Με 236 ψήφους των συναδέλφων της βουλευτών αίρεται η βουλευτική ασυλία για την Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση με τον "αδήλωτο" λογαριασμό, στον οποίο εντοπίστηκαν 1.000.000 δολάρια.
Κατά της άρσης ψήφισαν πέντε βουλευτές, “παρών” ψήφισαν τρεις ενώ υπήρχε κι ένα άκυρο.
Η κ. Μπακογιάννη είχε νωρίτερα ανεβεί για λίγο στο βήμα ζητώντας από το κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας της ώστε η υπόθεση "να ξεκαθαρίσει πλήρως ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για να μην μείνει καμία σκιά, την οποία να μπορούν να εκμεταλλευθούν οι γνωστοί άσπονδοι φίλοι ".
"Η υπόθεση αυτή μου έχει στοιχίσει πολιτικά και προσωπικά", τόνισε και ζήτησε να της επιτρέψουν να αποδείξει στην πράξη αυτά τα οποία υποστήριζε τόσα χρόνια.
"Σ’ ένα εξαιρετικά βεβαρυμένο κλίμα όπου οι πολιτικοί και η πολιτική απαξιώνεται καθημερινά και ο ελληνικός λαός βλέπει εμάς τους πολιτικούς, στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία στη χειρότερη με οργή, αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι πράξεις και όχι λόγια. Ο ελληνικός λαός κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν αντέχει ν’ ακούει άλλο ότι "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο" και ότι "η αλήθεια θα λάμψει". Θέλει να το δει να γίνεται", πρόσθεσε.
Για την υπόθεση για την οποία αίρεται η ασυλία της η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως επί 23 χρόνια υποβάλλει δηλώσεις Πόθεν Εσχες που αποτυπώνουν την πλήρη κατάσταση των περιουσιακών της στοιχείων τόσο ως προς το "Έσχες", αλλά κυρίως ως προς το "Πόθεν".
"Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια είμαι παντρεμένη με τον Ισίδωρο Κούβελο, επιχειρηματία στο ναυτιλιακό τομέα. Κάθε χρόνο γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια, η επιχειρηματική δραστηριότητα του να αναγράφεται λεπτομερώς και με απόλυτη ακρίβεια σε κάθε ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης και να προσαρμοσθεί στο πλαίσιο του Πόθεν Έσχες για τους πολιτικούς.
Όλα αυτά τα χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου και του συζύγου μου είναι απολύτως διακριτά, εκτός από έναν κοινό οικογενειακό τραπεζικό λογαριασμό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση από όλες τις ελεγκτικές αρχές που επιλήφθησαν προέκυψε ότι δεν υπήρξε επαύξηση της περιουσίας ούτε της δικής μου, ούτε του συζύγου μου που να μην δικαιολογείται. Ομόφωνα οι τέσσερις ανεξάρτητοι ορκωτοί ελεγκτές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής , κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: "Από τον διενεργηθέντα έλεγχο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης που υποβλήθηκε την 30/06/2011, δεν προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα του κατωτέρω τραπεζικού λογαριασμού, επαύξηση περιουσιακής κατάστασης που να μην δικαιολογείται. [..] Το ποσό που κατατέθηκε στον ανωτέρω λογαριασμό στις 4/3/2011, αφορούσε προϊόν από πωλήσεις χρεογράφων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι πράξεις αυτές διενεργήθηκαν μέσω Ελληνικής ΑΕΠΕΥ". Οι μετοχές αυτές είχαν δηλωθεί με ακρίβεια στην αμέσως προγενέστερη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Πρόκειται λοιπόν για περιουσιακά στοιχεία ήδη δηλωθέντα και νομίμως κτηθέντα. Ο τραπεζικός αυτός λογαριασμός ανοίχθηκε κατά το οικονομικό έτος του 2011. Έτσι ο σύζυγος μου, με την καθοδήγηση και του λογιστή του, θεώρησε ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στην επόμενη δήλωση Πόθεν Έσχες, αυτής δηλαδή που θα αφορούσε το οικονομικό έτος 2011.
Η υπόθεση αυτή έγινε μεγάλο πολιτικό θέμα, το οποίο θίγει την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου όσο και του συζύγου μου", κατέληξε.
Στην ίδια συνεδρίαση καταψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, εναντίον του οποίου είχε καταθέσει μήνυση η κυρία Τζούλια Αλεξανδράτου.