Κικίλιας: Φέτος συλλάβαμε τους πιο πολλούς εμπρηστές στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης

Κικίλιας: Φέτος συλλάβαμε τους πιο πολλούς εμπρηστές στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης

Τι είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική

«Φέτος συλλάβαμε τους πιο πολλούς εμπρηστές στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο Mega είπε αρχικά ότι «από την 1η Μαΐου που άρχισε η αντιπυρική περίοδος, σας διαβεβαιώ 4 μήνες είμαστε όλη μέρα μέσα στην Πολιτική Προστασία και όπου απαιτείται».

«Θα ήθελα να κριθούμε από τους ειδικούς, μιας που από την κοινωνία σε όλη την Ελλάδα έχω ήδη δει τον τρόπο με τον οποίο αγκαλιάζουν όλοι τους πυροσβέστες, τους δασοκομάντος, τους εθελοντές και όλους αυτούς τους μαχητές που φέτος το καλοκαίρι έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να προσπεράσω την κατοικημένη περιοχή στον Βαρνάβα. Τεράστια μάχη. Το ότι μπορέσαμε πρώτη φορά στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης να πείσουμε τους συμπολίτες μας να καθαρίσουν 840.000 οικόπεδα, πολλά από αυτά μέσα στην Αττική και άρα να μην μπορεί να τρέχει και να κυλάει η πυρκαγιά από αυτό, είναι τεράστιο βήμα σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φωτιά στην Αττική ανέφερε ότι: «οι ανυπέρβλητες συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα οδήγησαν στο να ξεπερνάει τη μία πίσω από την άλλη (Τις αντιπυρικές ζώνες). Δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη να μην καεί ο Διόνυσος και να μη φύγει η φωτιά από τον Άγιο Στέφανο και καεί όλη η Πάρνηθα. Όπως και για να μην καεί ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη».

 

«Στις 4.000 πυρκαγιές τις οποίες αντιμετωπίσαμε φέτος, κατά γενική ομολογία σε πολύ υψηλό επίπεδο πράγματι, με δείκτη κόκκινο, δηλαδή συναγερμού έκτακτης ανάγκης, και έχοντας παράλληλα τρεις φωτιές στα Γλυκά Νερά για τις οποίες συλλάβαμε τον εμπρηστή, μία φωτιά στα Μέγαρα και μία στην Ερέτρια ταυτόχρονα, η φωτιά αυτή αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει μέσα στα φαράγγια και τα βουνά, ενώ αφήναμε κάθε 100 – 200 μέτρα 20 – 30 οχήματα της Πυροσβεστικής για να υπερασπίζονται ένα-ένα τα σπίτια των Αθηναίων και έφευγε με τεράστιες ταχύτητες. Σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι: «έχω πει ειλικρινώς και θα το ξαναπώ, με το θάρρος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το ’74 και έχει ζήσει όλη τη μεταπολίτευση, ότι θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά η πολιτεία, μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πράγματα σε αυτό το πεδίο τα τελευταία 3-4 χρόνια, πώς φτιάχνουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και έχουμε μια νέα αίσθηση πρόληψης ή αλλαγής των πεύκων με πλατύφυλλα ή βραδύκαυστα και τι κάνουμε με όλα αυτά τα σπίτια τα οποία χτίστηκαν μέσα στο δάσος τελικά και έγιναν συνοικίες και νομιμοποιήθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες, με βάση τις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε πλέον».

Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι: «στο “ΒΗΜΑ” μιλάει με άρθρο – παρέμβασή του, ο πρόεδρος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου ο κ. Πλειώνης. Ούτε ΝΔ είναι, ούτε δεξιός. Έχει ασκήσει κριτική πολλές φορές στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για το τι έχει κάνει στο κομμάτι της πρόληψης και της πυρόσβεσης. Λέει ότι οι συνθήκες οι πυρομετεωρολογικές ήταν οι χειρότερες φέτος των τελευταίων 40 ετών, ότι οι ενάρξεις των πυρκαγιών ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της 20ετιας και ότι παρόλα αυτά οι καμένες εκτάσεις μέχρι στιγμής είναι κάτω από τον μέσο όρο της 20ετιας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γυναίκα που έχασε τη ζωή στην πυρκαγιά της Αττικής, λέγοντας:
«για την ατυχήσασα αυτή συμπολίτισσά μας για την οποία έχω εκφράσει τα συλλυπητήριά μου, παρότι ήχησε το 112 στην περιοχή και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση αποχώρησαν, γίνεται έρευνα και δεσμεύομαι ότι θα έρθω εδώ όταν θα έχουμε τα αποτελέσματά της, όπως έχω κάνει και σε άλλα πολλά που έχουν γίνει το καλοκαίρι. Φέτος συλλάβαμε τους πιο πολλούς εμπρηστές στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης».

Για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους είπε ότι: «έκανε μια πολύ γρήγορη και μεθοδική δουλειά το κομμάτι του υπουργείου που αφορά την αρωγή, έχουν καταγραφεί με τους μηχανικούς και τους δημάρχους όλα τα σπίτια, πήραν την προκαταβολή αυτή που αφορά τα 650 ευρώ, θα πάρουν και αυτό που αναλογεί στο νοικοκυριό. Θα αποζημιωθούν στο 80% από το ελληνικό κράτος και θα πάρουν και 20% που μένει άτοκο δάνειο από την τράπεζα».

Για το ζήτημα των πλημμυρών ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι: «από τα τέλη Αυγούστου και ενώ ακόμα δίναμε μάχη με τις φωτιές, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου μου απέστειλε επιστολή σε όλους, περιφέρειες και δήμους, για τις ακριβείς αρμοδιότητές τους τις οποίες γνωρίζουν, σε ό,τι έχει να κάνει με τον καθαρισμό των φρεατίων, των σιφονιών και των ρεμάτων. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα φωνάξουμε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής για μια πρώτη συνάντηση, θα πάμε και σε όλη την άλλη Ελλάδα για να κάνουμε το ίδιο με όλους τους δήμους και τις περιφέρειες».

«Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια», είπε κλείνοντας ο υπουργός.