Πώς θα γίνουν οι μελέτες και πότε θα αναρτηθούν οι χάρτες
Ούτε μία μέρα δεν θα καθυστερήσουν οι δασικοί χάρτες εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την οποία επίσης ξεκαθαρίζει τα εξής:
-Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική θα γίνει κανονικά το φθινόπωρο, όπως είχε προγραμματιστεί.
-Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
-Δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 7ης Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους δασικούς χάρτες.
-Ο στόχος είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει δασικούς χάρτες στο 100% της χώρας και να προχωρήσει απρόσκοπτα το Εθνικό Κτηματολόγιο.
«Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν και θα επιβουλευθούν τη δημόσια δασική περιουσία, αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε έστω και λίγο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα», τονίζει, μιλώντας στο Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι η οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων θα εισαχθεί στους ήδη αναρτημένους χάρτες, προστατεύοντας τα δάση και κόβοντας την όρεξη σε όσους τα επιβουλεύονται για να τα καταπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν. Και θα δείτε ότι σε 2-3 μήνες θα το έχουμε κάνει».
Ο κ. Φάμελλος δίνει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους 12 από τους 120 Δήμους που δεν έχουν οριοθετήσει, ακόμα, τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση της υποχρέωσης αυτής. Ανακοινώνει, επίσης, ότι το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ξεκινάει και η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην ανάρτηση δασικών χαρτών που περίμεναν 40 χρόνια, «ίσως γιατί τους βόλευε η αναρχία στις χρήσεις γης και η αναπαραγωγή αναγκών, ώστε να μαζεύονται οι πολίτες στους προθαλάμους βουλευτικών και υπουργικών γραφείων».
Ενώ, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά ευθέως στις επικρίσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο επισημαίνει πως δεν βρήκε χώρο να γράψει ούτε μια γραμμή για τους δασικούς χάρτες, στις προτάσεις του 2007, τις οποίες επανέφερε τώρα, αν και το Σύνταγμα το ζητάει από το 1975. Τέλος, υπογραμμίζει: «Κατά τα άλλα μας ενημερώνουν για τα πορίσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, της οποίας ήταν πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Αφού είχαν τα πορίσματα, τη γνώση και τη βούληση, για ποιο λόγο δεν έκαναν τίποτα για τους δασικούς χάρτες;».