Την ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στις προτεραιότητες για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, συμφωνεί απολύτως στην προτεραιότητα «για την θωράκιση της Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανεργίας των νέων, που είναι η χειρότερη μάστιγα ανεργία».
«Κι έχετε περισσότερο δίκαιο προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει, σε όλα εκείνα τα κινήματα λαϊκισμού τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είδαμε προσφάτως. Κι ευτυχώς, μέσα από τις εκλογές, οι Λαοί της Ευρώπης δίνουν σ΄ αυτά τα λαϊκιστικά κινήματα, που είναι οι εχθροί της Ευρώπης, την απάντηση που τους αρμόζει», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων. «Και το λέμε εμείς οι Έλληνες, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στο Αιγαίο, θωρακίζουν και τα Σύνορα της Ευρώπης. Δεν θωρακίζουν μόνο τα ελληνικά Σύνορα, θωρακίζουν και τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, κι αυτό πρέπει να τους αναγνωρισθεί. Όπως επίσης, θεωρούμε ότι, εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι γείτονές μας -και ιδίως εκείνοι που φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι δεν είναι δυνατόν και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην σέβονται το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί μια τρίτη Χώρα να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως με την θέση του επιτρόπου ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε μια πολιτική σχετικά με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία βασίζεται στην Αλληλεγγύη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα δύο αυτά ζητήματα. Η Ελλάδα και η Ιταλία φέρνουν το μεγαλύτερο βάρος. Χρειάζεται μια πολιτική Αλληλεγγύης προς αυτή την κατεύθυνση. Και ο Επίτροπος κύριος Αβραμόπουλος κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ».
«Θέλω να τονίσω ότι οπωσδήποτε η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι άλλο η πολιτική για τους πρόσφυγες και άλλο η πολιτική για το μεταναστευτικό και την παράνομη μετανάστευση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Άρα χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια τέτοια πολιτική που θα στηρίζεται στην Αλληλεγγύη. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι η Γερμανία, η χώρα σας, αποτελεί ένα παράδειγμα Αλληλεγγύης ιδίως στο προσφυγικό και οφείλω αυτό να τονίσω και το είχα πει και προσωπικώς στην κυρία Μέρκελ. Λέμε λοιπόν τώρα προς τους εταίρους μας, και νομίζω ότι πρέπει να το πούμε από κοινού, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβονται αυτή την αρχή της Αλληλεγγύης και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι ένας κανόνας δικαίου ο οποίος είναι πλήρης και ότι η παραβίασή του συνεπάγεται κυρώσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Γκίντερ Έτινγκερ παρατήρησε ότι «με αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, αυτή τη χρονική στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στην πράξη το τι ακριβώς αξίζει, γιατί υπάρχει ευκαιρία να εμβαθύνουμε. Η εμβάθυνση είναι καθοριστικό στοιχείο, εμβάθυνση η οποία μπορεί να λάβει χώρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών-μελών και βιομηχανικών κρατών. Γιατί, εάν δεν τα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την ουσιαστική εμβάθυνση, τότε ενδέχεται να παρασυρθούμε από δυνάμεις που θα ξεκινούν από την Άγκυρα και θα φτάνουν μέχρι τη Μόσχα και αυτό θα ήταν κάτι το απευκταίο».