Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει εντός δύο μηνών το 80% των ζητούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης
Η υλοποίηση του 80% των προαπαιτούμενων έως τον Νοέμβριο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση αναμένεται να αναπτύξει τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα το επόμενο διάστημα προκειμένου έως τον Νοέμβριο να έχει υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων. Όπως άλλωστε τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να μην επιτρέψει σε όσους στο εσωτερικό η στο εξωτερικό επιθυμούν καθυστερήσεις.
Τα 95 προαπαιτούμενα αφορούν κατά κύριο λόγο δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Η υλοποίηση των πράξεων θα γίνεται ανά εβδομάδα.
Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργικό ενημερώθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα του Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει θετική τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν συζητήθηκαν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, ωστόσο και ο ίδιος ζήτησε ταχύτητα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση.
Το υπουργικό εξέτασε επίσης νομοσχέδια των υπουργείων Δικαιοσύνης (ταυτότητα φύλου), Εξωτερικών (ινστιτούτο Βενετίας), Αγροτικής Ανάπτυξης (νωπά προϊόντα) καθώς και νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή αναφορικά με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ορίστηκε ο Βασίλης Πέππας και αντιπρόεδροι οι Μαρία Γαλάνη, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου και Γεώργιος Λέκας.
Το υπουργικό ενημερώθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει κατά την εισήγηση του τη σοβαρότητα του θέματος και να τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει έως ότου ολοκληρωθεί η απορρύπανση ολόκληρης της περιοχής.
Ενημέρωση στο υπουργικό παρείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Τέλος το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων.
Τσίπρας: Τα μνημόνια τελειώνουν
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι το συγκάλεσε για να συζητηθούν μια σειρά από θέματα, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση».
Γιατί, εξήγησε ο πρωθυπουργός, η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».
Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».
«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»