβλέπεται υψηλότερη βαθμολογία και ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Για την στήριξη του τουρισμού, πρόσφατα ανακοινώθηκε πρόσκληση ύψους 120 εκατ. μέσω του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα για την Κρήτη, έχουμε αυξήσει κατά 271% το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που την αφορά, και έχουμε ήδη διαθέσει για το 2017 37.8 εκατ. για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.
Μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε στην Κρήτη έργα στους τομείς των απορριμμάτων, της ύδρευσης, της αφαλάτωσης, και της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η αύξηση κατά 163% των πιστώσεων προς όφελος του Περιφερειακού Προγράμματος της Κρήτης για τους τομείς της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Περιφέρεια της Κρήτης για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου ακόμη και εκείνους όπως είπε "που συμμετείχαν αντιδικώντας κρεμώντας πανώ με τις προτάσεις και τις θέσεις τους την ώρα που εμείς συνεδριάζαμε, και αυτοί είναι χρήσιμοι και μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια» και κατέληξε:
«Είμαστε όλοι πιο αισιόδοξοι, γιατί αντιμετωπίσαμε μεγάλες φουρτούνες και βλέπουμε σήμερα ότι τα μποφόρ έχουν πέσει και είναι τρία τέσσερα και όχι επτά οκτώ. Αισιοδοξούμε γιατί έχουμε ακόμη κυματισμό αλλά έχουμε περάσει τον δύσκολο κάβο και πάμε προς το λιμάνι.
Η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι μια συζήτηση κρίσιμη και όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν με γεια τους με χαρά τους. Εμείς αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε σχεδιασμένα και μεθοδικά με όλους όσους έχουν αληθινή έγνοια και αγωνία για το πως θα πετύχουμε. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, ως μάνα εξ ουρανού. Μπορεί να έρθει σε επίπεδο αριθμών αλλά εμείς δεν θέλουμε πάλι μια ανάπτυξη για τους λίγους και εκλεκτούς, πάλι για να σπαταληθεί στα θαλασσοδάνεια και στις φούσκες τις χρηματιστηριακές.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε αυτά τα τρία συνέδρια βλέπω εκπροσώπους φορέων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως από την κομματική τους άποψη. Καταθέτουν την πρότασή τους, διαφωνούν, αντιδικούν, είναι όμως εδώ. Αυτή την δέσμευση θέλω να δώσω. Θα σας λάβουμε υπόψη μας. Θα λάβουμε υπόψη μας τις αγωνίες σας τις προτάσεις σας και θα ανοίξουμε μαζί αυτή τη μεγάλη συζήτηση.
Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια της Κρήτης για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου, και όσους συμμετείχαν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους. οικοδομήσουμε μια καλύτερη μέρα σε αυτό τον τόπο, για την Ελλάδα της δημιουργίας της παραγωγής της εργασίας. Κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη γίνομαι πιο αισιόδοξος. Το έχει ο τόπος, οι άνθρωποι, τα τραγούδια της».