“Δεν θέλουμε να ζήσουμε όσα πέρασαν οι Έλληνες”

Έναν ζωηρό διάλογο είχε με τους δημοσιογράφος ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσία του Κάρολου Παπούλια.

Όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οικονομική κατάσταση αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει, δείχνοντας τους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά μετά από παραίνεση των δημοσιογράφων απάντησε πως ό,τι έχουν ζήσει οι Έλληνες τα τελευταία 2,5 χρόνια η Κύπρος προσπαθεί να μην τα περάσει.

Συνάντηση Χριστόφια - Σαμαρά

Νωρίτερα τα ενεργειακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: “H εκμετάλλευση της ΑΟΖ, συνιστά απαράγραπτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου" και τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. “Η Κύπρος ήδη προχωρά με επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανοίγοντας έτσι ευκαιρίες ανάπτυξης, και θα έλεγα και συνεργασιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο” είπε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η Κύπρος ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά της, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτητική περίοδο για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση του Κυπριακού επί τη βάση της ομοσπονδίας: “Η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας, υποφέρει από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και δίνουμε μια μάχη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αυτών που ονομάζουμε συμφωνίες Κορυφής μεταξύ των δυο κοινοτήτων για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πράγματα τα οποία είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει με τον προκάτοχο του κ. Έρογλου, τον κ. Ταλάτ. Θα είναι λύση ομοσπονδίας, αυτή είναι η παραχώρηση των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε -επαναλαμβάνω- ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, ένα ενωμένο κράτος χωρίς το δικαίωμα των οποιονδήποτε να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου”.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για την κυπριακή δημοκρατία με την οποία διατηρούν προνομιακές σχέσεις: “Μιλώ για προνομιακές σχέσεις στο οικονομικό επίπεδο κυρίως. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα. Χρειάζεται να εγκαταλείψει την απαράδεκτη, την αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δυο κράτη. Και αυτή είναι η φιλοσοφία του κ. Έρογλου σήμερα, ενός πολιτικού παιδιού του Ντενκτάς, του πατέρα δηλαδή της διχοτόμησης της Κύπρου. Η φιλοσοφία του κ. Έρογλου είναι φιλοσοφία δυο κρατών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό κι από κανέναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς προσπαθήσαμε με εποικοδομητικές προτάσεις να οδηγήσουμε τον τόπο στην επανένωση και στη δημιουργία κράτους ομοσπονδιακού, στο οποίο να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρονιτών, Αρμένιων και Λατίνων”.