Μητσοτάκης για την φωτιά στην Αττική: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι εξελίξεις μας ξεπερνούν»

Μητσοτάκης για την φωτιά στην Αττική: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι εξελίξεις μας ξεπερνούν»

«Κάθε περιουσία που χάνεται είναι τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ξεκινώντας την εισήγησή του στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τα καμένα στην Αττική ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν εκεί για να μπορέσουν να την σβήσουν με αυταπάρνηση.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από πρόσκαιρες εντυπώσεις», πρόσθεσε και συνέχισε: «Είχαμε μια δύσκολη φωτιά να αντιμετωπίσουμε, ελπίζω τη μόνη μεγάλη του καλοκαιριού, που προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και κατέστρεψε και πολλές περιουσίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα: «Φέτος έχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 4.000 πυρκαγιές, πολλές στην Αττική, αλλά αυτή ξέφυγε παρά το ότι υιοθετήθηκε το σωστό, όπως αποδείχθηκε, δόγμα της γρήγορης πρώτης προσβολής».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια θετική υποσημείωση: «Στην αρνητική αυτή εικόνα, το δάσος που κάηκε σε αυτή τη φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένο σε σχέση με άλλες πυρκαγιές της Αττικής. Δεν θα χρειαστούν μεγάλες αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις».

Όσον αφορά την αποκατάσταση και κάλυψη των ζημιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτεία έχει στη διάθεσή της πλαίσιο της κρατικής αρωγής δοκιμασμένο. «Απαίτησή μας είναι να τρέξει γρήγορα. Κάθε περιουσία που χάνεται είναι τραγωδία για τον ιδιοκτήτη. Έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να ξαναπατήσουν στα πόδια τους και με βάση τους αριθμούς που έχουμε μπορεί και πρέπει να τρέξει γρήγορα», υπερθεμάτισε.

«Η γενική διεύθυνση δασών έχει εμπειρία στη χαρτογράφηση και βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε τα έργα γρήγορα, ώστε να περιορίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα», είπε ακόμα. Όσον αφορά τα ρέματα σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι, ανέφερε ότι χρήζουν ειδικής συζήτησης.

Σχετικά με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βήματα προόδου σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, είπε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, όταν οι εξελίξεις μας ξεπερνούν».

«Κοινός τόπος ότι οι παρεμβάσεις πρόληψης έχουν πραγματικό αποτύπωμα, στοχευμένα, σε δάση και κοντά στον αστικό ιστό. Οι παρεμβάσεις μέσα από το πρόγραμμα anti-nero είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορεί να καθαριστούν όλα τα δάση της Αττικής. Το νέο σχήμα διαχείρισης δασών έχει μεγάλη σημασία», είπε.

«Στην απόλυτη προτεραιοποίηση στα δασικά οικοσυστήματα που είναι επίφοβα στο να καούν, όπου υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα» στάθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία (σ.σ. της κυβέρνησης) και συλλογική κατάκτηση, έχει καταστεί κοινός τόπος και θέλω να το χαιρετίσω, (ότι) είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να κάνει το δικό του έργο για την κλιματική αλλαγή.

Διερωτήθηκε μάλιστα: «Τα κάναμε όλα τέλεια; Όχι, αλλά πρώτη φορά είναι μια μεγάλη επιτυχία συλλογικής δράσης, που πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε, αν θέλουμε να προστατέψουμε τις δικές μας περιουσίες. Θα επιμείνουμε στην πολιτική αυτή και θα χρειαστούμε στήριξη από τις τοπικές κοινωνίες και το ζήτημα δεν είναι το πρόστιμο ούτε η τιμωρία. Δεν θα μπω στα επιχειρησιακά ζητήματα στη Βουλή. Απολογισμό θα κάνουμε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου για (σ.σ. να δούμε) τι πήγε καλά και τι όχι. Είχαμε πολύ περισσότερα τεχνικά εργαλεία. Δόγμα πρώτης προσβολής με πολύ πιο επιθετικό τρόπο. Έχουμε κάνει και σημαντικά βήματα στον συντονισμό».

Καταλήγοντας είπε: «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε συνεπείς. Είμαστε εδώ, για να επουλώσουμε τις πληγές, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κεφαλαιοποιούμε τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει. Καταλαβαίνω την ανάγκη για πολιτική αντιπαράθεση. Δεν έχουμε ξεφύγει από τοξικότητα και πόλωση, που δεν ταιριάζει στα προβλήματα των πολιτών. Οι προκλήσεις, όμως, είναι πολύ μεγάλες για να αναζητούμε πρόσωπα με γνώση και η τεχνογνωσία είναι απαραίτητη, για να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα, γιατί η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και έχει πολλές εκφάνσεις.