Τα βασικά σημεία της ομιλίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι η ώρα με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα και πιο σκληρή δουλειά, να βάλουμε τα δυνατά μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να βγάλουμε την Ελλάδα οριστικά από τη λάσπη, και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας», ανέφερε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, πως είναι η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που η Ελλάδα έγινε θετική είδηση και πλέον ανοίγει ο δρόμος εξόδου της χώρας από την περιπέτεια των μνημονίων.
«Eίμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε: η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτόνομη ξανά τον Αύγουστο του 2018, με το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της σταθερής εργασίας και της αξιοπρέπειας που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια».
«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας με την Κ.Ε.», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι επίσης η πρώτη φορά «που βρισκόμαστε κάτω από τόσο βαριές ευθύνες και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί το έργο της τελευταίας: «Βρισκόμαστε λίγο πριν τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας - μιας θητείας που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε, αναγνωρίζοντας το ήθος, την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη δύσκολη μάχη του πρώτου εξαμήνου του 2015 για διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού μας και μια καλύτερη συμφωνία, ένα καλύτερο με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Έχω όμως τη βαθιά πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε και για κάτι ακόμα: Για την προοπτική να υπάρξει μια κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία και την ανιδιοτέλεια. Ακόμα και αν μας βομβαρδίζουν με ρητορικά σχήματα περί αριστείας αυτοί που θεωρούν κληρονομικό τους δικαίωμα την εξουσία, λίγους μπορούν να πείσουν. Διότι είναι δικοί τους άνθρωποι, οι υπουργοί που έκαναν αμύθητες περιουσίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα στελέχη κομμάτων και κυβερνήσεων που βρέθηκαν με εμβάσματα και off shore εταιρίες, οι τεχνοκράτες που μαγείρευαν τα νούμερα για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, τα στελέχη του Δημοσίου που διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με "αέρα", οι εκδότες και οι καναλάρχες που έπαιρναν δάνεια με "αέρα"».
«Όλος αυτός ο εσμός, που έχει συγκεκριμένες πολιτικές καταβολές και εξαρτήσεις, έχει τη θέση που του αρμόζει στη συλλογική συνείδηση του λαού μας, ο οποίος τους έκρινε, τους καταδίκασε επανειλημμένα και μας έδωσε, γνωρίζοντας και τις αδυναμίες μας, τη δυνατότητα να χαράξουμε μια νέα πορεία» ανέφερε.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, τόνισε πως οι προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένες και απολύτως καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό: «Να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, να συγκρουστούμε με το κράτος εν κράτει της διαφθοράς και της διαπλοκής».
«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού μας στον τομέα της οικονομίας, ενώ ανακτήσαμε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας δεν αποκαταστάθηκε μόνο γιατί υλοποιήθηκαν ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στους φορολογικούς μηχανισμούς που ήταν «το κλειδί για να ανακτήσουμε το κύρος απέναντι στους επενδυτές και στις αγορές - το κύρος το ανακτήσαμε μέσα απο τις μάχες που δώσαμε». «Από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που έκανε η δική μας κυβέρνηση, τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη θητεία της» τόνισε.
Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα
«Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ο λαός μας δεν δυσφημίζεται πια ως τεμπέλης, αλλά ως ένας λαός που υπέφερε δυσανάλογα και άδικα για τις αμαρτίες ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που είναι πια παρελθόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι «ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην απόδοση της οικονομίας, υπερκαλύπτοντας τους στόχους του προγράμματος, νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος» και συμπλήρωσε πως «επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε επίσης κατά του πολιτικού συστήματος που, όπως είπε, «λεηλάτησε τις δυνατότητες της χώρας, πριν από τη χρεοκοπήσει, κατάφερε το 2009, λίγο πριν από τα μνημόνια, να βάλει τη χώρα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος με έλλειμμα 15,1%» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έβγαλε τη χώρα από την καραντίνα».
«Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα μόλις 1,2% το 2017 και πλεόνασμα 0,6% για το 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, γεμάτο εμπόδια και παγίδες, και τις ολοκληρώσαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε επίσης και μια συμφωνία «που ορίζει με σαφήνεια τον αλγόριθμο που πρέπει να ακολουθηθεί για την ελάφρυνση του χρέους».
«Είμαστε εμείς που επί των ημερών μας είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την νέα πραγματικότητα της ανάκαμψης. Δουλέψαμε και δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες, σε εξαιρετικά αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, αλλά δουλεύουμε με σχέδιο και στοχοπροσήλωση, και είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να διαβεί με ασφάλεια τον καθαρό διάδρομο διεξόδου που ανοίξαμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η ανεργία υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό ζήτημα
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην ανεργία, την καταπολέμηση της οποίας χαρακτήρισε «υπ' αριθμόν ένα κοινωνικό ζήτημα».
«Από το δυσθεώρητο 27,2% του Απρίλη του 2014, η ανεργία σήμερα έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. Οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τις 256.000, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ο αληθινός εθνικός στόχος είναι να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία και μαζί με αυτήν την αξιοπρέπεια, που χάθηκαν στην πρώτη καταστροφική πενταετία της κρίσης».
