«Χρειάζονται λύσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην ακρίβεια στην αγορά και στο υψηλό κόστος στέγασης
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο «αναδείχθηκε και από την ΕΣΕΕ και από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Δεν είμαστε στα μνημόνια, έχουμε πιο μεγάλους ονομαστικούς μισθούς, ωστόσο έχουμε και πολύ πιο αυξημένες ονομαστικές τιμές στα προϊόντα», είπε. Αναφέρθηκε παράλληλα, στην παράμετρο της «εκτόξευσης του κόστους στέγασης», υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση -καλών προθέσεων θα πω εγώ- δεν μπόρεσαν να ανακόψουν το ανατιμητικό ρεύμα». Ανέφερε, ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, πάνω από το 60% εκείνων που νοικιάζουν σπίτι δαπανούν άνω του 30% των εσόδων τους στο κόστος στέγασης, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 17%». «Αν δεν λύσουμε αυτό, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.
Ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε, ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει ατζέντα προτάσεων για το στεγαστικό, η οποία μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει το να υπάρχει μία δημόσια εταιρεία, που θα ανακαινίσει, θα κατασκευάσει ακίνητα και θα κάνει παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων». «Χρειάζονται λύσεις, όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα του μισθωτή, για να δει ελάφρυνση, καθώς και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας του εκμισθωτή. Οι ισχύουσες φορολογικές κλίμακες είναι απαρχαιωμένες και ανεπίκαιρες. Χρειάζονται εμπροσθοβαρείς πολιτικές, δεν αρκεί να αυξάνουμε απλά τη ζήτηση, πρέπει να ενισχύσουμε και το απόθεμα ακινήτων», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή σε δύο σημαντικές παραμέτρους για τη χώρα μας. Πρώτον μίλησε για «πάρα πολύ χαμηλές πραγματικές αποδοχές, γιατί περάσαμε μία κρίση και έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν φροντίζει να αυξηθεί ιδιαίτερα το βιοτικό επίπεδο» και «είχαμε και μια δεκαετία όπου η οικονομία δεν δούλευε». Δεύτερον, έκανε λόγο για «πολύ πιο χαμηλό απόθεμα ακινήτων από ό,τι άλλες χώρες, λόγω της δεκαετούς απουσίας κατασκευών». «Αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί σε κοινωνική επιδείνωση», είπε.
Σχολιάζοντας «τις τουρκικές προκλήσεις στον απόηχο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα», ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι «εδώ και μεγάλο διάστημα η Τουρκία προσπαθούσε να αποτυπώσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις μέσω μιας πολιτικής χαρτών. Υπήρχε υποχρέωση από το 2021, βάσει της οποίας έπρεπε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των χαρτών. Μόλις η Τουρκία έβγαλε τον δικό της όπου περιλαμβάνει ως απώτατα όρια σειρά περιοχών κοντά σε νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βγάλαμε και εμείς τον δικό μας. Θετική εξέλιξη, αν και αργοπορημένη. Φάνηκε να ακολουθούμε τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας».
Υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι ότι χρειάζεται άμεσα να προετοιμαστούν οι νόμοι εκείνοι οι οποίοι θα αποτυπώνουν ποιες οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες μπορούν να εκτελεστούν μέσα στις περιοχές οι οποίες έχουν οριοθετηθεί σε Ανατολική Μεσόγειο, Ιόνιο και Αιγαίο». «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων από αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα. 'Αρα χρειάζεται και συνέχεια», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα του καλωδίου στην Κάσο, σημειώνοντας ότι «πρέπει η κυβέρνηση να μας πει αν υπάρχει αλλαγή και αν θα υπάρξει επαναχάραξη σχεδιασμού». «Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα κομμάτι πολιτικής που έχει εκφωνηθεί από τη χώρα μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι στην ουσία βασικό τμήμα της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Δεν πρέπει να δώσουμε ένα λάθος σήμα ότι κάνουμε μπρος-πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι ενώ η Τουρκία προχωράει μαξιμαλιστικά, εμείς είμαστε σε άμυνα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια η Τουρκία κάνει στην ουσία δημόσιες σχέσεις με την πολιτική των χαρτών. Εμείς καλώς κάναμε τον σχεδιασμό γιατί αποτυπώνει δικά μας σχέδια και απαντάει και σε εκκρεμότητες που έχουμε και με άλλες χώρες όπως η Λιβύη, καταδεικνύοντας ότι και εμείς έχουμε τον δικό μας σχεδιασμό. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχουν πισωγυρίσματα, γιατί στο μέλλον θα τα βρούμε μπροστά μας».