Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Η μειωμένη χρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας από τα κοινοτικά προγράμματα και η μειωμένη ροή των κοινοτικών πόρων είναι το αντικείμενο της επιστολής που απέστειλε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα γίνει στη Στερεά Ελλάδα.
Ο κ. Μπακογιάννης επικαλείται μελέτη την οποία αποστέλλει και στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την οποία η Στερεά Ελλάδα παρουσιάζεται μέσα από τους κοινοτικούς δείκτες ως μια «πλούσια» περιοχή, με συνέπεια την απώλεια χρημάτων από τα προγράμματα της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου, η οποία προσμετράται στο ΑΕΠ της Στερεάς, «αλλά δεν έχει σχέση με την Στερεά αλλά την Αττική» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συνεχίζει λέγοντας πως «αν δει κανείς τους δείκτες φτώχειας, ανεργίας αλλά και κοινωνικού αποκλεισμού της Στερεάς, θα αντιληφθεί ότι είναι πολύ υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιφερειάρχη, το ΑΕΠ ανά κάτοικο στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στο 61% του μέσου όρου της ΕΕ των 28 μελών, τονίζοντας ότι «η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έπρεπε να είναι στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών με συνέπεια να δικαιούται περισσότερες χρηματοδοτήσεις». Εξάλλου, η ανεργία στην περιοχή βρίσκεται στο 27%, η αύξηση της ανεργίας μεταξύ του 2010 και 2014 στο 114%, η ποσοστιαία μείωση του ΑΕΠ ανά κάτοικο την περίοδο 2010-2014 ήταν η μεγαλύτερη που εμφανίζεται στις Περιφέρειες της χώρας και έφτασε στο 25%.
Αναφέροντας τα παραπάνω, ο Κώστας Μπακογιάννης στην επιστολή του κάνει λόγο για «μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη» και σημειώνει την «σημαντική απώλεια πόρων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007 και μετά».
Συγκρίνοντας την περίοδο έως το 2006, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σημειώνει ότι το περιφερειακό πρόγραμμα στη Στερεά ήταν στο 8,31% του περιφερειακού σκέλους του Β’ ΚΠΣ, ενώ τώρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει συρρικνωθεί στο 2,11%. Τονίζει ακόμη ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ η κοινοτική συνδρομή βρίσκεται στα 474 ευρώ ανά κάτοικο, όταν οι ανεπτυγμένες Περιφέρειες βρίσκονται στο 596 ευρώ ανά κάτοικο, οι Περιφέρειες που βρίσκονται σε «καθεστώς μετάβασης» στα 1063 ευρώ ανά κάτοικο και οι «λιγότερο αναπτυγμένες» περιοχές στα 1605 ευρώ ανά κάτοικο.
Με βάση τη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο περιφερειάρχης Στερεάς, οι χρηματοδοτήσεις της Στερεάς Ελλάδας είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 321 εκατ. ευρώ αυτή την περίοδο, ενώ με βάση διάφορα σενάρια που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, οι απώλειες από το 2007 έως το 2020 ξεπερνούν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ.
Στην πρόταση του προς τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Περιφέρειας και προτείνει την ύπαρξη ενός πολυτομεακού και πολυταμειακού αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 25 εκ. να αναφέρονται στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, τα 50 εκατ. στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα υπόλοιπα σε υποδομές υγείας υποδομές. υγείας, ύδρευσης και εκπαίδευσης.
Ο κ. Μπακογιάννης τονίζει επίσης στην επιστολή του, ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε αναγνωριστεί και από κοινοτικούς επιτρόπους αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση και τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, να αυξηθεί η ροή των χρηματοδοτικών πόρων προς τη Στερεά Ελλάδα. «Σας καλώ να στηρίξετε τη συμμαχία που έχουμε συγκροτήσει πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογικές διαφορές. Να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο ισχυρό μέτωπο και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, προτάσσοντας τις ανάγκες κάθε γωνιάς στη Στερεάς Ελλάδας έναντι των στατιστικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε» αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης.