Ο νέος στόχος για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, τονίζει ο επικεφαλής του ESM
Έχετε κάνει πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας. Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Αυτά τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τον διάλογο που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας».
«Και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφέροντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου. «Τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προοπτική είναι καλή και συμπλήρωσε ότι φυσικά όλα εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι αυτή τη φορά που ο κ. Ρέγκλινγκ επισκέπτεται την Αθήνα, είναι καλύτερη η κατάσταση. «Έχετε κάνει πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό και χαίρομαι πολύ γι' αυτό» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, για να προσθέσει ότι «ο ESM έχει το ειλικρινές ενδιαφέρον να τα πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία γιατί είμαστε διαχρονικοί εταίροι».
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό λαό, αλλά επίσης και για τους πιστωτές μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας: «Γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος: να έχουμε μια διέξοδο, να υπερβούμε τις δυσκολίες και να έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι έχουμε περίπου έναν χρόνο ακόμα και πως ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πρέπει, τόνισε, να αξιοποιηθεί σωστά αυτός ο χρόνος. Ανέφερε ότι επίκεινται εκταμιεύσεις από τον ESM, όχι μόνο αυτή που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, αλλά και του χρόνου και ότι όπως πάντα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Αλλά βασικά» υπογράμμισε, «οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας. Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό».
«Είναι γεγονός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν πολύ δύσκολες, αλλά και κάποιες πολύ αναγκαίες για την ανάκαμψη». «Και είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, «να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα, στις διεθνείς αγορές, γιατί ο κοινός μας στόχος τώρα, είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη κατάσταση να χρειαζόμαστε περισσότερες εκταμιεύσεις από την πλευρά σας».
Και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ, με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ευρεία συναντίληψη σχετικά με το ύψος του, με τις μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη.
Ο γενικός διευθυντής του ESM σημείωσε, ότι μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις από τον ESM. Τότε, εάν όλα πάνε καλά, υπογράμμισε, θα στέκεστε στα πόδια σας, με την έξοδο στις αγορές έως τότε, και οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ μικρότερες. «Πιστεύω λοιπόν ότι η προοπτική είναι καλή και όλα φυσικά εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας», συμπλήρωσε.