Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη
Στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και τις αναφορές του πρωθυπουργού σε αυτήν σε συνέντευξή του στον Alpha αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Καραμέρος, στην εκπομπή «Τώρα Μαζί».
Ο κ. Καραμέρος τόνισε αρχικά για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών, και αναφορικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να κατατεθεί πρώτα το σχετικό πόρισμα του ΕΜΠ, πριν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: «Χρειάζεται το πόρισμα του Πολυτεχνείου για να δούμε γιατί από τα 31 μέλη της εξεταστικής επιτροπής ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε οκτώ; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, με τη συνέντευξη που έδωσε προχθές, τι είπε; Είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή ήταν "μια κακή στιγμή"».
Συνέχισε λέγοντας ότι «εκτός του ότι δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες, εκτός του ότι κουκουλώθηκε η αλήθεια, υπουργοποιήθηκαν μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Εμείς ανταποκριθήκαμε αμέσως στην ξεκάθαρη απαίτηση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στις πλατείες και στους δρόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την προηγούμενη Κυριακή και ζητούσαν οξυγόνο, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Δηλαδή να έρθουν, και αυτά που λέμε στα πάνελ, να τα πούμε στη Βουλή. Οι πολιτικοί δεν κάνουν ρεπορτάζ, ούτε παίζουν με το συναίσθημα των πολιτών. Συζητούν στη Βουλή και ψάχνουν την αλήθεια και εφαρμόζουν πολιτικές. Καταθέσαμε αίτημα εμείς, κατέθεσε και το KKE - πρώτο μάλιστα χρονικά, παρ' ότι η πρωτοβουλία ήταν του Σωκράτη Φάμελλου- και η Νέα Αριστερά, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας θέλει τη συζήτηση».
«Μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, όταν είπε ότι το μπάζωμα στο σημείο του εγκλήματος έγινε "για καλό σκοπό" - αποκατάσταση τη λέει ο κ. Τριαντόπουλος -, εκεί που υπήρχαν στοιχεία και ψάχνουν οι συγγενείς δύο χρόνια τα παιδιά τους τους και τα αντικείμενά τους, εμείς αλλάζουμε, κλιμακώνουμε και λέμε: "εδώ και τώρα πρόταση μομφής". Γίνεται ένας τηλεφωνικός γύρος επικοινωνίας του Σωκράτη Φάμελλου - και με τον κ. Κουτσούμπα (δείχνει δίπλα την εκπρόσωπο του ΚΚΕ), ο οποίος λέει θα το συζητήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να το συνυπογράψουμε - και συγκεντρώνονται 43 βουλευτές από εμάς και άλλα δύο κόμματα, όταν για να γίνει πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται το ένα έκτο των βουλευτών, δηλαδή 50. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας είχαμε 43. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά, ότι πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα, να περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη. Μακάρι να καταστεί εφικτό κάποια στιγμή να μπορέσουμε να καταθέσουμε αυτήν την πρόταση» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ακόμα: «Όμως, υπάρχει η πρόταση των κομμάτων από τη Δευτέρα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού πότε θα έρθει. Εγώ κάνω έκκληση και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής, τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είπε ο άνθρωπος καθαρά ότι δεν θέλω στο τέλος της θητείας μου να μετανιώσει κανένας βουλευτής για την ψήφο του, να πάρει ένα τηλέφωνο τον κ. Μητσοτάκη και να του πει "η κοινωνία, οι πολίτες και τα κόμματα λένε να έρθουμε να συζητήσουμε για τα Τέμπη στη Βουλή. Θα έρθετε εδώ; Πότε θα γίνει η συζήτηση;"».
Ο Γ. Καραμέρος τόνισε επιπλέον ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει «διαχείριση κρίσης», αναφέροντας: «Πάλι θα κάνει επικοινωνιακή διαχείριση ο κ. Μητσοτάκης; Καταπώς τον βολεύει; Η κοινωνία ζητά απαντήσεις. Δεν είναι τι βολεύει εμάς. Εγώ περιέγραψα τις κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και απευθύνομαι στην κοινή λογική των πολιτών. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να κάνει μια διαχείριση κρίσης. Δύο χρόνια προσπαθεί να συγκαλύψει, με δολοπλοκία. Η δολοπλοκία αποδείχθηκε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Πολιτικά καταδικαστέα είναι η δολοπλοκία και η επιχείρηση συγκάλυψης, της οποίας ενορχηστρωτής είναι ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο αυτός που δημόσια είπε ότι ήταν "κακή στιγμή" η εξεταστική που κουκούλωσε την αλήθεια, ότι ήταν για καλό το μπάζωμα που κουκούλωσε τα στοιχεία, και να λέει "είναι κυματισμοί". Σαν να λέει "θα περάσει". Εμείς λέμε να μην περάσει και να έρθει στη Βουλή».
