«Μεταξύ του να είμαι προσωρινά δημοφιλής και του να δέχομαι κριτική αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα, προτιμώ το δεύτερο»
«Προχωρούμε με σοβαρά και μετρημένα βήματα στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
«Δεν ξέρω αν διαφωνεί η αντιπολίτευση με τη μάχη που δώσαμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία είχε σημαντικά αποτελέσματα, χάρη στα οποία μπορέσαμε να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανάπηροι και οι ενοικιαστές κατοικιών. Θα προτιμούσαν άραγε να συνεχίζεται η φοροδιαφυγή και η κοινωνική αδικία και να μην μπορούμε να στηρίξουμε ομάδες που έχουν ανάγκη;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αφορμή τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές για ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερηλίκους και άτομα με αναπηρία καθώς και για την επιστροφή ενός ενοικίου σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι προεκλογικές αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα και βασίζονται στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού του 2024. Σημείωσε ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στην ανάπτυξη και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής (Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας) που εφαρμόστηκαν παρά τις αντιδράσεις.
«Σε όλους μας αρέσει να είμαστε δημοφιλείς. Από την άλλη, θα είχα τύψεις αν είχα μπροστά μου το πρόβλημα της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής και έλεγα "άσ' το για τον επόμενο". Μεταξύ του να είμαι προσωρινά δημοφιλής και του να δέχομαι κριτική αλλά να υπάρχει αποτέλεσμα, προτιμώ το δεύτερο. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά εκείνο που επιδιώκουμε όλοι στην κυβέρνηση είναι να προχωρούμε σε έναν δρόμο ευρωπαϊκό με πνεύμα κοινής λογικής ώστε να αφήνουμε κάποιο αποτύπωμα. Χαίρομαι που οι πολίτες στις εκλογές του 2023 το εκτίμησαν διότι διάλεξαν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα. Και τα λιγότερα τελικά μπορεί να σημαίνουν περισσότερα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν προχθές, επεσήμανε ότι αποτελούν σταθερά βήματα μπροστά, σε συνέχεια εκείνων που έγιναν από το 2019, όπως η μείωση 72 διαφορετικών φόρων (μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι για τις οικογένειες με παιδιά και τις επιχειρήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές), το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το επίδομα ύψους 100 ευρώ για τα Σώματα Ασφαλείας κ.ά.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενα με τον κόσμο, ούτε έχει λόγο να μην εξαντλεί τα περιθώρια.
«Εμείς μετράμε τις αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Πήγαμε μέχρι εκεί όπου μπορούμε να πάμε χωρίς η χώρα να μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι έχουμε ένα πλεόνασμα που θα έπρεπε να γυρίσει στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Ξέρω ότι ανατρέπεται η αντίληψη της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν η κυβέρνηση "δεν δίνει του αγγέλου της νερό". Εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα και δεν δίνουμε παραπάνω από όσα αντέχουμε. Συνδυάζουμε σταθερά τη δημοσιονομική σύνεση με την κοινωνική πολιτική. Και αυτό αποτυπώνεται στα μέτρα που παρουσιάσαμε. Η πρόοδος επιστρέφει ως κοινωνικό μέρισμα στους πλέον αδύνατους και στην περαιτέρω ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δεύτερο γύρο πρωτοβουλιών που θα στρέφεται κυρίως στη μείωση φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης και θα αποτελεί επίσης μια αποτύπωση της προόδου στην οικονομία.
«Θα δούμε τα περιθώρια που υπάρχουν, με βάση την πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη του προϋπολογισμού, των συζητήσεων με την ΕΕ ως προς τα μέτρα που θεωρείται ότι έχουν μόνιμη επίδραση και ως προς τη ρήτρα διαφυγής για την άμυνα», είπε.
Για το στεγαστικό, υπογράμμισε ότι μετά από πολλά χρόνια ανυπαρξίας στεγαστικής πολιτικής, η κυβέρνηση εφαρμόζει δέσμη 40 πρωτοβουλιών ύψους 6,7 δισ. ευρώ στις οποίες εντάσσονται μεταξύ άλλων τα προγράμματα «Σπίτι μου 1 και 2», η επιστροφή ενοικίου στους μισθωτές, οι δράσεις για αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να κατασκευαστούν και να διατεθούν στην αγορά νέες κατοικίες, οι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις κορεσμένες περιοχές. Επίσης, τα επιδοτούμενα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών αλλά και ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των τραπεζών που δεν διατίθενται στην αγορά. Πρόκειται, όπως είπε, για μέτρα που αποσκοπούν τόσο στην ενίσχυση των ενοικιαστών όσο και στην αύξηση της προσφοράς.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι με τα μέτρα αυτά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, ούτε ότι είμαστε αλάθητοι. Αλλά με σοβαρά και μετρημένα βήματα στηρίζουμε την οικονομική προοπτική του τόπου. Λέμε λιγότερα από τους άλλους, γι' αυτό προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα», κατέληξε.
Επιπρόσθετα έκανε και ανάρτηση στο διαδίκτυο όπου ανέφερε τα εξής: «Προτιμώ να δέχομαι κριτική και στο τέλος να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Παρά να γίνω προσωρινά δημοφιλής, αλλά όταν θα φύγω να μην έχω να διηγηθώ τίποτα. Θα είχα τύψεις να έχω το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας ή της μαύρης εργασίας και να λέω "άσ' το για τον επόμενο". Να έχω το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και να πω "δεν βαριέσαι, θα διαμαρτυρηθούν διάφοροι, άσ' το για τον επόμενο". Δεν διεκδικώ φυσικά το αλάθητο. Αυτό που επιδιώκουμε πάντως ως κυβέρνηση -όχι μόνο εγώ- είναι να προχωρούμε σε ένα δρόμο ευρωπαϊκό, σε ένα δρόμο κοινής λογικής! Έτσι ώστε να αφήνουμε και κάποιο θετικό αποτύπωμα σε αυτά που κάνουμε!».