Πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση που «με την πολιτική της μονιμοποίησε την λιτότητα και φτωχοποίησε την μεσαία τάξη» και με αιχμή την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, άσκησε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.
Στην συζήτηση της επερώτησης του κόμματός της που αφορά στα προβλήματα του ΕΦΚΑ και τις καθυστερήσεις των συντάξεων, η κ. Γεννηματά, περιέλαβε στην κριτική της και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «επιμένει συντηρητικά», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Με την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης, όχι όμως με συντηρητική παλινόρθωση γιατί όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσουμε τα πεπραγμένα της, δεν ξεχνάμε τα κατορθώματα της ΝΔ στην κοινωνική ασφάλιση» είπε η κ. Γεννηματά και ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αυτοκριτική για όλα αυτά, «αντίθετα επιμένει συντηρητικά που σημαίνει ενίσχυση των ανισοτήτων… Και εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές ανισότητες περίπου ως φυσικό φαινόμενο και δεν βολευόμαστε να ζήσουμε με αυτές σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα», επισήμανε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτικές πολιτικές: «Μια ισχυρή Κεντροαριστερά είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει την ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία, αλλά και την εθνική συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ.
Η κ. Γεννηματά ξεκίνησε την παρέμβασή της στην Ολομέλεια κατηγορώντας την κυβέρνηση «για θράσος και ανικανότητα χωρίς όρια», αφού η οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, έδειξε ότι «η ευαίσθητη αυτή περιοχή είναι ένα ξέφραγο αμπέλι που το κράτος αδυνατεί να ελέγξει».
«Άλλη μια μαύρη κηλίδα για τη χώρα. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη και να δράσουν αμέσως, αντιμετώπισαν το πρόβλημα με προπαγάνδα. Επιχείρησαν να το υποβαθμίσουν αντί να το «λύσουν» και να κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά τους πολίτες». Με σκωπτικό τόνο, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως την ώρα που ο κ. Τσίπρας «εξαφάνιζε τα προβλήματα στη ΔΕΘ», ξεκινούσε η καταστροφή του Σαρωνικού και χρειάστηκε έξι μέρες για να ασχοληθεί με αυτήν. Η κ. Γεννηματά αντιπαρέβαλε την στάση της κυβέρνησης με την πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές «όπου ο αρμόδιος υπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί ή αποπεμφθεί» - σημείωσε ωστόσο πως η ευθύνη είναι συνολική για την κυβέρνηση που αντέδρασε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. «Αλλά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η έννοια της πολιτικής ευθιξίας δεν υπάρχει. Δεν περιμένουμε από τον άφαντο και στις πυρκαγιές πρωθυπουργό, να κάνει κάτι καλύτερο στο θέμα της οικολογικής καταστροφής», είπε.
Επί της ουσίας του θέματος της επερώτησης, η κ. Γεννηματά, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της, μονιμοποίησε τη λιτότητα, με σκληρότερα μέτρα, παρέτεινε την ύφεση και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη.
«Ανάγκασε» είπε «ολόκληρες οικογένειες να προσπαθούν να επιβιώσουν με μια σύνταξη και τώρα σκοτώνει και τις συντάξεις». Απευθυνόμενη δε προς την υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό, που βρίσκονταν στα έδρανα, τους χαρακτήρισε «αρνητικούς πρωταγωνιστές στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης» αφού, όπως υπογράμμισε, έχουν το αρνητικό ρεκόρ στην ισοπέδωση των συντάξεων.
