Κοινός παρονομαστής των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι πως δεν αποτελούν προϊόν συμφωνίας με τους θεσμούς
Η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα σε φουλ νομοθετικούς ρυθμούς και ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Οι άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες, οι οποίες κατά βάση δεν αφορούν μνημονιακά προαπαιτούμενα ή δεσμεύσεις, αλλά υπηρετούν κυρίως τη λογική της αριστερής στροφής που επιδιώκει η κυβέρνηση και θα αποτελέσουν εφόδια στις βαλίτσες του Πρωθυπουργού στην επόμενη άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.
Σε πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία και ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ζητήματα, το οποίο θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ. Επονται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, με τις οριστικές ανακοινώσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την τύχη τους να γίνονται από το βήμα της ΔΕΘ. Επίσης, μια σειρά από άλλα νομοσχέδια, όπως: του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο, του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενίσχυση της διαφάνειας στα θέματα του υπουργείου, του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη Διαστημική Εταιρεία κ.τ.λ. Σε δεύτερη φάση θα παρουσιαστεί ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, με τις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στον Καλλικράτη.
Κοινός παρονομαστής των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι πως δεν αποτελούν προϊόν συμφωνίας με τους θεσμούς ούτε απαιτούν την προηγούμενη έγκρισή τους.
Το Μαξίμου έχει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Μακρόν, λίγα 24ωρα πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οπως είναι, άλλωστε, ήδη γνωστό, ο γάλλος πρόεδρος θα συνοδεύεται από ομάδα ομοεθνών του επιχειρηματιών, αρκετοί εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται μόνο να επενδύσουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων δημόσιων φορέων και οργανισμών που θα προχωρήσουν το φθινόπωρο.
Το Σαββατοκύριακο, κατά τις συναντήσεις του με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του για το πώς θα κινηθεί στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Εκανε λόγο για «θετική συγκυρία της οικονομίας με την επιτυχή έξοδο στις αγορές και την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης» και χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη φετινή χρονιά. Μάλιστα, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το 2019, υποστηρίζοντας πως συμπεριλαμβάνονται στα αντίμετρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ δεσμεύτηκε για μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που μπορούν να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