Γεραπετρίτης: Θέλουμε μία Μακεδονία ισχυρή – Επένδυση στην ακμή της Βόρειας Ελλάδας και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Γεραπετρίτης: Θέλουμε μία Μακεδονία ισχυρή – Επένδυση στην ακμή της Βόρειας Ελλάδας και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο τις εξαγωγές»

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο της εξαγωγές ελληνικών προϊόντων για να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ένας πυλώνας στον οποίο θα αναπτύσσονται ταχύτατα οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα.

«Θέλουμε μια Μακεδονία η οποία θα είναι ισχυρή. Ισχυρή για την Ελλάδα, ισχυρή για τον κόσμο. Ισχυρή διπλωματία, ισχυρή εθνική άμυνα, ισχυρή οικονομία θα συνδυαστούν, θα επενδύσουν πάνω στην ακμή της Βόρειας Ελλάδας και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις δύο διαδοχικές συναντήσεις ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Οργανώσαμε μία μεγάλη εξόρμηση σήμερα έτσι ώστε να αναδείξουμε έναν υψηλό συμβολισμό και να επισημάνουμε κάτι το οποίο έχει ανάγκη η χώρα.

Ο υψηλός συμβολισμός είναι ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν άμεση και μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης, αποτελούν, όμως, και την ατμομηχανή της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο Ανατολής-Δύσης, Βορρά- Νότου για τη χώρα μας. Έχει ένα σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Επιθυμία μας είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα πραγματικός κόμβος εμπορίου, τουρισμού, κόμβος πολιτισμού, ο οποίος θα ενώσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, θα ενώσει όλη τη Μεσόγειο.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί μία πόλη που θα συνθέτει, θα ενώνει, θα αναπτύσσεται. Έχει ένα τεράστιο δυναμικό το οποίο θα φροντίσουμε να απελευθερώσουμε.

Είναι πεποίθηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι θα ενισχύσουμε, με κάθε τρόπο, τις εξαγωγές μας. Θα καταστήσουμε την Ελλάδα και ειδικώς τη Βόρεια Ελλάδα έναν πυλώνα, έτσι ώστε να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Ίδη καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης. Την τελευταία πενταετία 20% επιπλέον επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει σημαντικότατη μείωση της ανεργίας και ένα σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης. Σκοπός μας, όμως, είναι να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκλιση.

Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα της κυβέρνησης.

Και γεωπολιτικά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής θέλουμε μία Μακεδονία, η οποία θα είναι ισχυρή. Ισχυρή για την Ελλάδα, ισχυρή για τον κόσμο. Όσο πιο δυνατή είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερο καθίσταται το αποτύπωμα της χώρας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και για τον λόγο αυτό, ισχυρή διπλωματία, ισχυρή εθνική άμυνα, ισχυρή οικονομία, θα συνδυαστούν, θα επενδύσουν πάνω στην ακμή της Βόρειας Ελλάδας και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».

«Είναι πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης, είναι εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού να αγωνιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να δυναμώσουμε, να ατσαλώσουμε τη Βόρεια Ελλάδα.

Με τον κ. Γεραπετρίτη συζητήσαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας να κινητοποιηθούν και πολλά θέματα τα οποία περνούν, ούτως ή άλλως, μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών να τεθούν στις συσκέψεις εδώ, για να δούμε πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να οδηγηθούμε στην υλοποίησή τους», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.