«Γιατί ήδη μειώσατε 400.000 κύριες συντάξεις, 245.000 επικουρικές και 285.000 μερίσματα σε συνταξιούχους του Δημοσίου. Ήδη 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ και ακολουθούν περικοπές σε 100.000 ακόμη, 265.000 νέοι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες - με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου - κατά 15-30%. Γιατί κάνατε και ακρότητες, όπως για τις χήρες που χάνουν το 50% της σύνταξης και θα την παίρνουν μόνο για λίγα χρόνια. Και δεν φθάνουν αυτά! Έχετε ήδη ψηφίσει ότι από 1/01/2019 θα αφαιρεθούν ακόμη 2,3 δισ. από τους συνταξιούχους, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Μετατρέπετε τις συντάξεις σε βοηθήματα» κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά σημείωσε επίσης πως με την λογική του «περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου», διαλύεται κάθε έννοια ανταποδοτικότητας στο σύστημα, δημιουργείται σοβαρό κίνητρο εισφοροδιαφυγής. «Δημιουργήσατε ένα σύστημα άδικο αλλά και καταστροφικό, γιατί οδηγείται σε αδιέξοδο και προδικάζει - όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει - νέες αρνητικές παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Το ίδιο κάνετε και με τις εισφορές. Δημιουργήσατε εξοντωτικές καταστάσεις για τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες» είπε επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά δεν μπορούν να έχουν και δραστηριότητες εξαιτίας αυτών των επαχθών ρυθμίσεων, αφού η κυβέρνηση σκοτώνει τις συντάξεις, την εργασία και την ανάκαμψη και καταδικάζει μια ολόκληρη κοινωνία στη φτώχεια και τους νέους στη μετανάστευση, σήμερα πιο πολύ απ' όσο στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Αναφερόμενη στον νόμο Κατρούγκαλου, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αποτελεί «το σύμβολο της πολιτικής χρεοκοπίας της κυβέρνησης», ήταν ένα «νομικό έκτρωμα» από την πρώτη ώρα που κατατέθηκε - και επέρριψε ευθύνες «σε όσους το ανέχτηκαν, το αποδέχτηκαν, το ψήφισαν και το εφάρμοσαν».
Σχετικώς με την λειτουργία του ΕΦΚΑ, έκανε λόγο για Ταμείο που υποβαθμίζει το επίπεδο της δημόσιας υγείας και ασφάλισης του ελληνικού λαού. «Είχαμε προειδοποιήσει. Αλλά εσείς επιμείνατε, αδύναμοι και ανίκανοι να διαπραγματευτείτε με την τρόικα. Και τώρα; 140.000 δικαιούχοι περιμένουν την σύνταξή τους, για πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια. Χωρίς να σας ενδιαφέρει για το πώς θα ζήσουν, θα αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Αναλγησία και αδιαφορία μιας fake Αριστεράς» παρατήρησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας στην περιγραφή της «το χάος και την ταλαιπωρία στις υπηρεσίες, τόσο για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όσο και για τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, «τα λάθη στον υπολογισμό των εισφορών, λάθη σε χιλιάδες ειδοποιητήρια» και τις «καθυστερήσεις παντού».
Ακόμη, η κ. Γεννηματά είπε πως η μαύρη τρύπα του ΕΦΚΑ επιδεινώνεται, γίνεται απειλητική, η εισπραξιμότητα των εισφορών πέφτει κάποιους μήνες το 2017 κάτω του 60%, και οι οφειλές αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ. «Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιλέγει ως λύση να κυνηγήσει τους μικροοφειλέτες, να προχωρεί σε συνεχείς κατασχέσεις εις βάρος τους. Και παρά τις άνευ αξίας διαβεβαιώσεις του κ. Πετρόπουλου, τώρα αποφάσισαν να κυνηγήσουν και οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες μένουν στο απυρόβλητο» είπε και προσέθεσε πως παράλληλα η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον δικό της νόμο τον 4469 (άρθρο 15) για αναλογική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικές, αλλά και για φορολογικές οφειλές.
Τέλος, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ακόμη και την νέα επενδυτική πολιτική για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ, που πρότεινε η μελέτη της ιρλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας NICO. Ανάπτυξη και επενδύσεις με αυτή τη φορολόγηση, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και με αυτό το σύστημα εισφορών που καταδικάζει ωμά και ξεκάθαρα μια ολόκληρη κοινωνία στη φτώχεια και στην παρανομία της φοροδιαφυγής, απλά δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, κατέληξε η κ. Γεννηματά.