Έρχεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που έχει παρουσιαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υπουργικό Συμβούλιο, θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το δημογραφικό κορυφαίο εθνικό ζήτημα και έχει ζητήσει τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προσφάτως, δε, αποτέλεσε μέρος των όσων συζητήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θέτει το δημογραφικό, ως κορυφαίο εθνικό ζήτημα.
«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, που παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο και θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα για να εφαρμοστούν οι περισσότερες από 100 δράσεις, που έχουμε προϋπολογίσει με 20 δισ. ευρώ. Θα μπορέσει να βάλει ένα φρένο στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και παράλληλα να αναβαθμίσει την οικονομία, δίνοντας ξανά πνοή στην ελληνική επαρχία, κίνητρα στη νέα γενιά να επενδύσει στον τόπο της και ενεργή συμμετοχή της τρίτης ηλικίας», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημειώνοντας εμφατικά ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνική πολιτική δεν έχει έναν συμπληρωματικό χαρακτήρα αλλά είναι κεντρική επιλογή». Γι΄αυτό άλλωστε, όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ίδρυσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το υπουργείο αυτό ιδρύθηκε γιατί «η καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κοινωνίας και η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα μέρος της κοινωνίας – είναι η ψυχή της».
«Σήμερα, με σεβασμό σε αυτή την ισχυρή παράδοση αλλά και βλέποντας καθαρά τις ανάγκες του αύριο, το υπουργείο μας έχει ως αποστολή να σχεδιάσει πολιτικές που αγκαλιάζουν την οικογένεια, στηρίζουν την κοινωνία και προετοιμάζουν το μέλλον της νέας γενιάς» τόνισε η κ. Ζαχαράκη.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή στις δράσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2025 οι οποίες χρηματοδοτούνται τόσο από τον αυξημένο του προϋπολογισμό όσο και από άλλες πηγές, όπως ΕΣΠΑ και ΤΑΑ.
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενισχύεται με 70 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 3.786.533.000 ευρώ έναντι 3.718.039.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Μέχρι το τέλος του 2024 το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα φτάσει στο 40%, δηλαδή στα 128 εκατ. ευρώ έναντι 2% που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί δράσεις συνολικού ύψους 178,1 εκατ. ευρώ που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ευάλωτων πολιτών.
Επίσης, η υπουργός επεσήμανε ότι είναι αυξημένο στον προϋπολογισμό το επίδομα αναπηρίας κατά 60 εκατ. ευρώ. Ένα επίδομα που είχε ήδη αυξηθεί από πέρυσι κατά 130 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας πλέον το 1 δισ. ευρώ, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
«Απαντούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα επαρκούς και οικονομικής προσιτής στέγης, κινούμενη στο ρεύμα της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Μετά από μια δεκαετία αδράνειας, είναι σημαντικό ότι καταφέραμε οι πόροι που διατίθενται για τα διάφορα προγράμματα στεγαστικής αρωγής να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ», σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι για το 2025, η στέγαση έχει αναχθεί σε πρωταρχικό στόχο του υπουργείου.
Στην προμετωπίδα των προγραμμάτων βρίσκεται «το Σπίτι μου ΙΙ», με διπλάσιο προϋπολογισμό από το «Σπίτι μου Ι» στα 2 δις, και το οποίο θα προσφέρει 20.000 φτηνά επιδοτούμενα δάνεια σε νέα ζευγάρια και οικογένειες, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, η οποία ενημέρωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και το δάνειο από την τράπεζα να φτάνει μέχρι το ποσό των 190.000 ευρώ. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπενθύμισε ότι ανέβηκε το ηλικιακό όριο από τα 39 έτη του προγράμματος «Σπίτι μου Ι» στα 50 έτη, προκειμένου να καλυφθεί η γενιά που δεν είχε λόγω της κρίσης, ευκαιρία για την απόκτηση σπιτιού.
