Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Οξφόρδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Οξφόρδη

Οικοδεσπότης ο νέος Bρετανός ηγέτης, Κιρ Στάρμερ

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

O Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον νέο Βρετανό ηγέτη, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης της 4ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Στο επιβλητικό κάστρο του Μπλενάιμ θα συζητηθούν από τους ηγέτες 47 χωρών θέματα πολύ σημαντικά τα οποία είναι στην ημερήσια διάταξη όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα και η μετανάστευση.

Σε μια Ευρώπη η οποία είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για πολλές ισχυρές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία η οποία αναζητεί ακόμα και σήμερα πρωθυπουργό.

Με την Ουγγαρία να ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και να ακολουθεί δική της πορεία προκαλώντας την ενόχληση των εταίρων της καθώς θεωρείται δορυφόρος της Ρωσίας αλλά και με την Ελλάδα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης – μόλις χθες ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των πολιτών ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια – τα ζητήματα που είναι ανοικτά είναι πολλά και σύνθετα.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει σε αυτό με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στους καιρούς μας η δημοκρατία. Με τα κράτη που πιστεύουν σε αυτό το πολιτικό σύστημα να ανακτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών τους και με τους ηγέτες να αποδεικνύουν καθημερινά ότι η δημοκρατία είναι πράγματι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει τις αξίες που πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες: ασφάλεια, ευημερία, ελευθερία, σεβασμό και δικαιοσύνη καθώς η δημοκρατία, είναι το μόνο σύστημα που διαθέτει τους μηχανισμούς λογοδοσίας ώστε να εγγυηθεί την προστασία αυτών των αξιών.

Επίσης θα αναφερθεί στα πολεμικά μέτωπα που είναι ανοικτά στην περιοχή μας αλλά και στην ανάγκη ρύθμισης της τεχνολογίας με κανόνες και με την τεχνητή νοημοσύνη, να έχει ήδη αρχίσει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η παραπλανητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα deep fakes, μπορεί να διαταράξει τον ίδιο τον ιστό της πραγματικότητάς μας, με σοβαρές ενδεχόμενες συνέπειες.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σε βρετανικό έδαφος, θα είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης απ΄ το οποίο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έφερε τους Εργατικούς μετά από 14 χρόνια ξανά στην εξουσία μπορεί να είχε διαβεβαιώσει τους συμπατριώτες του πριν από λίγες ημέρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ενταχθεί εκ νέου στην ΕΕ, την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση αλλά η ΕΕ προσδοκά μια στενότερη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ, καθώς θα γίνει το μεσημέρι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό θα απουσιάζει από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στο Στρασβούργο για την κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.