«Στόχος μας είναι το 2019 να έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες, με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας και αξιοπρεπούς μισθού, που είναι βασικές προϋποθέσεις για την τόνωση ολόκληρης της οικονομίας» επισήμανε.
«Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας, όπου βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα με τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, από το 19% στο 13%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα θέματα της υγείας, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη θέσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και πρόσθεσε ότι «προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στη Βουλή, διαγράφοντας τα βεβαιωμένα χρέη που προέκυψαν από τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας μέχρι το 2015».
«Έχουμε επίσης ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε - εγκληματικά θα έλεγα - στα χρόνια της κρίσης. Από το Σεπτέμβριο του 2015, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με 9000 άτομα, νέο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί ή αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλες 9500 θέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε στην ίδρυση και στελέχωση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.
Για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας είπε ότι «ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον που παραλάβαμε. Περίπου 780 εκατ. ευρώ το 2015, το 2017 ξεπεράσαμε το 1,57 δισ., ενώ το 2019 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2,57 δισ. ευρώ».
Όλα τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους
Για τα θέματα παιδείας είπε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, «πετύχαμε το αυτονόητο: Όλα τα σχολεία μας, σε όλη τη χώρα και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, άνοιξαν στην ώρα τους, χωρίς ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία, όταν κάποιοι που μας κάνουν και μαθήματα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, μοιράζανε και κάνανε μαθήματα με φωτοτυπίες μέχρι το Δεκέμβρη».
Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων
Αναφερόμενος στα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωσή τους, η οποία, όπως τόνισε, έγινε «διαφυλάσσοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον: Καταφέραμε, όχι μόνο να παραδοθούν οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά να προκύψει και όφελος για το δημόσιο, ύψους 760 εκατομμυρίων, από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εξωτερική πολιτική
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση χάραξε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, που βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής – σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Στα εθνικά θέματα, επιμένουμε σε μια πολιτική καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου με όλους, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω στις βασικές αρχές και τις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε διατυπώσει ως χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό σημαίνει και τη διαρκή μας προσπάθεια να λύσουμε με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο το Κυπριακό και άλλα μεγάλα προβλήματα που για χρόνια μας ταλαιπωρούν» τόνισε σχετικά.
Το προσφυγικό ζήτημα
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακραία κατάσταση, όχι μόνο όσον αφορά τις ροές, αλλά κυρίως τη στάση που κράτησαν μια σειρά από κυβερνήσεις της ΕΕ. Βασική μας αρχή, ήταν να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, κυρίως στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Η στάση μας, συνολικά ως χώρα, έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα, ενώ μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τη Λέσβο, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη του προς τη χώρα μας. Μια παρουσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρέθηκε να δίνει μια δύσκολη μάχη για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών, απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις» είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία του προέδρου Ομπάμα και «στην αναγνώρισης της συνεισφοράς της Ελλάδας στην υπεράσπιση αξιών».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι «η πολιτική σύγκρουση με τους οπαδούς της παλινόρθωσης του πλέον ακραίου και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού που γνώρισε η χώρα, είναι διαρκής και ανειρήνευτη». «Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά με κάθε πτυχή του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που δεν θα δεχτούμε ποτέ, είναι να μετατρέπεται ο πολιτικός ανταγωνισμός σε ένα βούρκο αθλιότητας, ψεύδους και χυδαίου λαϊκισμού. Διότι τι άλλο παρά χυδαίος λαϊκισμός, είναι όταν γίνεται πρώτη είδηση, ότι δώσαμε 50 ευρώ επίδομα σφραγίδας στο ελληνικό δημόσιο, επειδή αυτό αναδείχτηκε από ένα διαδικτυκό τόπο που κάνει πλάκα...» ανέφερε. «Εμείς δεν θα προτρέπαμε ποτέ τους αυτοδιοικητικούς μας να μην συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, επειδή συμμετέχει εκεί ο πρωθυπουργός» τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Συμμαχίες με τη σοσιαλδημοκρατία
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πλέον σε φάση αναπροσανατολισμού, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία και αναζητά τις προϋποθέσεις και τους όρους προγραμματικών συγκλίσεων με την αριστερά».
«Η αριστερά μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου και στη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων γύρω από αυτό.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο ρόλος της δικής μας Αριστεράς, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κυβερνώσα θα είναι πρωταγωνιστικός, γιατί είμαστε η πρώτη Αριστερά στην Ευρώπη, που έχει φτάσει μέχρι τη διακυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως «πρώτη μας μέριμνα είναι να αποδώσουμε ξανά δικαιοσύνη, να επουλώσουμε τις πληγές, να πολεμήσουμε τις ανισότητες, να δώσουμε όραμα και ελπίδα στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας». Κάλεσε δε, τα μέλη της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, να μην κουραστούν να εργάζονται διαρκώς για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Όχι για να βοηθήσετε την κυβέρνηση, αλλά για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα, και το λαό μας να ξανασταθεί στα πόδια του. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», κατέληξε.