«Η κυβέρνηση είναι έρμαιο μιας πολύ ζοφερής πραγματικότητας»
Την άποψη ότι «αφού δεν έρχονται επενδύσεις η κυβέρνηση είναι έρμαιο μιας πολύ ζοφερής πραγματικότητας» εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας εξαναγκαστεί να μειώσει συντάξεις από 1-1-2018 είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό».
Ο κ. Λεβέντης υποστηρίζει ακόμη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν επιδιώκει συνεργασία ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με τον κ. Μητσοτάκη».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές πετυχαίνοντας ακόμη μικρότερο επιτόκιο, ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι «αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν συγκρατήσει τις κρατικές δαπάνες, σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία» ωστόσο, όπως λέει, «οι κινήσεις της μαρτυρούν το αντίθετο».
Για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ο Βασίλης Λεβέντης υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συνέχιση του σήριαλ βλάπτει τη χώρα» και σημειώνει ότι «τα μνημόνια ήταν η κατάληξη της δειλίας του πολιτικού μας συστήματος».
Τέλος, αναφερόμενος στην προ ημερών του καταγγελία ότι μερικά ιδιωτικά κανάλια δεν προβάλλουν τις ανακοινώσεις του κόμματός του που δημοσιοποιούνται μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απαντά: «Οι θέσεις μας ενοχλούν. Ο αποκλεισμός κοινοβουλευτικού κόμματος και δη μετριοπαθούς είναι ανήθικος».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κύριε Πρόεδρε, προ ημερών, ζητήσατε να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν τη διακοπή των θερινών εργασιών της, όσα γράφει και λέει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Γιατί κάνατε αυτή την πρόταση; Υπάρχει λόγος να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα «εδώ και τώρα»;
Την πρόταση αυτή την έκανα γιατί τέτοιο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αναφορές του κ. Βαρουφάκη για παράλληλες πληρωμές και για εισβολή στο Νομισματοκοπείο -αναφορές που η κυβέρνηση δεν διέψευσε-, το ζήτημα έλαβε σοβαρές διαστάσεις, κατεφάνη δηλαδή ότι η κυβέρνηση της εποχής εκείνης πειραματιζόταν και εξέταζε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, πώς μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι να κυβερνούν σήμερα, να διαπραγματεύονται και να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις φιλοευρωπαϊκές. Έμεινε άλλωστε για τον Σεπτέμβριο και το θέμα Καμμένου με το Noor-1, οπότε αν προστεθεί σε αυτό και η υπόθεση Βαρουφάκη θα έχουμε φορτισμένη περίοδο και θα κινδυνεύει η χώρα να βυθιστεί στην αστάθεια. Η ΝΔ θέτοντας τα ζητήματα αυτά και ζητώντας εξεταστικές μπορεί να θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Η Ένωση Κεντρώων δεν στοιχίζεται με την ΝΔ σε αυτά της τα σχέδια, όμως το να λάμψει η αλήθεια είναι για μας προτεραιότητα. Μια κυβέρνηση που δε φοβάται τίποτε, που έχει καθαρό το «μητρώο» της, γιατί να μη δέχεται εξεταστικές ή κατ' ελάχιστον σοβαρές συζητήσεις στη Βουλή. Τι έχει να φοβηθεί;
Κατά συνέπεια, συμφωνείτε με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;
Οι εξεταστικές επιτροπές μέχρι τώρα επί δεκαετίες τίποτε δεν έχουν αποδώσει υπέρ της κοινωνίας. Κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα. Γι' αυτό και σε πρώτη φάση ζητούμε σοβαρές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Αν από αυτές προκύψει ενοχή κάποιων, ή αν ο ανακριτής βρει ενοχή κάποιων, τότε σίγουρα θα έχουμε και εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της Βουλής.
Ωστόσο, κ. Λεβέντη, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί «σύμμαχο» της, στην πορεία προς στις εκλογές . Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση;
Ο κ. Βαρουφάκης ας κάνει ότι θέλει, ας γίνει σύμμαχος όποιου θέλει -γιατί όχι και του κ. Μητσοτάκη. Την Ένωση Κεντρώων την ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνο.
Αλήθεια γιατί έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της για έξοδο στις αγορές κατηγορώντας την ότι το έκανε για να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά; Το γεγονός ότι δανείστηκε με μικρότερο επιτόκιο από την προηγούμενη έξοδο επί πρωθυπουργίας Σαμαρά δεν ήταν επιτυχία;
Πράγματι απέκρυψαν ότι η έξοδος στις αγορές με ομόλογο έπρεπε να γίνει άμεσα για να πληρωθεί το προηγούμενο ομόλογο του κ. Σαμαρά του 2014.
