Σκληρή κόντρα και βαριές αλληλοκατηγορίες σήμερα στην αίθουσα της Βουλής ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «άλλαξε τη θέση της ΝΔ» όσον αφορά την επίσημη θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας» είπε ο κ. Καμμένος.
Σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η μόνη απόφαση που υπάρχει, σε επίπεδο εθνικής θέσης, είναι αυτή του συμβουλίου αρχηγών κομμάτων, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συμβούλιο αρχηγών κομμάτων αποφάσισε ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, τη μη χρήση του όρου Μακεδονία.
Για το θέμα του Κυπριακού ανέφερε ότι υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση. «Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.
«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με την θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία. «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Άμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορείτε κύριε Τσίπρα να έχετε υπουργό Άμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».