Τσελίκ κατά του Νίκου Δένδια – Τον χαρακτήρισε προβοκάτορα

Τσελίκ κατά του Νίκου Δένδια – Τον χαρακτήρισε προβοκάτορα

Δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατά του υπουργού εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας είναι «προβοκάτορας» και συγκαταλέγεται στα «εξτρεμιστικά στοιχεία» στην Ελλάδα που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι η πόρτα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών άνοιξε έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ υποστήριξε ότι ενώ οι δύο ηγέτες προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση, «ριζοσπαστικά στοιχεία εντός της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο».

«Ένας προβοκάτορας Έλληνας υπουργός 'Αμυνας, ο Δένδιας, τον οποίο γνωρίζουμε και από την προηγούμενη θητεία του, προέβη και πάλι σε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όρια. Πρόσφατα, πήγε στο νησί της Μεγίστης, το οποίο απέχει δύο χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και από εκεί αναφέρθηκε στο πώς θα αυξήσουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία» είπε ο Ομέρ Τσελίκ και συνέχισε τη δήλωσή του ως εξής:

«Βέβαια, τώρα εδώ το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το εξής: Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ή ο Δένδιας; Ο Δένδιας λέει πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση επιθυμία για διάλογο και επιδιώκει να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου, στοχοποιώντας την Τουρκία. Στοχοποιώντας όμως την Τουρκία στην πραγματικότητα πετυχαίνει το αντίστροφο. Στοχοποιεί την ίδια την προσέγγιση του Μητσοτάκη προς την Τουρκία, η οποία συνίσταται σε μείωση των εντάσεων, συνέχιση της εξομάλυνσης, συνέχιση του διαλόγου. Στοχοποιεί την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη και τη βούληση που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση τα λόγια του Δένδια να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ακόμη ότι «τα λόγια του Δένδια τα λένε και τα ακούνε μόνοι τους άνθρωποι που είναι σαν τον ίδιο τον Δένδια. Δεν εκφράζουν οτιδήποτε για τη δική μας πλευρά».

Συνεχίζοντας τη φραστική επίθεσή του κατά του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις, είναι σαν να λέει κάτι εναντίον του δικού του πρωθυπουργού μέσω της Τουρκίας. Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις εσωτερικές πολιτικές φιλοδοξίες ανθρώπων όπως του Δένδια. Τις είχαμε δει και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υπουργίας του. Το γεγονός όμως ότι τις εκφράζει διά μέσω της Τουρκίας είναι πλέον ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι εμείς έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, στο τραπέζι, να τα προστατεύσουμε μέσω του διαλόγου και να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες, γνωρίζουμε ότι κάποιοι άλλοι ήρθαν και θέλουν να έρθουν εδώ μόνο εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα ή με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ,, άφησε αιχμές χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, κατά των χωρών που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχευση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες με την Κυπριακή Δημοκρατία οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας. «Διαπιστώνουμε πάντα ότι όσοι ‘δείχνουν σημαία' στην Ανατολική Μεσόγειο και έρχονται εδώ να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου, προσπαθούν στην πραγματικότητα να κάνουν τα προβλήματα ακόμη πιο περίπλοκα… Όσοι θέλουν να παρέμβουν στο Κυπριακό από έξω, στην πραγματικότητα επιδιώκουν κάτι άλλο. Ναι, η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει ένα πολιτικό μοντέλο πολύ ευνοϊκό για τέτοιους σχεδιασμούς. Όμως όλοι θα φύγουν και στο τέλος θα μείνουμε εμείς, και εκείνο που θα ωφελήσει είναι η συνετή διαχείριση της διαδικασίας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται χώρος σε προβοκάτορες όπως ο Δένδιας» κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.