Υπό ίδρυση νέος πολιτικός φορέας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς
Αποσαφηνίζονται εντός των επομένων ημερών οι υποψηφιότητες όσων θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του υπό ίδρυση νέο πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που επιταχύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε καθώς, κατά χρονική σειρά, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης κατέστησαν σαφές ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία.
Μέχρι στιγμής οι δεδομένοι υποψήφιοι ανέρχονται σε πέντε (Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης) και πιθανολογείται ότι θα υποβάλλουν ακόμη υποψηφιότητα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σύνολο επτά εκτός κι αν υπάρξει νέα υποψηφιότητα έκπληξη. Εξ αυτών μόνο ο κ. Ραγκούσης έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ αύριο Δευτέρα πρόκειται να το πράξει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να την επισημοποιήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.
Εγγύηση για την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας θεωρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ανακοινώσει σύντομα η επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη φερεγγυότητα τόσο του προεκλογικού αγώνα όσο και της ψηφοφορίας. Οι περισσότερες προτάσεις έχουν γίνει γνωστές στους υποψηφίους και θα οριστικοποιηθούν επισήμως τις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων προτείνονται θεματικά debates ανάμεσα στους υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και η δυνατότητα ακόμη και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μολονότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης πρόκειται αύριο Δευτέρα το μεσημέρι να ανακοινώσει επίσημα ότι επιθυμεί την ηγεσία του νέου κομματικού φορέα στον κεντροαριστερό χώρο. Η πρόθεση που εκδήλωσε στις αρχές Αυγούστου ανέτρεψε τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς στο ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις, ανοίγοντας το παιχνίδι. Η Φώφη Γεννηματά πρόκειται να ξεδιπλώσει τις απόψεις της για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου με την ομιλία της στην εκδήλωση για τη 3η Σεπτέμβρη, την επόμενη Κυριακή στο Ζάππειο.
Η δική του απόφαση επέτρεψε στον Σταύρο Θεοδωράκη να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αποφασίσει, την περασμένη Πέμπτη, να εμπλακεί το Ποτάμι στο εγχείρημα και ο ίδιος να είναι υποψήφιος αρχηγός για το νέο φορέα κι όχι για τη ΔΗΣΥ, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία, έδωσε τις εγγυήσεις για διαφάνεια και φερεγγυότητα που ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στελέχη του Ποταμιού έχουν πάντως σοβαρές επιφυλάξεις για την ευόδωση του, αλλά θα στηρίξουν τον κ. Θεοδωράκη.
Το όλο εγχείρημα ωστόσο έχει σημαντικά ερωτηματικά. Ποια θα είναι η σχέση του όταν συγκροτηθεί, δηλαδή αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχουν διαφωνίες. Το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική και οργανωτική δομή του νέο φορέα και αυτός που θα εκλεγεί θα πρέπει να τη φτιάξει. Επίσης σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι αν το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο και πολυτασικό ή θα είναι συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων. Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι χαμένοι της εκλογής αν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα και θα συμμετέχουν στο συνέδριο που θα ακολουθήσει.
Άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του έχει δώσει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ακόμη πώς θα κινηθεί η Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη που ζητάει εξ αρχής ίδρυση νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος.
Πάντως κριτήριο, όπως λένε στελέχη του χώρου, θα είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αν είναι μεγάλος το εγχείρημα θα έχει δυναμική, αν είναι περιορισμένος θα αποτύχει. Αλλά αυτό θα διαπιστωθεί τις ημέρες της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια είναι πρωτόγνωρη και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.