«Είναι ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε με το δεξί το 2025, αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους. Παράλληλα, δεν αφήνουμε εκτός της ομπρέλας των πολιτικών μας όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε επισφάλεια στέγης ή σε καθεστώς αστεγίας. Το «Στέγαση και Εργασία» αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για όσους συμπολίτες μας κατέφυγαν σε αυτό. 862 συμπολίτες μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της προηγούμενης πρόσκλησης και οι 862 βρήκαν στέγη. 114 από αυτούς βρήκαν και εργασία, μια νέα ευκαιρία», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του συγκεκριμένου προγράμματος, διαπιστώθηκε μεγάλη ζήτηση στη νέα Πρόσκληση που εκδόθηκε. «Ήδη έχουν κατατεθεί 41 αιτήσεις χρηματοδότησης σχεδίων από συνολικά 93 Δικαιούχους Φορείς. 88 δήμοι ανάμεσα σε αυτούς από 42 που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυξάνουμε μέσα σε ένα χρόνο τον προϋπολογισμό κατά 10 εκατ. ευρώ και φτάνουμε στα 20 εκατ.», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.
Όπως εξάλλου ανέφερε, «η στήριξη των πραγματικά ευάλωτων συμπολιτών μας θα επέλθει και με την αναμόρφωση των επιδομάτων μέσα στο 2025».
Μεταξύ άλλων:
- Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 ευρώ σε 75 ευρώ. Η αύξηση θα βασίζεται σε στοχευµένα κριτήρια και γίνεται δικαιότερη κατανομή.
- Αυξάνεται το Επίδοµα Στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ αναλόγως της εισοδηµατικής κλίµακας.
- Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηµατική κλίµακα του Επιδόµατος Παιδιού σε µια, και έτσι αυξάνεται το Επίδοµα Παιδιού της 3ης εισοδηµατικής κλίµακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόµενο.
- Αυξάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου το επίδομα αναπηρίας κατά 60 εκατ. ευρώ. «Ένα επίδομα που είχαμε ήδη αυξήσει πέρυσι κατά 130 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας πλέον το 1 δις ευρώ», όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη.
- Αυξάνεται και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Και επειδή «μια ισχυρή κοινωνική πολιτική του κράτους αρχίζει από τις δομές της», όπως ανέφερε η υπουργός, τα 13 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής του υπουργείου, μέσα από τις πολλές δράσεις και τις πρωτοβουλίες που παράγουν προς όφελος χιλιάδων ευάλωτων πολιτών.
«Είχαμε εξαρχής θετική διάθεση και γνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις για την παροχή σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών, αυξάνουμε τις λειτουργικές δαπάνες των 13 Κέντρων μας για το 2025 στα 18 εκατ. ευρώ από τα 14 εκατ. ευρώ το 2024, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στις διοικήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ωφελουμένων. Αν συνυπολογίσουμε και τα χρήματα που θα δώσουμε για τις κατασκηνώσεις και τις υπερωρίες, συν τα χρήματα από το Κρατικό Λαχείο, στο σύνολο των φορέων που εποπτεύουμε θα δώσουμε 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,6 εκατ. περισσότερα από το 2024», είπε η κ. Ζαχαράκη.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου, σχολιάζοντας όσα ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέφερε ότι η κ. Ζαχαράκη δεν είπε σήμερα καμία κουβέντα για τη φτώχεια και ξέχασε να αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 1% η φτώχεια από το 2019. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σχολίασε επίσης ότι παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση για τα προνοιακά επιδόματα, έχει μειώσει τις προνοιακές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 2019. Η Θεανώ Φωτίου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση μειώνει ως και το επίδομα στέγης κατά 60 εκατ., σε σχέση με το 2019 και αυτό ενώ ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, τη μεγαλύτερη από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ψευδείς εντυπώσεις ότι υπάρχουν αυξήσεις στα επιδόματα αλλά ο προϋπολογισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι μειωμένος κατά 3% αν συνυπολογισθεί ο πληθωρισμός. Σχολίασε επίσης για το 10 ετές εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό ότι εμπειρογνώμονες το έχουν χαρακτηρίσει ασκήσεις επί χάρτου.
«Νιώθω ότι μένουμε σε διαφορετική χώρα», σχολίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και επισήμανε ότι όλοι για να είναι σοβαροί απέναντι στους πολίτες πρέπει να δίνουν στοιχεία. «Τα στοιχεία είναι εδώ. Αυξημένος προϋπολογισμός και όχι μειωμένος. Διαβάστε! Μετρήστε!», είπε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι έχει παρουσιαστεί πρόγραμμα για την αστεγία το οποίο δεν υπήρχε. Κάλεσε δε την κ. Φωτίου, επειδή χαρακτήρισε «γελοιότητες» το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό να δώσει το σχέδιο για το δημογραφικό που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση στην οποία ήταν υπουργός.