«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ανθεκτικότητα της χώρας σας»
«Χαιρετίζω με ανακούφιση την εκεχειρία που επετεύχθη στον Λίβανο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βηρυτό, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του, Νατζίμπ Μικάτι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στον Λίβανο. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε από την Ελλάδα την τεχνογνωσία για να ωθηθεί ο Λίβανος προς την ανάκαμψη.
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε στην όμορφη χώρα σας. Βλέπουμε ότι έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή και η Συρία αυτή τη στιγμή είναι στο προσκήνιο, αλλά ο Λίβανος είναι σε δύσκολη θέση και έχει την προσοχή της Ελλάδας. Χαιρετίζω με ανακούφιση την πρωτοβουλία για την εκεχειρία και αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην εκεχειρία που είναι ζωτικής σημασίας και οι πληθυσμοί των δυο χωρών έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά. Και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενότητας και της ευημερίας των λαών. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά και διαχρονικά φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Σας υποστηρίζουμε και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ανθεκτικότητα της χώρας σας. Η επίσκεψή μου αντικατοπτρίζει τη σταθερή και στέρεη θέληση της χώρας μου να σας υποστηρίξει. Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι σημαντικό νέο, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η προστασία όλων των μειονοτήτων».
«Πριν συναντηθούμε είχα μια σύντομη συζήτηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικού κηρύγματος μίλησε για τις κοινές μας ρίζες» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Πρέπει να αγκαλιαστούν όλες οι κοινότητες και οι μειονότητες της Συρίας και ελπίζουμε ότι η μελλοντική ενότητα θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων και προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στον Λίβανο.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα εκλεγεί πρόεδρος και το μήνυμά μου σε εσάς και τον λαό του Λιβάνου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει εταίρος και φίλος. Έχουμε στενούς δεσμούς και μια ζωντανή κοινότητα στον Λίβανο. Τώρα πρέπει να ανοικοδομηθούν οι κρατικές υποδομές και οι εξελίξεις στη Συρία έχουν αποδείξει πόσο σημαντική είναι η ανθεκτικότητα του Λιβάνου. Ελπίζω ο λαός του Λιβάνου να έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει μια ανθεκτική και ευημερούσα χώρα.
Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει τον ζωτικό της ρόλο ως δύναμη σταθερότητας στη γειτονιά μας.
Η Ελλάδα διαχρονικά έχει συνεισφέρει και στην υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο. Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί της χώρας. Από την κρίση βγήκαμε κι εμείς δυνατότεροι».