«Το πρόγραμμα έρευνας του ιταλικού πλοίου στην Κάσο ολοκληρώθηκε απολύτως»
«Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με το επεισόδιο στη Κάσο, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμα έρευνας του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση».
«Για το ζήτημα των ερευνών που έγιναν για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο το οποίο απολάβει της εμπιστοσύνης της ΕΕ και χρηματοδοτείται εν μέρει από αυτήν, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να αποσαφηνίσω, διότι δυστυχώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει σαφέστατη παραπληροφόρηση. Το ζήτημα είναι απλό. Υπήρξε ένας προγραμματισμός του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνα του, και μάλιστα για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, σε θάλασσα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος και σε μία εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ελλάδα να διατρέξει κινδύνους πολέμου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε θα υπάρξει ποτέ».
Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή «Νίκης», Νίκου Παπαδόπουλου, σχετικά με τη δράση του ΚΙΕΦ στη Θράκη, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματος του «για την εξωτερική πολιτική υποχώρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι επιτρέψαμε να γίνει κράτος εν κράτει η μουσουλμανική μειονότητα στη περιοχή, αφήνοντας να δρα ανεξέλεγκτα ένα παράνομο τουρκικό κόμμα.
«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν υπάρχει δυνατότητα και καμία επιθυμία αλλά και δεν είναι το συνταγματικώς ορθό να υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Θα κρίνει η δικαιοσύνη και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τη νομιμότητα συμμετοχής του οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές. Οι διεθνείς συνθήκες δεν συνιστούν μία επιλεκτική διαδικασία για οποιονδήποτε άρχει. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας και οφείλουν να γίνονται δεκτές unblock και όχι επιλεκτικά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, δεν εξαρτάται από το ΚΙΕΦ ούτε ακόμα και οποιαδήποτε χώρα το αν και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες. Εφαρμόζονται στο σύνολό τους και πολλώ δε μάλλον η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία διαλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες καθορίζουν και σύνορα και κατά τούτο έχουν μία ακόμα μεγαλύτερη ισχύ».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τα οποία αφορούν την κυριαρχία, δεν τίθενται, δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ».
«Συνιστά απόλυτο αναπαλλοτρίωτο αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να καθορίζει τα της κυριαρχίας της με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Η ισχύς της Ελλάδος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από μία ισχυρή οικονομία, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε άνθιση και αν μη τι άλλο έχει μία πορεία εξαιρετικά σταθερή. Εξαρτάται από την εθνική της άμυνα και να θυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν εκείνη που ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από μία δεκαετία σημαντικής απομείωσης της ισχύος σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμών. Και είναι η παρούσα κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει ότι σε διεθνές επίπεδο, με μία ισχυρή εξωτερική πολιτική, με μία ισχυρή διπλωματία έχουμε τις διεθνείς εκείνες συμμαχίες για να μπορούμε να πορευόμαστε και από την άλλη πλευρά έχουμε λόγο σε όλα τα διεθνή φόρα ως μέλος-κράτος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και μία πάρα πολύ ισχυρή φωνή εξαιτίας κυρίως και χάριν της καλής εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της για μία αυτόνομη, αισιόδοξη Ελλάδα, η οποία δεν έχει τίποτα απολύτως να ανησυχεί, γρηγορεί αλλά δεν φοβάται, και με μία ισχυρή αυτοπεποίθηση θα πορευτεί στο διεθνή στερέωμα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.