Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις ζητάει ο Α. Τσίπρας

Τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητά με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το στο έργο της Επιτροπής, πρέπει να επενδύσουμε όλοι πίστη και εμπιστοσύνη.

Η επιστολή του Α. Τσίπρα έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα μετά την παρέλευση τόσων ετών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην επιστολή του ότι στα περίπου εβδομήντα χρόνια που έχουν περάσει από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε οργάνωσαν ή διεκδίκησαν με συστηματικό τρόπο την υλοποίηση των υποχρεώσεων της κατοχικής Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, η διακρατική σύμβαση του γερμανικού δανείου, κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι κλεμμένοι θησαυροί και οι αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών και του ανθρώπινου κεφαλαίου, αντιμετωπίστηκαν από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις με αποσπασματική, σχεδόν προσβλητική προς την ιστορική μνήμη του λαού μας, συμπεριφορά.