Το απέκρυψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήθελε να το εμφανίσει ως κίνηση λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της χώρας, το απέκρυψε και η ΝΔ γιατί ήταν το δικό της ομόλογο που το είχε βγάλει για ανάλογους λόγους ψηφοθηρίας, για να ισχυριστεί δηλαδή το 2014 ότι πλησιάζαμε να βγούμε από τα Μνημόνια. Για τον ίδιο κουτοπόνηρο λόγο το απέκρυψαν αμφότεροι. Αυτό καυτηριάσαμε. Η διαφορά επιτοκίων των δύο ομολόγων είναι ασήμαντη. 'Όσοι πανηγυρίζουν υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το ομόλογο Σαμαρά και το ομόλογο Τσίπρα, εξεδόθησαν με βάση το αγγλικό Δίκαιο, δηλαδή είναι κλειδωμένο και το ποσό του κεφαλαίου και το ποσό του τόκου, συνεπώς και να θέλει η όποια κα. Μέρκελ, δε μπορεί να μειώσει το ποσό ούτε κατά ένα Ευρώ.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές προσπαθώντας να πετύχει ακόμη μικρότερο επιτόκιο;
Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν συγκρατήσει τις κρατικές δαπάνες, σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία. Όμως οι κινήσεις της μαρτυρούν το αντίθετο. Μια κυβέρνηση που κρατικοποιεί τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, μια κυβέρνηση που μονιμοποιεί συμβασιούχους, μια κυβέρνηση που με συνεχείς τροπολογίες στη Βουλή βολεύει τον κομματικό στρατό της, αυτή η κυβέρνηση κάνει αγγαρεία και όχι μεταρρυθμίσεις. Επόμενη έξοδος στις αγορές για να γίνει πρέπει να μελετηθεί καλά, γιατί αν επιδιωχθεί χωρίς σχέδιο, κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ.
Ωστόσο η κυβέρνηση διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι τον ερχόμενο Αύγουστο, το 2018, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Λέτε ότι είναι ευσεβής πόθος λέτε;
Τον Αύγουστο του 2018, πρώτα να δούμε αν θα είναι η ίδια κυβέρνηση στην εξουσία και μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της χώρας. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Να περάσουμε και στο θέμα Γεωργίου. Η ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος, θα δυσκολέψει την κυβέρνηση στη σχέση της με τους θεσμούς;
Επιθυμία των ξένων είναι να παύσει αυτό το ατεκμηρίωτο κυνηγητό κατά του κ. Γεωργίου. Καλό θα είναι λοιπόν και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να αντιληφθούν ότι η συνέχιση αυτού του σήριαλ βλάπτει τη χώρα. Αφού οι υπολογισμοί του ελλείμματος έγιναν σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, η άποψη ότι ο κ. Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία για να μας βάλει στο Μνημόνιο είναι απλά ένα αντιμνημονιακό πυροτέχνημα. Για να γλυτώναμε τα μνημόνια το 2009 η 'Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα. Να γίνουν αξιολογήσεις στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις ΔΕΚΟ προς εκτόπιση των αργομίσθων, να γίνουν συμπτύξεις των πολλαπλών συντάξεων σε μία, με ανώτερο πλαφόν τα 1500€, μείωση των δαπανών λειτουργίας της Βουλής, θέσπιση γενναίων κινήτρων για ανάπτυξη και εφαρμογή γενναίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Επειδή το πολιτικό σύστημα έδειξε δειλία και προσήλωση στον πελατειακό τρόπο που λειτουργούσε επί δεκαετίες, τα Μνημόνια ήταν η κατάληξη της δειλίας αυτής του πολιτικού μας συστήματος.
Αρκετές φορές στο παρελθόν είχατε προβλέψει πρόωρες εκλογές. Μετά και την αξιολόγηση θα λέγατε ότι τελικά η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;
Εάν δεν πιαστεί το 3,5% πλεόνασμα το 2017, έχει συμφωνηθεί με τους ξένους οι ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων για το 2019 να αρχίσουν εφαρμοζόμενες από το 2018. Ο κ. Τσίπρας αν εξαναγκασθεί να μειώσει τις συντάξεις από 1/1/2018 είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό. Γιατί, αν κόψει και άλλο τις ήδη, σχεδόν κατά 50%, κομμένες συντάξεις θα κινδυνεύσει να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη κατάρρευση. Αφού επενδύσεις δεν έρχονται, η κυβέρνηση είναι έρμαιο μιας πολύ ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας.
Ποια είναι η πρόβλεψή σας για όποτε γίνουν εκλογές; Εσείς εάν είστε στη Βουλή θα επιδιώξετε συνεργασία με το πρώτο κόμμα;
Η Ένωση Κεντρώων δεν επιδιώκει συνεργασία ούτε με τον κ. Τσίπρα, ούτε με τον κ. Μητσοτάκη. Μπήκαμε στη Βουλή, προ διετίας, με την εντολή του λαού να αυξήσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά. Το να γίνουμε «τσόντα» του ενός ή του άλλου δεν αντιστοιχεί στις προθέσεις μας ούτε αυτό θέλει η κοινωνία. Όταν η δύναμή μας τριπλασιαστεί, τότε να είστε σίγουροι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και τότε θα υποχρεωθούν οι όποιοι μελλοντικοί μας συνεταίροι στην εξουσία να σεβαστούν τις θέσεις μας. Αισθανόμαστε αντιπάθεια με την γρήγορη αναρρίχηση σε καρέκλες.
Καταγγείλατε προ ημερών στην ομιλία σας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Παιδεία ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν προβάλλουν τις ανακοινώσεις που δημοσιοποιούνται μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου. Πιστεύετε ότι υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της Ένωσης Κεντρώων;
Το θέμα δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι στις ειδήσεις των μεγάλων καναλιών αναφέρονται στις ανακοινώσεις των κομμάτων και σταματούν στο Ποτάμι. Είναι σαφές ότι οι θέσεις της Ένωσης Κεντρώων ενοχλούν. Ζήτησα λοιπόν από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς που είναι υπουργός και υπεύθυνος για τα ΜΜΕ και για τη λειτουργία του ΕΣΡ, να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί ο αποκλεισμός κοινοβουλευτικού κόμματος και δη μετριοπαθούς και κεντρώου είναι ανήθικος. Αν δεν κάνει το καθήκον του, θα υπάρξουν θλιβερά συμπεράσματα και θα καταφύγουμε στη δικαστική οδό.