Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό
«Αυτό που φάνηκε είναι ότι Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Λύση συνεπάγεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι έγινε ιστορικής σημασίας προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών και ευχαρίστησε δημόσια τον Νίκο Κοτζιά.
«Κανένα κράτος δεν μπορεί να υπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε χώρα-μέλος της ΕΕ», ανέφερε. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό, η διεθνής κοινότητα πείστηκε να ασπαστεί αυτές τις θέσεις.
«Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση», σημείωσε και τόνισε ότι αυτό το λέει με «μεγάλη λύπη».
Μητσοτάκης: Δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η εκμετάλλευση του πλούτου της
«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.
Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.