Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιδιώκει με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα να παρουσιάσει το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», με το οποίο η χώρα θα βγεί από την κατάσταση της κρίσης
Κάθε χρόνο η ΔΕΘ ανοίγει και επισήμως την πολιτική σεζόν και να δοκιμάζει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη φετινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρηθούν στον πρώτο ουσιαστικά προεκλογικό χειμώνα.
Η έμπρακτη μεταρρυθμιστική ανικανότητα της κυβέρνησης, η διαρκής επιβεβαίωση της αδυναμίας της να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, η αποτυχία να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, η φορολογική κόπωση μιας κοινωνίας που γονατίζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, αλλά και οι «αριστερές ιδεοληψίες» με τις οποίες επιχειρεί το κυβερνών κόμμα να αντισταθμίσει τη μνημονιακή του πολιτική στην οικονομία συνθέτουν ένα σκηνικό που αυξάνει τον προβληματισμό της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνολική πορεία της χώρας.
Το κλίμα ανησυχίας θα αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. εν όψει ενός ιδιαίτερα κρίσιμου φθινοπώρου, όπου απαιτείται από την κυβέρνηση να κινηθεί με ταχύτητα και να επιδείξει αποτελεσματικότητα, τη στιγμή που -όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς- έχει αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο, με οδυνηρές επιπτώσεις για τη χώρα.
Στη Ν.Δ. στέκονται πάντως ιδιαίτερα σε ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατοι κυβερνητικοί χειρισμοί σε σχέση με τις πυρκαγιές, θεωρώντας ότι «απέδειξαν για ακόμη μία φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σημαντικά θέματα». Μιλούν για «ανεπάρκεια των στελεχών της», καθώς και για «πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, παρότι -όπως τονίζουν- η αξιωματική αντιπολίτευση έκρουσε ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα του κινδύνου». Στο στόχαστρο βάζουν όμως πρωτίστως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του «ανικανότητα να συντονίσει το επιτελείο του σε κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα».
Στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση η οικονομία, με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, αλλά και στην τρίτη αξιολόγηση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο -που δυστυχώς θεωρεί πιθανό- να επαναληφθούν οι παρατεταμένες συζητήσεις στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής μιας «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης».
Ηδη στην Πειραιώς διακρίνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να βελτιώσει επί της ουσίας το οικονομικό κλίμα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ισχυρότερης ανάπτυξης. Και τούτο διότι εξακολουθεί να μην εμπνέει εμπιστοσύνη ότι, έστω και τώρα, είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς μία πραγματικά μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.
«Οι δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες», επιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «και βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να δοθεί ώθηση εάν η στάση της κυβέρνησης συνέβαλλε σε μία, έστω και μικρή, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αν έπειθε ότι θα κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα και πως ό,τι προβλέπεται θα το κάνει. Αλλά δεν πείθει», σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η ανησυχία πως η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται είναι διάχυτη στην Πειραιώς, δεδομένου ότι και «ο χρόνος συμπυκνώνεται πολύ από δω και πέρα». Και καθίσταται αναγκαίο «να τρέξει» η κυβέρνηση για να μη βρεθεί προ δύσκολων καταστάσεων η χώρα, δεδομένου ότι θα βαδίζουμε προς τη λήξη του προγράμματος.