Νέες προκλήσεις από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας για έρευνες υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και τον χώρο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Νέες προκλήσεις από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας για έρευνες υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και τον χώρο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Το ταξίδι του γιου του στρατηγού Χαφτάρ στην Άγκυρα και η ικανοποίησή του για την συνεργασία Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας

Αναφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας έκανε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε, ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο στη Μεσόγειο το προσεχές διάστημα, «θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε σε δραστηριότητες». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πετρελαϊκών ερευνών το Αιγαίο απάντησε ότι «η προοπτική της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη».

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες, όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. «Υπάρχουν περιοχές, κοιτάσματα που είμαστε κοντά σε συμφωνία» διευκρίνισε. Επίσης, είπε ότι η Τουρκία διεξάγει ήδη διερευνητικές επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, έναν στη Σινώπη στη βόρεια Τουρκία και έναν στην Ανατολική Θράκη, μετά τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, το έργο κατασκευής του οποίου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του A Haber για τις τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε: «Τώρα στη Μεσόγειο, στην πραγματικότητα, ο πρώτος στόχος της στρατηγικής που προτάθηκε από την εθνική μας πολιτική για την ενέργεια και την εξόρυξη το 2016 ήταν η Μεσόγειος. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ εντατικές έρευνες στη Μεσόγειο. Τελευταία το πλοίο Abdulhamit Han είχε ολοκληρώσει τη γεώτρηση Akseki-1 και τώρα το στέλνουμε στη Μαύρη Θάλασσα. Προφανώς, δεν πήραμε κάποιο αποτέλεσμα που να μπορούσαμε το χαρακτηρίσουμε ως "ανακάλυψη", από οικονομικής άποψης, από αυτές τις εννέα γεωτρήσεις βαθέων υδάτων.

Ανέφερε επίσης ότι: «Αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι έχουμε υποχωρήσει από την Μεσόγειο ή ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη υφαλοκρηπίδα, πέρα από αυτό, την περασμένη εβδομάδα ήταν η 50ή επέτειος της "ειρηνευτικής επιχείρησης" (σσ εισβολής), και ήμασταν στην Κύπρο. Δεν ξέρω εάν έχετε τον χάρτη με τις περιοχές αδειών που έδωσε η "ΤΔΒΚ" στην Τουρκία και στην TPAO (Τουρκικά Πετρέλαια). Πράγματι, εμείς κάναμε εννέα γεωτρήσεις σε αυτές τις τοποθεσίες, κάναμε γεωτρήσεις και νοτίως της Κύπρου. Το προσεχές διάστημα, με μια νέα οπτική γωνία όσον αφορά τη Μεσόγειο, Θεού θέλοντος, θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε στις δραστηριότητες».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με το Αιγαίο, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ απάντησε: «Εξετάζοντας ως προοπτική τη Μεσόγειο, η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη… Η προοπτική της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη. Ως εκ τούτου, εδώ κάνουμε μια προτεραιοποίηση, και αυτή τη στιγμή αυτή η προτεραιοποίηση, όπως προαναφέρατε, γίνεται με τη σειρά: Σακάρια (σσ το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα που ήδη έχει παραγωγή), Μαύρη Θάλασσα, και Μεσόγειος. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε: Διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, διαφορετικές χώρες και άλλα μέρη του κόσμου».

Όσον αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας σε έρευνες υδρογονανθράκων στη Λιβύη, απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξουν ή υπάρχουν εν εξελίξει συμφωνίες και εργασίες, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, απάντησε ότι μία από τις πιο σημαντικές χώρες είναι η Λιβύη λόγω του πολύ υψηλού δυναμικού της. «Ενδιαφερόμαστε για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν περιοχές, κοιτάσματα που είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία περιοχή, κοίτασμα που να μπορώ να πω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με αυτούς τους τομείς» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Επισημαίνεται ότι στην Άγκυρα βρέθηκε χτες, Πέμπτη, ο Μπελκασέμ Χαφτάρ, γιος του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, και μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100, είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ ικανοποιητική. «Στο θέμα αυτό, ο κ. Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος. Η οπτική του έχει πολύ βάθος υπό αυτή την έννοια. Πραγματοποιήσαμε επίσης τις απαραίτητες συναντήσεις και με τον ίδιο για το θέμα αυτό. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό. Τα βήματα που γίνονται είναι τέτοιου είδους που θα ικανοποιήσουν και τις δύο χώρες. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την κατάσταση» ανέφερε ο Μπελκασέμ Χαφτάρ.

Ερωτηθείς, τέλος, για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η Σινώπη στη βόρεια Τουρκία είναι μια από τις τοποθεσίες που έχει προσδιοριστεί ως τοποθεσία για πυρηνικό σταθμό και στην οποία η χώρα τους εργάζεται επί του παρόντος για να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός μετά το 'Ακουγιου στη Μερσίνα, ενώ όπως είπε στα τουρκικά σχέδια βρίσκεται και ένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στη Θράκη.

«Ως εκ τούτου, σχετικά με αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με διάφορες χώρες και εταιρείες διαφόρων χωρών. Πλέον το κοινό τα γνωρίζει αυτά από κοντά. Φυσικά, μια από αυτές είναι η Rosatom και η Ρωσική Ομοσπονδία που ενδιαφέρεται πολύ λόγω της εμπειρίας και των εργασιών στο 'Ακουγιου. Δεδομένου ότι έχουν μια σοβαρή ομάδα εκεί. Σίγουρα θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συνέργεια αυτής της ομάδας σε ένα διαφορετικό έργο στην Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε σε συζητήσεις μαζί τους. Αλλά η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Αστάνα, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ως εκ τούτου και αυτοί ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται» διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Όπως είπε, «εντός του τρέχοντος ή του επόμενου έτους, πρέπει να οριστικοποιήσουμε αυτές τις συμφωνίες και να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις παραγωγής και κατασκευής. Πρόκειται ούτως ή άλλως για έργα που λόγω της φύσης τους απαιτούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, εμείς θέλουμε τουλάχιστον να ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες και τις συμφωνίες και στη συνέχεια, να προχωρήσουμε με τα έργα».