Κασσελάκης μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από την Κεντρική Επιτροπή: «Η φωνή μας είναι στο Συνέδριο»

Κασσελάκης μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από την Κεντρική Επιτροπή: «Η φωνή μας είναι στο Συνέδριο»

Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να τον ανακηρύξει υποψήφιο

Με μία ανάρτηση φωτογραφίας του στα social media, στην οποία αναγράφεται «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ» και «Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ», αντέδρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Με αυτή του την δήλωση δείχνει ότι θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8–10 Νοεμβρίου, αν και οι πολέμιοι του στέφανου Κασσελάκη, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου.


Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης ελήφθη με 138 ψήφους σε σύνολο 151 παρόντων. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επικράτησε ένταση έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς ήταν έντονες οι αντιδράσεις υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη. «Αυτό δεν είναι Αριστερά» και «μπλόκαραν τη δημοκρατία», είναι φράσεις που ακούστηκαν εν μέσω αποδοκιμασιών προς στελέχη των «87».

Ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτής του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας μίλησε για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης. «Περιφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων Αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν», τόνισε επισημαίνοντας: «Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό, παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη που έχουμε επιλέξει». Στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

«Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», δήλωσε εξερχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης. «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο, για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο, για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος» υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για «τροπολογία» και αφετέρου ότι «περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό, το πώς γίνονται οι ψηφοφορίες, εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου».

Αιχμηρά και με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Έλενα Ακρίτα, γράφοντας σε ανάρτησή της στα social media: «Η ΚΕ αποφάσισε ότι θα είναι υποψήφιος ο παραπολυαριστερός Γκλέτσος που τάχθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και πρότεινε να εισάγουμε ιερόδουλες ως σκεύη για τους μετανάστες, αλλά όχι ο Κασσελάκης. Ούτε τα προσχήματα».