«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πια πίσω μας», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Η χθεσινή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει έναν δρόμο και η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναληφθεί η έξοδος στις αγορές, με στόχο σταδιακά τα επιτόκια να μειωθούν, ώστε σε ένα χρόνο η χώρα να εγκαταλείψει οριστικά τα προγράμματα στήριξης και να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο ίδιος παρατήρησε πως η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο και δεν παρασύρθηκε από τις φωνές που την καλούσαν να βγει άμεσα στις αγορές ή να μην τολμήσει να το κάνει τώρα, και το σχέδιο αυτό δικαιώθηκε, κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται όχι τόσο από το επιτόκιο που επετεύχθη για το ελληνικό ομόλογο, αλλά από την υπερκάλυψη της προσφοράς και την ποιότητα των επενδυτών, καθώς η έκδοση προσείλκυσε «πραγματικούς επενδυτές», γεγονός που δείχνει πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανακάμπτει, όπως σημείωσε.
Σημείωσε εξάλλου πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν ότι για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν απαραίτητη η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που όμως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων πως δεν ίσχυε. «Βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγου του 2014, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, υποστήριξε πως τότε τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπογράψει για πολύ μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα ταμεία ήταν άδεια, η ανεργία ήταν σε πιο υψηλά επίπεδα και γενικά «όλοι οι οικονομικοί δείκτες ήταν αρνητικοί», και για το λόγο αυτό, εξήγησε, οι επενδυτές δεν έδειξαν σταθερή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η επόμενη απόπειρα της τότε κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές να αποτύχει. Η έκδοση εκείνη ήταν επικοινωνιακή για να στηθεί ένα «success story», σχολίασε.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, καθώς είμαστε μόνο στην αρχή του τέλους, όμως «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πια πίσω μας», ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, αλλά τα διθυραμβικά σχόλια προέρχονται από τον διεθνή Τύπο και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο.
Χρέος και φορολογία
Αναφερόμενος στο χρέος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup και υπογράμμισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.
Κατηγόρησε ακόμα την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει μονίμως στο μαύρο, και ευτυχώς για τη χώρα έρχονται άλλα χρώματα», υπενθυμίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία.
Αφήνοντας αιχμές κατά των πιστωτών, σχολίασε πως «για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε».
Για τη φορολογία ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μειώσει το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξει θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχολίασε: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».
Ξεκαθάρισε επιπλέον πως με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες».
Για το ασφαλιστικό επανέλαβε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές, αναγνωρίζοντας πάντως πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται.
«Καλές πωλήσεις στον Βαρουφάκη»
Για τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σχολίασε: «Τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που τουλάχιστον οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει μια καριέρα ως συγγραφέας. Το βιβλίο υπάρχει εδώ και τρεις μήνες στη δημοσιότητα. Μου κάνει εντύπωση ότι εφημερίδες που ασκούν κριτική αποφάσισαν στο ίδιο τάιμινγκ να κάνουν ρεπορτάζ. Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση να δημιουργηθεί ένα κλίμα αλλαγής ατζέντας».
Και συνέχισε: «Θα πω ένα πράγμα για τον Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και μια συλλογική μάχη. Εγώ θέλω να ευχηθώ καλές πωλήσεις στον κ. Βαρουφάκη».
«Δεν υπάρχει σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη»
Για τα περί σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια σύγκρουση και έκανε λόγο για προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία ο ίδιος έχει συζητήσει με τους δικαστικούς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους.
Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.