«Πολιτικά έκθετοι, πρέπει να έρθουν στη Βουλή»
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του: «Διότι έχουμε ακούσει πολλά τις τελευταίες μέρες: Τη Δευτέρα βγαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης και λέει "13ο βαγόνι δεν υπήρχε", μετά βγαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και κουνούσε το δάχτυλο, "εσείς που λέγατε 13ο βαγόνι", και προκύπτει ότι από τον Μάρτιο του '23, σε κοινοβουλευτική ερώτηση, είχαν έρθει τα στοιχεία στη Βουλή ότι υπήρχε και 13ο βαγόνι. Με λίγα λόγια, πάρα πολλά ψέματα, τα οποία πια δεν στέκουν. Είναι πολιτικά έκθετοι, πρέπει να απολογηθούν στη Βουλή. Να έρθει και το πόρισμα, ευπρόσδεκτο, όπως και το πόρισμα του κυρίου Κοκοτσάκη - συνωμοσιολόγο δεν τον έλεγαν; συνωμοσιολόγους δεν λέγανε όλους αυτούς που μιλούσαν για όλα αυτά; Εδώ λοιπόν, στη Βουλή. Ούτε διαπιστώσεις ούτε συναισθήματα – καίτοι τσ συναισθήματα είναι σεβαστά -, ούτε να περιμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη καταπώς τον βολεύει».
«Τα ζητήματα ασφαλείας δεν μπορούν να μπαίνουν στη λογική της "ελλείψεων πόρων"»
Νωρίτερα, αναφορικά με τα προβλήματα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μετά και τη σχετική τοποθέτηση στην εκπομπή του προέδρου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Π. Ψαρού, ο Γ. Καραμέρος τόνισε: «Ήμουν τομεάρχης Μεταφορών όταν το Σεπτέμβριο του 2024 υπήρχαν διαρροές από την κυβέρνηση ότι κάνουν δήθεν λευκή απεργία οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Είχαμε ψάξει το θέμα τότε, είχαμε μιλήσει και με εργαζόμενους και είδαμε ότι υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης και πρόβλημα με τα μηχανήματα. Δηλαδή αναγκάζονται και μπαίνουν σε μια λειτουργία "go slow" πολλές φορές, για να εξασφαλίσουν οι άνθρωποι την ασφάλεια, το περιέγραψε ο κ. Ψαρός πως ακριβώς γίνεται. Τα ζητήματα ασφαλείας δεν μπορούν να μπαίνουν στη λογική της ελλείψεων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών. Προφανώς τα μηχανήματα αυτά είναι απαρχαιωμένα, πρέπει γρήγορα να γίνει η προμήθεια και να ενισχυθεί η προσπάθεια των ελεγκτών. Επίσης θυμάμαι ότι τότε, δηλαδή πριν λίγους μήνες, ότι καθώς το πρόβλημα οξύνεται τη θερινή περίοδο, έμπαινε το ζήτημα των ελεγκτών στα περιφερειακά αεροδρόμια, δηλαδή να υπάρχουν δύο ανά βάρδια προκειμένου να είναι ακόμα πιο ασφαλής η διαδικασία. Η ασφάλεια των μεταφορών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για να μην έχουμε "Τέμπη του αέρα"».
Αναφορικά δε με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο Γ. Καραμέρος σημείωσε: «Είναι και τι προτεραιότητες βάζεις. Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι εργαζόμενοι με ενημέρωναν ότι υπήρχε μια πρεμούρα να προμηθευτούν κάμερες για τα περιφερειακά αεροδρόμια - εγώ δεν λέω ότι οι κάμερες δεν είναι χρήσιμες, αλλά πιο χρήσιμα είναι τα εργαλεία, τα ραντάρ ή τα συστήματα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πτήσεων. Βάλτε τις σωστές προτεραιότητες».