Με συστάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε υψηλούς τόνους για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης βρέθηκαν αντιμέτωποι οι υπουργοί και υφυπουργοί στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης στον τομέα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ικανοποιητικοί και ζήτησε να δράσουν ταχύτατα, προκειμένου να ακυρωθεί ένα βασικό επιχείρημα εκ μέρους των δανειστών.
Στο μικροσκόπιο οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο
Με σαφή κατεύθυνση από του Μαξίμου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν οι υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς ενδέχεται να αποτελέσουν και τη δεξαμενή για τις 15.000 αποχωρήσεις μέσω διαθεσιμότητας κατά την επόμενη διετία.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με δεδομένη και την επιμονή της τρόικας για απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τον αριθμό εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν, το υπουργείο επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και κυρίως προχωρεί στην καταγραφή του προσωπικού.
Πέραν των 21 φορέων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην επόμενη φάση θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 φορείς στους οποίους απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.500 υπηρετούν σε φορείς που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.
Στο τρίτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων αναμένεται να περιληφθούν άλλοι 900 φορείς του Δημοσίου.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός του προσωπικού σε όλους αυτούς τους φορείς θα αγγίξει τις 50.000, ώστε έπειτα από αξιολόγηση να βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.