Εξηγήσεις για το τι ακριβώς ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών
Ο θυμός της τρόικας όταν αντιμετώπισε έναν υπουργό οικονομικών χώρας της Ευρωζώνης αποφασισμένο να μην δεχθεί άλλο ένα αρπακτικό και ο πανικός του Eurogroup όταν κατάλαβε ότι η Ελλάδα είχε τρόπους να τιμήσει το ΟΧΙ της στο δημοψηφισμα, κρύβονται – εκτός των άλλων - πίσω από την υστερία των ημερών για το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
«Κρύβεται όμως και η αδυναμία ενός πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει, και να οικειοποιηθεί-υπεραμυνθεί, το μόνο όπλο με το οποίο μπορούσε να υποστηρίξει την ρήξη με την τρόικα – την ρήξη που υποσχέθηκε στον λαό στην περίπτωση που η τρόικα αρνείτο να διαπραγματευτεί» .
Αυτά αναφέρονται σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινήματος του Γ. Βαρουφάκη, Diem25,όπου δίνονται και εξηγήσεις για το τι ακριβώς ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
«Εν κατακλείδι, το παράλληλο σύστημα πληρωμών:
- Ούτε θα αντικαθιστούσε το ευρώ ούτε και θα εισήγαγε νέο νόμισμα
- Θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διαθέτει ρευστότητα και αγοραστική δύναμη σε προμηθευτές και σε αδύναμους πολίτες (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και το ΕΚΑΣ ή μέρος των μισθών/συντάξεων που η τρόικα τελικά «κούρεψε»)
- Βασιζόταν σε υποσχετικές εκφρασμένες σε ευρώ που ναι με δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν αλλά οι οποίες, δε, θα είχαν μόνιμη και σταθερή ζήτηση καθώς οι πολίτες μπορούσαν να πληρώνουν τους φόρους τους με αυτές (κάτι προτιμότερο από το να χρησιμοποιούν για αυτό τον σκοπό ευρώ έκδοσης ΕΚΤ)
- Δεν ήταν παρά ένα εργαλείο για να μείνει η Ελλάδα βιώσιμα εντός του ευρώ, αλλά και να μειωθεί το κόστος από την «εκπαραθύρωση» από το ευρώ που σχεδίαζαν, και σχεδιάζουν, ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ
- Έπρεπε και μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την έκβαση της σύγκρουσης με την τρόικα – κι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης υπό πίεση ρευστότητας (π.χ. Ιταλία) (Βλ. την οικονομική ατζέντα του DiEM25 «Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη»)
- Ήταν εφαρμόσιμο εντός ημερών, τουλάχιστον ως προς την πρώτη φάση του – η οποία θα έδινε μεγάλες ανάσες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
- Θα ανάγκαζε (εφόσον το ανακοινώναμε την 6η Ιουλίου του 2015) τον κ. Ντράγκι και την κα Μέρκελ να αναδιπλωθούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Εκ των ων ουκ άνευ!»
Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας το σχόλιο του Γ. Βαρουφάκη μέσω Twitter, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, που αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Και βέβαια ανέπτυξα στο Υπουργικό Συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!».
Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του κ. Τσίπρα στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, ενώ παρόντες ήταν και ο κ. Ν. Παππάς, νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Οι βασικοί σχεδιαστές αυτού του συστήματος που έχουν μιλήσει δημόσια μέχρι στιγμής για τη συμβολή τους είναι ο Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο στενός σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη αλλά και του σημερινού υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ. Ο κ. Κιμ περιέγραψε ότι κλήθηκαν αυτός και η ομάδα του τον Ιανουάριο του 2015 από τον κ. Βαρουφάκη για να προετοιμάσουν ένα «δημοσιονομικό νόμισμα», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει
«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», λέει ο Γκλεν Κιμ και το περιγράφει σαν «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση.
Με βάση το σχέδιο, το σύστημα που σχεδιαζόταν θα εφαρμοζόταν αρχικά στους 500.000 δημόσιους υπαλλήλους. Θα αφορούσε το 10% του μισθού τους, έτσι ώστε «να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κιμ.
Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, με αφορμή τις δηλώσεις Τσιρώνη, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο τότε, αλλά και τώρα Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.
Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη.
Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.
Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι "το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή". Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».
«Τότε κατήγγελαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα.
Ο κ. Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:
«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο εν ενεργεία Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα, μας πληροφόρησε κι αυτός με τη σειρά του, χαλαρά, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2015 το σχέδιο για πληρωμές σε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια. Και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη ο κ.Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν την διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από την δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και " θα είναι ντάλα μεσημέρι"!».