Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιστημονικό τρόπο, υπογραμμίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Στο προσφυγικό ζήτημα, την πραγματικότητα και τη στάση της Ελλάδας, αλλά και τα αιτήματα που προβάλλει η Ιταλία προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Τις ημέρες αυτές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μουζάλας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, έχοντας συναντήσεις, μεταξύ των άλλων, με την πρόεδρο της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι και τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Ντομένικο Μαντσιόνε.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Rainews, o Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα προσέφερε ένα παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, διότι οι πολίτες της βρέθηκαν στο πλευρό των προσφύγων, δεν στράφηκαν εναντίον τους. Πρόκειται, βέβαια, και για θέμα πολιτικής: εμείς προσπαθήσαμε να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των μεταναστών και σε εκείνα των Ελλήνων».
Και πρόσθεσε: «Σε γενικές γραμμές το καταφέραμε. Τώρα υπάρχουν άλλα προβλήματα, αυτά που έχουν σχέση με την ενσωμάτωση. Καταφέραμε να κάνουμε πράξη και την μετεγκατάσταση 15 χιλιάδων προσφύγων. Μένει να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση άλλων 7 χιλιάδων ατόμων. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 7χιλιάδες εθελοντικοί επαναπατρισμοί στις χώρες προέλευσης, 2 χιλιάδες επιστροφές στην Τουρκία, όπως και 7 χιλιάδες οικογενειακές επανενώσεις».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ακόμα ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιστημονικό τρόπο. «Η μετανάστευση αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως παιδάκια που κλαίνε ή βλέποντας μόνο τα παιδάκια που κλαίνε. Πρέπει να βρίσκονται λύσεις, διότι διαφορετικά, μπορείς να γράφεις ποιήματα, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται».
Παράλληλα, σε δήλωσή του προς το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα αιτήματα της Ιταλίας προς την Ευρώπη είναι δίκαια», από τη στιγμή που «σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί μια λύση εθνικού χαρακτήρα». Και υπογράμμισε ότι «η μοναδική λύση είναι να αναπαραχθεί με τη Λιβύη -όπου όμως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη- η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, η οποία είναι αποτελεσματική».