«Υπάρχουν δείκτες ανάκαμψης και αυτό που κάναμε ήταν άθλος»
Ένα εικοσιτετράωρο πριν το Eurogroup, η Όλγα Γεροβασίλη προσδοκά «καθαρή λύση, με σαφείς διατυπώσεις για να δημιουργηθεί κλίμα αξιοπιστίας και σταθερότητας, το οποίο θα συμβάλει στη μεγέθυνση της οικονομίας».
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ισχύσουν μετά το 2018, είπε πως η γαλλική πρόταση επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας, σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση συνέδεε την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης» και συμπλήρωσε πως η λύση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πιθανή ποσοτική χαλάρωση.
«Με ποια τεχνική και διατυπώσεις θα γίνει, μένει να το δούμε καθώς όλα είναι στο τραπέζι» υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη.
«Δεν μπορεί να στύβεις και άλλο τους φορολογούμενους. Η κυβέρνηση έκανε όλα όσα χρειάζονται με στόχο να βγει η χώρα μόνιμα και οριστικά από την επιτροπεία, χωρίς να ανακυκλώνεται η κρίση στο πλαίσιο της στρατηγικής που είχε χαραχθεί. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η οικονομία έχει κάνει βήματα σταθεροποίησης, υπάρχουν δείκτες ανάκαμψης και αυτό που κάναμε ήταν άθλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις Σόιμπλε για τον κ. Τσακαλώτο και τον πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός μιλά και τηλεφωνεί στην ομόλογό του.
Αναφορικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση είπε πως έχει εκπονηθεί ένα τριετές σχέδιο προσλήψεων με προτεραιότητα σε τομείς που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων για τη σχέση αποχωρήσεων - προσλήψεων.
Υποστήριξε πως υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική αντίληψη με τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός είχε προχωρήσει σε απολύσεις με τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση ολόκληρων δομών. «Είχαν δικαίωμα να κάνουν προσλήψεις την περίοδο 2011- 2015 και δεν έκαναν καμία, αφήνοντας υποστελεχωμένους κρίσιμους τομείς» είπε η κ. Γεροβασίλη, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση μιλά για «όσο Δημόσιο είναι απαραίτητο» ενώ η ΝΔ «για λιγότερο Δημόσιο από όσο χρειάζεται».
Στο πλαίσιο του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αξιοκρατία εντάσσονται οι κρίσεις του προσωπικού που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Επίσης, προχωρά η ψηφιοποίηση για απλούστευση των διαδικασίων και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να εξυπηρετούνται εύκολα πολίτες και επιχειρηματίες. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν παθογένειες από παλιά στο δημόσιο, το οποίο είναι, όπως είπε, «δυσκίνητο, χρονοβόρο και κοστοβόρο».
Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους τόνισε ότι πολλά υπουργεία μαζί αναζητούν μια οριστική λύση, καθώς υπάρχουν νομικά και συνταγματικά κωλύματα.