Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου επισημαίνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωσταντίνος Κυρανάκης
Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης με στόχο να μην περάσει ο νόμος της κυβέρνησης για πανεπιστήμια, «που μας γυρίζει στο 1980», επισημαίνει ο Κωσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο νόμος Γαβρόγλου αν ψηφιστεί «διώχνει ουσιαστικά από τα πανεπιστήμια τους διαπρεπείς ακαδημαϊκούς», «επαναφέρει το άσυλο ανομίας», «υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά» και «πλήττει τη διαφάνεια και την αυτονομία των πανεπιστημίων», αναφέρει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, εξηγώντας γιατί η ΝΔ είναι αντίθετη με αυτόν τον νόμο.
Επιπλέον παρουσιάζει την πρόταση του κόμματός του για την Παιδεία, η οποία «μπορεί να βάλει φρένο στη φυγή των νέων προς το εξωτερικό και μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας». «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλες δυνατότητες να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον πλανήτη και να συμβάλουν έτσι στην ανάπτυξη», σημειώνει.
Η συνέντευξη του αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Το σχέδιο νόμου για την Παιδεία που φέρνει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμεταρρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για την Παιδεία αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας μας. Δεν αφορά μόνο δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές. Αφορά γονείς, αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αφορά τα παιδιά που τώρα δίνουν πανελλήνιες, αφορά τη νοοτροπία της κοινωνίας μας συνολικά. Εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να περάσει αυτό το νόμο που μας γυρίζει στο 1980. Περισσότερη σημασία για εμάς, όμως, έχει να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι πρυτάνεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, οι καθηγητές να μη φοβηθούν να μιλήσουν, οι φοιτητές και οι σπουδαστές να αντιδράσουν, ακόμη και οι γονείς να μπουν σε αυτή τη μάχη. Όλοι μαζί, να μη δώσουμε άσυλο στον κ. Τσίπρα που επιχειρεί να κομματικοποιήσει την Παιδεία στη χώρα μας.
Με τι ακριβώς είστε αντίθετοι στο νόμο Γαβρόγλου;
Ο νόμος αυτός, αν ψηφιστεί, καταφέρνει τέσσερα βασικά πράγματα. Πρώτον διώχνει ουσιαστικά από τα πανεπιστήμια τους διαπρεπείς ακαδημαϊκούς. Δεύτερον επαναφέρει το άσυλο ανομίας μέσα στις σχολές. Τρίτον υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα με αποτέλεσμα να διώχνει και φοιτητές στο εξωτερικό. Τέταρτον πλήττει τη διαφάνεια και την αυτονομία των πανεπιστημίων. Οι μόνοι που κερδίζουν από τον νόμο Γαβρόγλου είναι οι κομματικοί και όσοι έχουν συντεχνιακά συμφέροντα. Γι΄ αυτούς τους λόγους και για πολλά άλλα προβληματικά στοιχεία του σχεδίου νόμου, ζητάμε την απόσυρσή του. Ωστόσο, επειδή η Παιδεία είναι χώρος συναίνεσης, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαμορφώσει μια κοινή πρόταση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Το ίδιο έχει κάνει και στο παρελθόν με τον νόμο Διαμαντοπούλου.
Ποια είναι η εικόνα των πανεπιστημίων σήμερα;
Χειρότερη από ποτέ. Υπάρχουν πολλά γνωστά προβλήματα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι υπάρχουν φαινόμενα ακραίας βίας για τα οποία πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές φοβούνται να μιλήσουν. Και όταν τολμούν να το κάνουν όπως ο κ. Συρίγος στο Πάντειο, γίνονται θύματα σωματικής βίας. Θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα.
Στη Νομική της Αθήνας το κυλικείο είναι υπό κατάληψη τα τελευταία 2 χρόνια από συγκεκριμένους, γνωστούς ανθρώπους. Έχουν δηλωθεί περιστατικά ξυλοδαρμού ακόμη και σε κοπέλες και άτομα σε αναπηρική καρέκλα. Στο Γεωπονικό πριν λίγες εβδομάδες έγινε ληστεία σε χρηματαποστολή από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο Αριστοτέλειο βρέθηκε πτώμα νεκρής κοπέλας στο υπόγειο σχολής. Στις φοιτητικές εκλογές εμφανίστηκαν άτομα με κανονικά τσεκούρια που επιτέθηκαν σε φοιτητές. Η λίστα είναι μεγάλη. Μεγαλύτερος όμως είναι ο φόβος των φοιτητών να μιλήσουν δημόσια γιατί απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα. Κι όμως η κυβέρνηση απλά παρατηρεί, δίνοντας εντολές στην αστυνομία να μην επεμβαίνει. Η σιωπή και η αδράνειά της είναι συνενοχή στα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά στα πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας.
Εσείς τι θέλετε να αλλάξετε στο ελληνικό πανεπιστήμιο;
Εμείς θέλουμε πάνω από όλα να εγγυηθούμε το δικαίωμα του φοιτητή στη μόρφωση και την ασφάλειά του. Αυτό προϋποθέτει τέλος των καταλήψεων, τέλος του ασύλου εγκληματικότητας, τέλος στο χάος που επικρατεί σήμερα. Προϋποθέτει όμως και εφαρμογή της αξιολόγησης, σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να γίνουν πιο σύγχρονα και πιο εξωστρεφή τα πανεπιστήμια, προϋποθέτει πάνω από όλα ανοιχτά μυαλά από όλους όσους ασχολούνται με το θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει από το Σεπτέμβριο του 2016 το σχέδιό του για ένα ελεύθερο σχολείο και ένα αυτόνομο πανεπιστήμιο.
Αν η κυβέρνηση δεχόταν την πρότασή μας η Ελλάδα θα είχε πολλαπλά οφέλη. Η πρότασή μας μπορεί να βάλει φρένο στη φυγή των νέων προς το εξωτερικό και μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλες δυνατότητες να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον πλανήτη και να συμβάλουν έτσι στην ανάπτυξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας πρωθυπουργός που θα πιστεύει σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τι μπορεί να περιμένει ένας νέος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Το δικαίωμα στην αισιοδοξία. Οι νέοι σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, έχουν κουραστεί από τα ψέματα και τις υποσχέσεις των πολιτικών που δεν έγιναν πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πολλά. Υπόσχεται όμως ότι δεν θα πει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα βασίζεται στην ένταξη της νέας γενιάς στην αγορά εργασίας. Εξηγώ τι εννοώ. Κάθε νέος που δεν έχει δουλειά σήμερα και θέλει να βρει, θα έχει όφελος από τις επενδύσεις που θα μπορέσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα. Κάθε φοιτητής θα έχει όφελος από καλύτερα πανεπιστήμια που θα μένουν ανοιχτά. Κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει όφελος από τη μείωση εισφορών. Κάθε νέος επιχειρηματίας θα έχει όφελος από τη μείωση της φορολογίας στο 20% από το 29% που είναι σήμερα. Κάθε νέο ζευγάρι που ετοιμάζεται να βρει σπίτι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή, θα έχει όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο οι νέοι να ασκούν κριτική στο πολιτικό σύστημα. Γιατί αν ασκούν κριτική, σημαίνει ότι συμμετέχουν και έχουν άποψη. Θεωρώ το πλεόνασμα ταλέντου της νέας γενιάς πολύ πιο σημαντικό για την Ελλάδα του 2030 από τα πλεονάσματα που διαπραγματεύεται αποτυχημένα ο κ. Τσίπρας.