«Αλίμονο, αν σε συνθήκες κρίσης μπούμε σε κυνήγι μαγισσών...»
Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους ενεργούς πολίτες, είναι το μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για τους μαθητές στο Ρέθυμνο, καθώς και άλλες αποφάσεις της δικαιοσύνης που απασχολούν την επικαιρότητα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας, που επιβλήθηκε από το δικαστήριο ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όμως, αναφέρθηκε και στον Πέτρο Καπετανόπουλο, τον 77χρονο «Μπάρμπα-Θόδωρο» από τις Σκουριές, αλλά και τον καθηγητή των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, Πέτρο Δαμιανό.
«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει, η Δημοκρατία ισχυροποιείται και στην κοινωνική και στην πολιτική της διάσταση, ακόμα και την κοινοβουλευτική της διάσταση από την παρουσία ενεργών πολιτών, με διαφορετικές απόψεις και κυρίως με κοινωνική παρέμβαση και με δράση. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, οδηγεί σε μία ανοιχτή πρόκληση προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Αλίμονο, αν σε συνθήκες κρίσης μπούμε σε κυνήγι μαγισσών σε ό,τι αφορά, επαναλαμβάνω, ενεργούς πολίτες. Από τους μαθητές στο Ρέθυμνο που είχαν τις δικές τους διεκδικήσεις, τους δικούς τους τρόπους να προσεγγίσουν αυτές τις διεκδικήσεις, τις δικές τους δυνατότητες ή ευχέρειες για να το κάνουν και τις δικές τους επιλογές. Από τον μπάρμπα-Θόδωρο στις Σκουριές, που ήταν μία εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος εκεί, το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί, και είμαι ευθύς σ' αυτό που σας λέω. Από τον Πέτρο Καπετανόπουλο, που ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη σήμερα στο, βαθμό που θα τελεσιδικήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα, να μην εμφανιστεί ότι δεν αντιλαμβάνεται το τι πράγματι συνέβη», σημείωσε ο κ. Βούτσης και αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Πέτρου του Δαμιανού, του καθηγητή στον Αυλώνα, για τον οποίο τόνισε ότι έχει κάνει «μία εκπληκτική δουλειά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο περιβάλλον, για να τύχουν εκπαίδευσης και ύστερα να μπορέσουν πραγματικά να ενσωματωθούν και όχι απλά να αποφυλακιστούν στην ελληνική κοινωνία. Μία προσπάθεια, για την οποία η Χρυσή Αυγή έχει δημιουργήσει ζητήματα, έχει θέσει ερωτήματα, υπαινιγμούς ή και ευθεία στοχοποίηση προς τον κ. Δαμιανό, κ.λπ.».
«Ήδη, λοιπόν, αναφερθήκαμε σε τέσσερεις επώνυμες περιπτώσεις, αμφιβάλετε ότι υπάρχουν δεκάδες ανώνυμες οι οποίες δεν έτυχαν ούτε ρεπορτάζ, ούτε είχαν την ευχέρεια να βγουν προς τα έξω, ή αναγκαστικά επειδή είχαν πίσω τους οικογένειες ή άγριες στοχοποιήσεις, αποσιωπήθηκαν. Να μην έχουμε καμία αμφιβολία γι' αυτό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.