Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Τι αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Τι αποφασίστηκε

Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο

Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξετάστηκαν στη συνεδρίαση μιας ώρας του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση έγινε στην σκιά της μεγάλης επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν το βράδυ της Τρίτης εναντίον του Ισραήλ. Να σημειωθεί, ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες και ΕΛ.ΑΣ., ενώ ενημέρωση έγινε από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ισραήλ και τι θα πρέπει να αναμένεται από εδώ και πέρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίστηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130, ενώ ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη καταρτισθεί σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε Λίβανο και Ισραήλ, το οποίο και θα ενεργοποιηθεί, εάν αυτό απαιτηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected]. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σε δήλωσή του:

«Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».