Βορίδης: Τριπλή στόχευση της αντιπολίτευσης – Να πληγεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και να πέσει ο Μητσοτάκης

Βορίδης: Τριπλή στόχευση της αντιπολίτευσης – Να πληγεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και να πέσει ο Μητσοτάκης

«Η κ. Καρυστιανού, από ένα σημείο και μετά, κάνει πολιτικές τοποθετήσεις»

Οι διάφορες πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών απασχόλησαν τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». Ξεκινώντας από τα συλλαλητήρια για το θέμα αυτό, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων» μεταξύ όσων βρίσκονται σε μια διαδήλωση, δηλαδή «μπορεί να υπάρχει ένα γενικό αίτημα το οποίο ενώνει, αλλά και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους».

Και, περνώντας στις δημοσκοπήσεις, «πράγματι υπάρχουν μετρήσεις οι οποίες δείχνουν ή έδειχναν – θα δούμε τι θα δείξουν οι καινούριες – ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας που θεωρούν ότι έχει γίνει συγκάλυψη», μεταξύ αυτών δε, «και κάποιοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, έτσι δείχνουν οι μετρήσεις».

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «κάνουν λάθος αυτοί που θεωρούν ότι έχει γίνει συγκάλυψη. Η απάντηση είναι ναι, κάνουν τεράστιο λάθος». Ταυτόχρονα, «σκοπίμως, από πλευράς αντιπολίτευσης, δημιουργείται μία πολυεπίπεδη σύγχυση σε αυτό το ζήτημα», στο τι είναι η συγκάλυψη. Και, «θα δείτε ότι εδώ μονίμως τα γκολπόστ μετακινούνται», επεσήμανε αποκρούοντας μετά βδελυγμίας, όπως είπε, τη μομφή περί συγκάλυψης. Στο σημείο αυτό, ο Μ. Βορίδης εξήγησε, μάλιστα, τη σχέση πολιτικού και πολίτη γενικώς, υπό την έννοια ότι «εμείς έχουμε μια ευθύνη να ενημερώσουμε και να πείσουμε. Μιλάμε μαζί του, τον ακούμε. Και όταν θεωρούμε ότι κάτι λέει λάθος, τού το εξηγούμε. Αυτή είναι η διαλεκτική σχέση στη δημοκρατία».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την κατηγορία της συγκάλυψης, όπως την διατυπώνουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, «έχουν περάσει δύο χρόνια που ψάχνουμε ένα φορτίο, το οποίο έχει βάλει ένας λαθρέμπορος. Δεν ξέρουμε για το φορτίο, δεν ξέρουμε για το λαθρέμπορο, που είναι φίλος του Μητσοτάκη. Ο οποίος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Τριαντόπουλο να πάει να πειράξει το χώρο», προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στοιχεία για το φορτίο και το λαθρέμπορο.

Και, συνεχίζοντας, το αν υπήρχε φορτίο ή όχι είναι «ερευνητέο στην ανάκριση, κανείς δεν ξέρει αν υπήρχε. Για ένα φορτίο που δεν ξέρουμε ότι υπήρχε, βεβαίως και δεν ξέρουμε αν υπάρχει και λαθρέμπορος. Και σίγουρα δεν ξέρουμε το όνομά του. Σε αυτό το φορτίο που δεν ξέρουμε αν υπήρχε, για το λαθρέμπορο που δεν ξέρουμε αν υπάρχει, δεν ξέρουμε προφανώς και αν έχει οποιαδήποτε σχέση με την κυβέρνηση. Όμως, όλα αυτά η αντιπολίτευση τα θεώρησε δεδομένα, ότι έχουν γίνει».

Και, όχι μόνο τα θεώρησε δεδομένα, αλλά «μας τα απέδωσε. Και ξαφνικά υπάρχει ο Μητσοτάκης, ο οποίος ενεργεί συγκαλυπτικά για όλα αυτά τα οποία κανείς δεν γνωρίζει. Ε, δεν γίνεται έτσι», κατέληξε στη σχετική απάντηση ο Μ. Βορίδης. Σε σχετικό διευκρινιστικό ερώτημα, μάλιστα, απάντησε ότι η Πλεύση Ελευθερίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μιλήσει για λαθρέμπορο.

Εν τέλει, «πίσω απ’ όλα είναι ο Μητσοτάκης. Αυτός σας κάνει εντύπωση; Προχθές ακούσαμε περίπου ότι ο Μητσοτάκης οργανώνει δολοφονίες», είπε ο Μ. Βορίδης καταθέτοντας όσα καταμαρτυρά η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να θέτει, τάχα, ερωτήματα χωρίς να τα υιοθετεί, όπως λέει.

Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχεται, όπως ανέφερε, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη: «Μέσα στη Βουλή καθυβρίζουν την κυρία εισαγγελέα. Της λένε ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Της λένε ότι είναι εγκάθετη της κυβέρνησης. Αλλά όταν η κυρία εισαγγελεύς έρχεται να εξηγήσει γιατί έχει κάνει μία δήλωση, τότε (λένε πως) δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Σας φαίνονται κανονικά πράγματα αυτά;».

Στο δια ταύτα, «η στόχευση είναι μία. Να πληγεί η κυβέρνηση. Να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Να πέσει ο Μητσοτάκης», κατήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος διευκρίνισε συγχρόνως ότι είναι θεμιτό «να κάνεις μαχητική, σκληρή, οξεία αντιπολίτευση». Αλλά άλλο αυτό και άλλο «να λες ότι εγώ θέλω να ρίξω την κυβέρνηση, και για να ρίξω την κυβέρνηση, θα υιοθετώ έναν οχετό ψεμάτων και λάσπης συστηματικά από το πρωί μέχρι το βράδυ με αδιανόητες κατηγορίες προκειμένου να το πετύχω».

Όμως, διεμήνυσε, «το σχέδιο δεν θα περάσει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στο Κοινοβούλιο και στις εκλογές», προειδοποίησε και έριξε το γάντι στην αντιπολίτευση δηλώνοντας ότι περιμένει την πρόταση δυσπιστίας «για να πάρουν απαντήσεις».

Παραλλήλως, ο υπουργός είπε και αυτό: «Ο κόσμος αλλάζει με συγκλονιστικό τρόπο. Έχουν ανοίξει τεράστια ζητήματα: Ευρωπαϊκή άμυνα. Ευρωπαϊκός στρατός. Συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Ουκρανία. Ευρωπαϊκή ενέργεια. Αμυντικές δαπάνες και αν θα εξαιρούνται. Ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Οι δασμοί του Τραμπ. Συγκλονιστικά ζητήματα. Στην Ελλάδα εμείς επί είκοσι ημέρες συζητάμε αυτό».

 

Και, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι σε σχέση με αυτά, «ένα δυστύχημα, ναι, είναι μικρό». Και, αμέσως μετά, «το επαναλαμβάνω γιατί είμαι βέβαιος ότι θα πάμε στην ωραία θεωρία της διαστρέβλωσης: Σε σχέση με την αλλαγή του πλανήτη, τα αίτια ενός δυστυχήματος φυσικά έχουν την αξία τους αλλά όχι ώστε να σταματήσουμε να συζητάμε τα πάντα και να συζητάμε επί είκοσι μέρες αυτό». Φράση που αποτελεί κριτική και προς τους δημοσιογράφους, διευκρίνισε.

Σε σχέση με όσα ανέφερε σε προηγούμενες συνεντεύξεις του για την Μαρία Καρυστιανού, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Είπα ότι η κυρία Καρυστιανού είναι μία μητέρα, η οποία έχει χάσει το παιδί της. Σκύβω το κεφάλι λοιπόν και σεβασμός σε αυτή την ιδιότητα της μάνας που έχει χάσει το παιδί της. Είναι επίσης πολιτικός ενάγουσα. Γίνεται μία ποινική δίκη και έχει τον θεσμικό της ρόλο και αναζητά μέσα από την συμμετοχή της σε αυτή την ποινική δίκη αξιώνει την τιμωρία των ενόχων. Απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό της ρόλο αυτόν».

Αλλά, συμπλήρωσε, «η κυρία Καρυστιανού, από ένα σημείο και μετά, κάνει πολιτικές τοποθετήσεις. Έρχεται και βάζει πολιτικά ζητήματα». Όπως επιχειρηματολόγησε δε, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, διατυπώνονται θέσεις ότι «δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη και να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας», καθώς και άλλα ακόμα πιο ακραία, όπως είπε. Τα οποία «δεν αποδίδονται στην συγκεκριμένη (σ.σ. την κυρία Καρυστιανού) αλλά ήταν (παρούσα) στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Εκεί δεν γίνεται να μην απαντάς», επέμεινε.

 

Ακολούθως, αφού διερωτήθηκε αν έχει έρθει αίτημα στη Βουλή προκειμένου να γίνει προκαταρκτική για ανθρωποκτονίες ή για διατάραξη συγκοινωνίας, υποστήριξε ότι το μόνο αίτημα αφορούσε σε παράβαση καθήκοντος πλημμεληματικού χαρακτήρα, για τη σύμβαση 717, για δημοσιολογιστικές διαφορές.