Τσίπρας-Μητσοτάκης: Ένταση στη Βουλή για την «αριστερή» τρομοκρατία

Τσίπρας-Μητσοτάκης: Ένταση στη Βουλή για την «αριστερή» τρομοκρατία

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ αντάλλαξαν πυρά εκ νέου στις δευτερολογίες τους

Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε επί 15 λεπτά για τον Πάνο Καμμένο και τον Παύλο Πολάκη, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μία συζήτηση σχετικά με την οικονομία που η ίδια η ΝΔ προκάλεσε. «Περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό, αλλά η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σας οδήγησε σε αυτά τα 15 λεπτά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η περίοδος που κυβερνήσατε και η περίοδος που κυβερνάμε θα κριθεί κυρίως από το κοινωνικό πεδίο: Πόση ανεργία δημιουργήσατε εσείς και πόσες θέσεις εργασίες εμείς. Πόσες κοινωνικές πληγές ανοίξατε και πόσες θα κλείσουμε εμείς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους», απάντησε πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτές. Δεν είναι ανεπάγγελτοι και δεν θα χαθούν, αλίμονο σε κάποιους άλλους που χωρίς την καρέκλα δεν θα ήταν τίποτε».

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι «πανηγυρίζετε με τις δημοσκοπήσεις», αλλά «στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός, και όταν έρθει η ώρα θα συγκρίνει πεπραγμένα και προτάσεις: Ποιοι θέλουν την κοινωνία ψηλά και ποιοι έχουν στόχο να την κρατήσουν χαμηλά στη λάσπη».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παρατήρησε ακόμα πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων με τα πορτογαλικά είναι πολύ υψηλά, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ενώ διερωτήθηκε, αν υπάρχει εμπιστοσύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος.

Η ένταση ανέβηκε στο κατακόρυφο όταν από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, τονίζοντας ότι με μία μόνο εξαίρεση, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας αριστεράς. Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

«Μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη

Παίρνοντας κατόπιν το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε περιπτώσεις τρομοκρατίας που δεν προέρχονταν από την αριστερά, και ειδικότερα τη δολοφονία Λαμπράκη και τη δολοφονία Τεμπονέρα, και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με ανιστόρητες τοποθετήσεις επιχειρεί να «χαϊδέψει τ’ αυτιά» της Χρυσής Αυγής, ζητώντας του να ανακαλέσει.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι αναφερόταν στο φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά, και διευκρίνισε πως η τρομοκρατία προέρχεται από τον χώρο της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή υπενθύμισε πως ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο τότε υπουργός Νίκος Δένδιας που έστειλαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου το λόγο, υπενθυμίζοντας πως σε συνέντευξή του στο Politico ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Η βία υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», και έκανε λόγο για ανιστόρητη τοποθέτηση, ειδικά για κάποιον που προέρχεται από οικογένεια με θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. «Τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Εμείς λέμε ανοιχτά ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει: «Η Χρυσή Αυγή είναι αποκρουστική ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης».