Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των
τριών πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, να τονίζει ότι υπήρξε συμφωνία στους βασικούς άξονες του προγράμματος,
αφήνοντας όμως υπόνοιες για κάποιες διαφωνίες που παραμένουν.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου επεσήμανε πως: "Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες.
Θα αναζητηθεί τετραετής επιμήκυνση".
Μάλιστα έκανε λόγο για επιμονή της ΔΗΜΑΡ σε ρήτρα αντικατάστασης μέτρων.
"Θεωρώ ότι είναι δυνατόν να υπάρξει η επιμήκυνση" είπε ο κ. Κουβέλης.
Όπως σημείωσε: "Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις μέρες αλλά και η συνολική διεκδίκηση σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα ώστε το πακέτο να είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο".
Για βασική συμφωνία στα νέα μέτρα έκανε λόγο και ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε τα μέτρα αναμένουν την έγκριση της τρόικας, ενώ έκανε λόγο για μία συμμετρική ρήτρα για την επίτευξη των στόχων.
Παράλληλα σημείωσε ότι η επιμήκυνση που ζητάει η Ελλάδα
δεν θα είναι τετραετής όπως είπε ο κ. Κουβέλης, αλλά διετής.
Η εξειδίκευση των μέτρων πάντως παραμένει στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία στους βασικούς άξονες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι και το 2016.
"Η επιμήκυνση είναι αυτή που τελικά μας επιτρέπει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη" είπε και επεσήμανε ότι η συνολική συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει και την άμεση εκταμίευση της δόσης.
Σημείωσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. "Πρέπει να λένε στους πολίτες ότι δεν έχασαν τίποτα από τα δάνεια που τους δίνουν τόκους. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν τα λεφτά τους. Να συνεχιστεί η ανιστόρητη συζήτηση αν η Ελλάδα είναι στο ευρώ. Είναι θανατηφόρα για την Ευρωζώνη η φράση θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ αρκεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".
Πώς κλειδώνει το πακέτο των μέτρων
Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των νέων μέτρων που περιλαμβάνει τις νέες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων προβλέπει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επι των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Πρόκειται για ακόμα έναν κεφαλικό φόρο που περιμένει όλους όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλαδή τα γνωστά μπλοκάκια. Μετά το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ το χρόνο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα διατηρηθεί ή όχι, η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον από 500 έως και 1500 ευρώ το χρόνο.
Επίσης, προβλέπεται μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιουχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα - αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές - αναμένεται να επιφέρει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς.
Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά αναδρομικά, δηλαδή από τα εισοδήματα του 2012 ( που θα δηλωθούν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.