Τι είπε με αφορμή τις φήμες περί του ίδιου ως εναλλακτική για τη φον ντερ Λάιεν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ανένδοτος στο να πάρει η χώρα του μια πολύ σημαντική θέση, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκροτήσει την κορυφαία ομάδα της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, σημειώνει το Politico.
«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει στην οικονομία η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο διεθνές μέσο.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα εποφθαλμιά τη θέση του επιτρόπου για τον ρόλο της Μεσογείου, ο κ. Μητσοτάκης απαντά «δεν εννοώ αυτό αλλά ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δεν δηλώνω προτίμηση, γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στην τελική είναι μια απόφαση που θα κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Κομισιόν.
Ο σημερινός επίτροπος, Μαργαρίτας Σχοινάς, δήλωσε στο Brussels Playbook του Politico πρόσφατα ότι θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλη τιμή». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, αναφέρει το δημοσίευμα, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει παράλληλα ότι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή.
«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο τοπίο και να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, βλέπω τον ρόλο μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το τι αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι θα υπάρξει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα υπάρξουν πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στους στόχους και τα οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι αυτές οι πρωτεύουσες μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς προσυπέγραψαν τον κοινό δανεισμό στον απόηχο της πανδημίας, όπως αναφέρει το Politico.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγισή του για τον χειρισμό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν», είπε.
Ερωτηθείς, με αφορμή τις φήμες περί του ίδιου ως εναλλακτική για τη φον ντερ Λάιεν σε περίπτωση που εκείνη δεν εξασφάλιζε την επανεκλογή της και αν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε πέντε χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «πέντε χρόνια είναι πάνω από αιώνας στην πολιτική».