Μαρινάκης: Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Μαρινάκης: Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

«Ο πρωθυπουργός δεν θα δείτε να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι»

Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

«Δεν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές. Η κυβέρνηση σε συνέχεια των 50 μειώσεων ή καταργήσεων φόρων της πρώτης 4ετιας έχει προχωρήσει σε μια σειρά μειώσεων των φορολογικών συντελεστών όπως η αύξηση του αφορολόγητου και μια σειρά μειωμένων ΦΠΑ που μονιμοποιήθηκαν όλοι πλην ενός του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση φοροαπαλλαγών γιατί όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες με την προσωρινή μείωση ΦΠΑ για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια το μέτρο αυτό δεν έφτασε στους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία. Το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι όταν θα επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στο προηγούμενο ποσοστό θα έχουμε αύξηση για τους καταναλωτές».

Για 4ο συνεχόμενο μήνα έχουμε μειώσεις στις τιμές των τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Έχουμε χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι μια μάχη που συνεχίζουμε να την δίνουμε με μέτρα που ξέρουμε ότι θα αποδώσουν. Αυτό που ακούγεται και γράφεται δεν ισχύει.

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Μαρινάκης είπε: «Έχουμε απαντήσει πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και προκύπτουν και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και από παραδείγματα σε άλλες χώρες και αναλύσεις. Μια προϋπόθεση για να γίνει αυτό θα είναι αν βγαίνει δημοσιονομικά αλλά και η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι αν θα φτάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για προσωρινά μέτρα και διερωτώμαι όταν θα επανέλθει στην τιμή με μεγάλο ΦΠΑ δεν θα έχει επιπτώσεις στην τιμή για τον καταναλωτή;

Θα είχε μια λογική αν απευθυνόσασταν σε μια κυβέρνηση που δημιουργεί φόρους όπως η προηγούμενη. Εμείς αποκλιμακώνουμε φόρους. Όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε για την ακρίβεια είναι πως θα στηρίξουμε τους πολίτες. Οι αποφάσεις μας είναι συνειδητές και κοστολογημένες».

«Συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου μαζί με το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής του ανθρώπινου δυναμικού του όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες, περιλαμβάνουν οι διατάξεις των δύο νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις από τα δύο νομοσχέδια. «Με τη θέσπιση του ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων επιδιώκεται η παρακίνηση του μόνιμου προσωπικού για την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων αλλά και η επιβράβευσή τους για αυτή την επίτευξη. Οι διατάξεις του δεύτερου νομοσχεδίου εστιάζουν στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων με τις κυριότερες παρεμβάσεις να αφορούν στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις για οφειλές που βεβαιώθηκαν έως 31 Αυγούστου 2024», είπε και αναφέρθηκε στη ξεχωριστή πρόβλεψη ειδικά για ευάλωτους οφειλέτες.

Πρόσθεσε ότι με τις διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών και ορίζονται οι οικείες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας ως αρμόδιες για τα συστήματα αναβάθμισης συντήρησης, επέκτασης, λειτουργίας και κατασκευής των σταθμών.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες παρατηρείται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το πρώτο επτάμηνο του 2024 οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν στο1,53 εκατ, σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο επτάμηνο προηγούμενων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ μάρκετ, όπου από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023 παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων καθότι έτσι παρακολουθείται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου», υπογράμμισε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν μετά από καταγγελίες πολιτών σε 630 παραλίες της χώρας μέσα σε 60 μέρες τονίζοντας ότι πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν η εφαρμογή mycoast και η χρήση drones. «Δεσμευτήκαμε ότι θα επικρατήσει νομιμότητα στις παραλίες κι αυτό έγινε πράξη στη συντριπτική πλειονότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Από σήμερα αρχίζει η διάθεση 67.652 αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου των οποίων η ισχύς διαρκεί έως τις 30 Μαΐου του 2025 και απευθύνονται στους δικαιούχους του οργανισμού αγροτικής εστίας δηλαδή σε αγρότες και τις οικογένειές τους, προγράμματα που υλοποιούμε από το υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ», επεσήμανε, αναφέροντας ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 κι ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν οι μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων έως και 3 ευρώ για τους χρήστες ΙΧ , οι οποίες προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του ποσού των 15,8 εκατ ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του έργου αυτοκινητόδρομος Μαλλιακός – Κλειδί.

Για το τι να περιμένουμε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Μένουν δυο ημέρες για την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις. Δεν θα δείτε να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι και να γίνεται προσωρινά ευχάριστος υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο στόχος είναι με μόνιμες παρεμβάσεις να οδηγηθούμε στα 1500 ευρώ μέσο μισθό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τι έχει γίνει αυτό τον έναν χρόνο και τι θα κάνουμε έως το 2027».