Η χώρα αφήνει πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από την επιτροπεία, τονίζει ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές, «προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους», αλλά «θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ξεκαθάρισε επιπλέον πως η Ελλάδα δε θα αναζητήσει μετά το τέλος του προγράμματος πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα «κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο», αλλά «θα βγει καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».
Ξεκινώντας την ομιλία του, και αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου (Europe Unravelling, Greece Untangling), τόνισε πως το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση, και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη.
Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας, ξεκαθάρισε.
Αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, η οποία όπως σημείωσε υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας, και ανέφερε πως αυτό κατέστη δυνατό χωρίς να επαναληφθούν τα αδιέξοδα και οι καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014.
Έκανε αναφορά στα «υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία» και πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει η Ελλάδα, εξηγώντας ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. «Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας. Για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας», όπως σημείωσε, τονίζοντας πως οι στόχοι αυτοί «είναι η βάση πάνω στην οποία επιλέγουμε να ξεδιπλώσουμε όχι γενικά το όραμα μιας αναπτυξιακής πορείας, αλλά το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ελληνική κοινωνία».
Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πτωτική τάση της ανεργίας, όμως τόνισε πως η κυβέρνηση δε μένει εκεί, αλλά θέλει να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσής της, και αυτό θα γίνει μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων.
Μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη χαρακτήρισε επιστέγασμα της όλης προσπάθειας της κυβέρνησης, που ήρθε «για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα».
Όπως διεμήνυσε, το πιο σημαντικό στο κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης.